Unde sunt zapezile de altadata?

Unde sunt zapezile de altadata? | Autor: iarina

Link direct la acest mesaj

N-am mai fost iarna in Maramures la bunici de ani de zile…nici nu mai tin minte de cand. N-am scapat nici o vara, macar o saptamana, aproape fiecare Paste l-am petrecut acolo, insa iernile s-au ascuns intr-o traistuta adanca. A nins in Bucuresti si zapada n-are nici un farmec…este murdara si ostentativa. La bunici namaetii sunt “cat casa”..cel putin asa mi-a spus bunica, legate fiind de un fir de telefon. Imi amintesc si eu de nametii cat casa si mai ales de sanius….saniusul a fost slabiciunea copilariei mele…I-am prins gustul greu, insa definitiv. Stateam ore intregi afara, carandu-ne saniutele pe deal, apoi la vale tipand si chicotind si iar la deal pana inghetam bocna. Fugeam acasa alunati de ger si bunica imi punea pe picioare o caramida fierbinte scoasa din cuptor….ce caldura si durere imi cotropea atunci talpile insa cu cata voluptate induram totul, caci ce nu merita oare penru o zi de sanius?? Si era o zapada curata, pufoasa care seara capata o nuanta albastruie de pruna coapta in octombrie; iar focul din soba colora peretii, desena figuri ciudate si haioase, dansa vessel, incalzea, spunea povesti trosnind…iar mamuca se invartea mereu pe langa soba, unoeri povestind intamplari de demult, alteori bodoganindu-ne ca statusem prea mult afara si apoi misterios apareau pe masa cartofii coptii, slabiciunea noastra culinara si salata boef si sosul cu smantana……si bunicul care ne promitea brad mare de Craciun si sorici bun de la porc si o plimbare in padure si sirop de brad…si Doamne cate si mai cate….
Stau sa ma intreb cum sa ma mai bucur plenar de iarna cand aici in oras nu face decat sa ingreuneze circulatia, sa enerveze oamenii, sa te streseze ca ai sa cazi si-ai sa-ti rupi in cel mai bun caz mana, sau o sa stai sa astepti in statie o groaza de timp pana cand vine autobuzul. Stiu, o sa spuneti ca iernile fabuloase din trecut sunt infrumusetate de ani si de neputinta noastra de a mai fi copii fizic. Oare? Oare iernile acelea nu s-au pierdut in alt timp, mai molcom, mai putin grabit? Asa ca ma intreb si eu precum Villon”Unde sunt zapezile de altadata”? – caci imi este tare dor….
Voi? Cati ani au trecut de cand ati stat ore intregi afara, in zapada?