Concediu Maternal

Concediu Maternal | Autor: skosa

Link direct la acest mesaj

am si eu 3 intrebari

in luna Aprilie se va termina CIC pentru primul meu bebe, iar in iulie trebuie sa nasc pe cel de al doilea

prima mea intrebare este daca am dreptul la CIC pt. cel de al doilea copil? (intre cele CIC vor fi 2-3 luni)

daca DA, dupa terminarea CIC1 pot sa ma duc direct in prenatal ?

daca DA, care va fi indemnizatia pt. aceasta perioada?

mersi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

Felicitari Skosa pt bebe amandoi si trebuie sa iti spun ca esti tare.
2 ani este diferenta ideala de varsta dintre bb
si acum referitor la intrebari sa le luam pe rand
1. da, ai dreptul la CIC pt. BB 2
2.nu cred ca poti intra in prenatal direct insa poti lua concediul medical si din saptamana 33 poti intra in prenatal.
3. indemnizatia este aceeasi ca la primul bb. pt ca tu asa ai ultimul stat de plata.
insa cel mai bine o intrebi pe christel, o mamica cu doi bb ca si tine cu diferenta de varsta de 2 ani si 4 luni. o gasesti la calatoriile sufletului/viata in germania..
ea mi-a dat o parte din informatii..
multa bafta si sarcina usoara si inca o data felicitari si sanatate pt. bebelusi.

DidiA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Didi, stai nitel, bre!
Nu am inteles ce va fi in cele 2-3 luni dintre cele 2 CIC. Daca nu va avea prenatal cel putin una din aceste luni, nu va avea stagiul necesar indeplinit pentru a avea dreptul la CIC 2 (10 luni asigurate in perioada august 2004 - iulie 2005; CIC1 se considera perioada asigurata, dar asta inseamna doar 9 luni, aug 2004 - apr 2005).
In prenatal poti intra cu maxim 84 zile inainte de nastere, dar daca vei naste mai tarziu decat DPN e posibil sa ramai cateva zile, dupa nastere, fara bani, deoarece intre data nasterii si intrarea in CIC2 trebuie sa treaca cel putin 42 de zile.
Indemnizatia de maternitate va fi 85% din media veniturilor realizate in ultimele 6 luni anterioarei primei zile de prenatal.

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns skosa spune:

Rozi, daca inteleg bine dupa terminarea CIC1 TREBUIE sa intru in prenatal ORI sa ma intorc la servici... (ca sa am 10 luni asigurate in ultimii 12?!?!?!)

"dar daca vei naste mai tarziu decat DPN e posibil sa ramai cateva zile, dupa nastere, fara bani, deoarece intre data nasterii si intrarea in CIC2 trebuie sa treaca cel putin 42 de zile" asta n-am inteles

cele 42 de zile nu sunt platite?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amaya spune:

Skosa, si cele 42 de zile sunt platite fiindca este concediul postnatal obliatoriu, dar exista riscul, daca intri prea devreme in prenatal si nu iti faci calculele bine sau bebe se naste dupa termenul estimat, sa nu iti ramana pentru dupa nastere cele 42 de zile...ca sa fii sigura, calculeaza sa-ti ramana 50-55 de zile pentru postnatal iar diferenta care ramane neacoperita ia-ti concediu medical inainte de a intra in postnatal, dar nu mai tarziu de saptamana 28 de sarcina (fiindca dupa sapt.28 nu se mai poate lua concediu medical)

Oana si comoara 38+ sapt

Mergi la inceput

mersi AMAYA

Mergi la inceput

Rozi Wrote
"Indemnizatia de maternitate va fi 85% din media veniturilor realizate in ultimele 6 luni anterioarei primei zile de prenatal.
"

asta ce inseamna in cazul meu?
inainte de prenatal fiind CIC1... (precizez ca eu fac parte din GENERATIA care a primeste indemniztie in plus conform contractului facut cu casa de pensii)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luli spune:

Conform HOTARARE nr. 1.141 din 23 iulie 2004 - Alineatul (1) al articolului 20 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 537/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 378 din 29 aprilie 2004, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 20. - (1) Cuantumul indemnizatiei de risc maternal este egal cu 75% din baza de calcul determinata potrivit art. 18 si 19." - adica media veniturilor pe ultimele 10 luni.

Luli

Luli
Viitoare mamica cu puiut la purtator

Mergi la inceput

acum sunt si mai confuz

85% din media veniturilor realizate in ultimele 6 luni SAU 75% din media veniturilor in ultimele 10 luni?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Luli ar fi recomandabil sa citeti cu atentie ce se solicita altfel se creeaza confuzii.
skosa:
calculatia (si) pt cazul tau este 85% din media bruta a veniturilor (in cazul tau CIC1!) realizate in ultimele 6 luni anterioare prenatalului. Eu ti-as recomanda sa nu iti iei prenatal daca data nasterii va fi pana la finalizarea CIC1 pt ca ramai cu bani mai multi. Dupa ce vei naste insa vor fi obligatorii 42 de zile cu calculatia de mai sus 85% din CIC1. Acum daca aceasta suma este mai mare decat CIC2 e recomandabil sa iti iei toate cele 126 de zile de maternitate dupa nastere fiind in suma mai mare in caz contrar doar cele 42 de zile de postanatal dupa care CIC2.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Mersi Marius!

85% din media veniturilor ultimelor 6 luni anterioare prenatalului este mai mare decat indemnizatia CIC2 DOAR cu banii primiti din contractul suplimentar facut cu CASA... deci intrebarea mea este daca la aceasta medie se tine cont si de acesti bani ?

Mergi la inceput