Sa ii dau in judecata ?
![](images/user_woman.png)
Va spun f. pe scurt problema mea :
Lucram la o firma de aproape 2 luni. Imi cerusera actele necesare pt. cartea de munca. Eu credeam ca am carte de munca, ma rog, contract cu ei, dar de fapt nu imi facusera... Intr-o zi cobor la etajul inferior al vilei in care avea sediul firma si.. cad pe scari de sus pana jos...imi fracturez piciorul.
Sun sotul, vine, ma duce la Urgenta, gheata ghipsata 1 luna, apoi control si vedem cum e...
Stau 1 saptamana acasa cu piciorul in ghips, timp in care sefa ma dispera cu telefoanele, ca are nevoie de mine, etc, ca sa vin, ca imi asigura toate conditiile...
Ma duc dupa o saptamana cu piciorul in ghips la munca ( eu avand munca de birou ).
Sefa ii impune unui coleg sa ma duca si sa ma aduc acasa. Toate bune si frumoase, dar...munceam 12 ore/ zi.Ma deplasam prin birou ca o capra, sarind intr-un picior, ca pe cel in ghips nu ma puteam deloc sprijini...Piciorul a inceput sa se resimta, sa ma doara, sa se umfle, colegul a inceput sa faca figuri ca se supara nevasta, ca sa se faca cu randul, sa ma mai ia si altcineva...
Si sefa isi baga capul in nisip ca strutul si ma lasa de capul meu...
Aflu ca nici nu imi facusera contractul de munca, mi l-au facut special incepand cu 2 saptamani DUPA ce eu mi-am rupt piciorul...
Ma rog, sa nu va plictisesc, complicatii la picior, concedii medicale neplatite ca nu aveam cele 6 luni neintrerupte lucrate, eu lasata de capul meu cu transportul...iar cand am reprosat aceste lucruri, sefa care in prima saptamana ma ruga frumos sa vin la servici, acum mi-a zis : "Te-am impins eu pe scari cumva ? "Intr-un final aflu ca tocmai ramasesem insarcinata si, scarbita, mi-am dat demisia si mi-am luat cartea de munca si mi-am platit singura contributiile catre stat prin contract de asigurare sociala...
Nu zic ca m-au incurcat si cu cartea de munca...
In fine...
Intrebare :am un caz ?
Se poate construi un caz ?
Am dreptate ? A fost accident de munca ?
Plus celelalte detalii...
Cam cat m-ar costa sa ii dau in judecata ( daca am un caz plauzibil )
si ce as putea sa astept ?
Va rog, dati-mi un raspuns !
Il astept cu sufletul la gura !
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Daca doresti poti sa le faci necazuri mari (chiar merita) si fara sa ii dai in judecata. Daca stau bine sa ma gandesc chiar merita sa plateasca miseliile acestea prin uterea conferita de lege.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Anculina spune:
Pai si ce sa fac concret ?
Imi cer scuze, trebuia sa inteleg ceva printre randuri, ca nu inteleg !?
Care e primul pas de facut pentru mine ?
marius spune:
Depui o plangere la Inspectoratul de munca serviciul combaterea muncii la negru.
Marius Pernes
Loma spune:
Anculina draga,
Caz poti sa faci din orice dar nu inseamna neaparat ca vei si castiga.
HAi sa incerc eu sa te lamuresc putin.
Tu zici ca ti-ai dat demisia dupa toata tevatura. Mai zici ca pana la urma s-a incheiat totusi si un contract de munca, insa dupa incidentul cu piciorul.
Nu stiu exact cum e cu concediul medical dupa cate luni lucrate, tu zici ca minimum 6, insa in codul muncii nu se specifica, insa daca ai avut contract cu ei, uita-te pe el, acolo unde codul nu specifica este aplicabil contractul dintre voi.
Ce ai putea tu obtine in instanta este sa-i obligi sa-ti opereze in cartea de munca chiar din mom. real cand ai inceput sa lucrezi pt. acea firma, cu toate drepturile ce decurg de aici.
Temei juridic uite aici:
ART. 16 (2) (Codul muncii) În situatia în care contractul individual de munca nu a fost încheiat în forma scrisa, se prezuma ca a fost încheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
Apoi la fel mai poti cere despagubiri pentru faptul ca desi aveai piciorul in ghips sefa te-a chemat la serviciu sa o ajuti, ceea ce ti-a intarziat vindecarea si au aparut complicatii la picior, in cazul in care chiar au aparut si poti dovedi cu documente medicale.
