Studentele au dreptul la indemnizatia pt copil?

Studentele au dreptul la indemnizatia pt copil? | Autor: my_kriss

Link direct la acest mesaj

Sunt o tanara mamica si am o fetita in varsta de o luna. As dori sa aflu daca am pot benefia de indemnizatia pentru crestea copilului, avand in vedere faptul ca sunt studenta in ultimul an si pe durata studiilor nu am lucrat.

Va multumesc anticipat,
Cristina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa121 spune:

Cristina, nu poti beneficia de indemnizata pentru cresterea si ingrijirea copilului pentru ca nu ai stagiul de cotizare cerut de lege.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amaelena spune:

BINEANTELES CA POTI BENEFICIA DE INDEMNIZATIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI!!!
Anii de studentie sunt considerati vechime in munca si, implicit, acoperiti de asigurarile sociale. Legea spune ca trebuie sa ai minim 10 luni din 12 anterioare nasterii copilului. Eu personal am ramas insarcinata in ultimul an de facultate, in martie 2003. Nu stiam absolut nimic despre modificarile care urmau a fi aduse legii 19/2000. Asa ca am urmat un traseu prostesc de "corect". Am terminat facultatea, am asteptat o luna pana sa-mi depun actele de somaj, asa cum spune legea. La fortele de munca mi-au spus sa astept sa nasc, sa treaca perioada de lauzie si abia atunci, cand voi fi apta de munca, sa-mi depun actele de somaj. In ianuarie 2004 mi-am depus dosarul si atunci am aflat ca, daca as fi cotizat ca persoana fizica doua luni, imediat dupa terminarea facultatii, as fi avut dreptul la indemnizatie. Pentru ca anii de facultate erau considerati, de ceva vreme, acoperiti de asigurari.
Asa ca mergi la casa de pensii si depune o cerere si, daca au trecut macar 42 de zile de la nasterea copilului, vei primi automat indemnizatia, care este, anul acesta, de peste 7 milioane.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Gresit amaelena, confunzi perioada asimilata (asigurata) cu perioada de cotizare (platita). Raspunsul tau este eronat. Sunt necesare prin lege minim 10 luni anterior datei nasterii cotizate (platite) ele fiind implicit asigurate. Perioada de asigurare asimilata este considerata vechime se fructifica pentru dreptul la pensie. Asa este si perioada de armata pt barbati, detentia (inchisoarea) si altele.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amaelena spune:

Ce sa mai cred atunci despre profesionalismul functionarilor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi? Ei mi-au spus, in martie anul trecut, ca pot sa primesc CIC, pentru ca apoi sa-mi refuze cererea nu pe motiv ca nu am muncit 10 luni din 12 anterioare nasterii copilului, ci pentru ca nu aveam "continuitate", imi lipseau 2 luni din cele 10.
Oricum, aceasta categorie, a elevelor si studentelor care au ramas insarcinate si eventual au nascut in perioada studiilor, este chiar in afara legii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

E ceva gresit in explicatia ta. Nu ANOFM se ocupa de asigurari sociale gen CIC sau maternitate. ANOFM se ocupa de somaj si atat. Scrie exact situatia ta pe intervald e timp si vedem ce si cum.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amaelena spune:

Nu ANOFM se ocupa de CIC, asa e. Dar la momentul respectiv eu eram in a doua luna de somaj. Unul din functionari m-a indrumat spre biroul de contabilitate al ANOFM, unde mi s-a spus sa fac o cerere prin care sa declar ca renunt la indemnizatia de somaj in favoarea celei pentru crestere copil. Pana sa mi-o aprobe a intervenit juristul institutiei care a socotit cate luni de facultate, deci de "contributie", am premergator nasterii copilului. A constatat ca imi lipseau doua luni (am terminat facultatea in iunie si am nascut in noiembrie 2004).
Cazul cu primul BB e inchis. M-am dus la munca, astept BB2, aparent indeplinesc toate conditiile ca, de data aceasta, sa primesc CIC. Totusi m-am fript cu ciorba, asa ca suflu si in iaurt. Multumesc pentru raspunsul dat la subiectul postat de mine. Am mai prins curaj. Cred ca am sa merg la casa de pensii sa le cer sa-mi arate pe hartie unde spune legea ca "risc sa pierd CIC pentru ca am contract de munca delimitat"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amaelena spune:

Corectez: am terminat facultatea si am nascut primul BB in 2003. Nu fac copii chiar in fiecare an:-) :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela1075 spune:

Uite ce am mai citit eu aici pe forum despre acest subiect
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=38643

DANA si ALEXANDRU(28.06.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa121 spune:

NU, din pacate, calitatea de asigurat nu te poate ajuta, intrucat nu indeplinesticonditia de stagiu ceruta de lege.
Potrivit dispozitiilor art.38 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia ABSOLVIRII acestora.
Perioadele asimilate se pot valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de lege.
In consecinta, stagiul de cotizare in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, poate fi folosit la obtinerea prestatiilor de asigurari sociale numai daca riscul asigurat, respectiv nasterea, se produce dupa data absolvirii studiilor. Numai dupa aceasta data perioada in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar devine stagiu asimilat in intelesul Legii nr.19/2000.

Mergi la inceput