In legatura cu incidentul pe scari, nu prea ar putea fi catalogat un accident de munca, (parerea mea) in afara cazului in care scarile sunt defectuoase, deteriorate sau improprii, insa nici atunci nu prea cred ca doar e in Romania nu USA.
Dar in anumite conditii ar "putea" fi interpretat ca un accident de munca, depinde de la caz la caz.
Uite ce zice codul muncii
Art. 171. - (1) Angajatorul are obligatia să ia toate măsurile necesare pentru protejarea vietii si sănătătii salariatilor.
articolul lasa loc de interpretari.
Oricum daca te hotarasti intreaba un avocat cu experienta in litigii de munca.
Bafta Loma
Smerenia este regina virtutilor.
marius spune:
Nu e chiar asa... pentru ca exista probe si se pot obtine pentru utilizarea fortei de munca fara intocmirea formelor prevazute de lege. Acest gen de fapte sunt demonstrabile relativ usor. Din start aici deja au muuulte de tras. Mai apoi in cazul in care o persoana care desfasura munca fara forme legale sufera accidente care se soldeaza cu vatamari corporale este un pas extrem de mic de a ajunge in sfera penalului. Desigur probleme poti sa faci si in circuitul civil insa dincolo de toate realmente poti "freca" o astfel de administratie suficient de bine daca vrei. Mai mult decat atat daca maine prin puterea exemplului s-ar efectua un control inopinat privind utilizarea fortei demunca securitatea si legalitatea in aceasta sfera fara sa cred ca gresesc prea mult s-ar gasi persoane si /sau fapte incriminatorii usor de dedus din graba prin care in situatii de criza s-au intocmit actele legale dar atentie doar pt acest caz particular care putea si mai poate sa genereze probleme. Nu e greu...deloc sa tai. Huh?
Marius Pernes
adivio spune:
Si ar mai fi ceva. Ai avut munca de birou, da? Ai intocmit probabil documente pe care ti-ai pus si semnatura, nu? Iata inca un mijloc de proba. Eu zic ca merita, sunt multi in situatia ta, de la fiecare cite putin si poate se termina odata cu munca la negru si cu mojicia unor angajatori care profita fara sa dea nimic in schimb.
Art.171 dim codul muncii, lasa loc de interpretari, cum bine spune Loma, si iti este favorabil. Mi-aduc aminte de un caz, un accident de circulatie al unui angajat care se deplasa in interes de servicu la banca, era pieton si a fost lovit de o masina. Societatea la care era angajat l-a considerat accident de munca si a procedat in consecinta (fara a se ajunge in instanta). Din pacate justitia romana nu se sprijina pe precedente, dar pe de alta parte se poate construi un caz. Iti recomand un avocat specializat pe legislatia muncii Gabriel Uluitu.
Adivio&Ioana-nazdravana
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
quote:
Originally posted by Loma
In legatura cu incidentul pe scari, nu prea ar putea fi catalogat un accident de munca, (parerea mea) in afara cazului in care scarile sunt defectuoase, deteriorate sau improprii, insa nici atunci nu prea cred ca doar e in Romania nu USA.
ESTE accident de munca!
Victoras (24.08.2004)
Anculina spune:
Va multumesc mult tuturor.
Adivio, poti sa imi dai te rog nr. de tel sau un e-mail, ceva al avocatului ?
Stiti ce nu stiu eu ? ( N-am mai dat inca pe nimeni in judacata ! Ha ! )
Cand vorbesti prima oara cu un avocat si doar ii expui problema, el urmand sa decida daca se poate construi un caz sau nu, cat costa ?
Multumesc.
adivio spune:
Iubita, nu mai stiu telefonul lui, dar il gasesti la baroul Bucuresti sau la Univ. Nicolae Titulescu unde preda Dreptul muncii. Cei de la barou in mod sigur iti vor da o adresa de contact si un telefon. Depinde de la caz la caz, unii avocati percep taxa de consultatie(prima) altii nu. In general la prima intrevedere nu se plateste nimic, dar mai stii. Oricum av. Uluitu nu percepe nici o taxa la prima discutie, iti spun sigur.
Adivio&Ioana-nazdravana
ili spune:
Parca in cazul accidentelor ,nu este nevoie de stagiu de cotizare de 6 luni.L 19 art.99 ,daca nu s-a schimbat intre timp,
ili