soc. nu plateste cic
Sunt intr-o situatie mai delicata.Figurez in cic din aug.2004,si,desi am dreptul prin lege,angajatorul nu mi-a mai platit drepturile cu luna dec.2004,intru-cat nu mai are bani(este soc. cu profil turistic).Am inteles ca CNPAS preia contracte numai cand soc. se inchide, sau contractul a expirat.
Cand eram insarcinata in doua luni ,am primit preaviz(desi nu este legal).Am intrat in CM pana am avut dreptul la prenatal.Intrebarea mea este daca pot sa fac cerere de revenire la serviciu,apoi sa se aplice acel preaviz si cu actele necesare(care? ),sa merg la Casa de Pensii pentru a-mi putea ridica banii de acolo.
Sper ca m-am facut inteleasa si astept un raspuns de la Marius,Liviu sau oricine stie.
Raspunsuri
marius spune:
Iti recomand sa depui plangere la casa de asigurari pt ca societatea incaseaza banii tai de acolo pentru a ti se plati, deci nu se pune problema ca nu au banii tai.E doar o minciuna(nica).
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
cool spune:
Eu vad problema aceasta din alt pct de vedere.
Iar minciunica (de care spune Marius) nu este a firmei ci a legislatiei.
Daca un patron are cativa salariati din care 2 beneficiari de CIC, inseamna ca el trebuie sa achite celor 2 o suma mai mare decat datoreaza CAS la stat. Si in cazul acesta intervine neputinta de a plati lunar drepturile CIC.
In cazul tau Mikky, poti solicita inceperea serv si apoi incetarea contractului. (ideal ar fi sa soliciti somaj,daca indeplinesti conditiile, nemaifiind nevoie sa faci contract de asigurare cu casa de pensii).
mikky spune:
Marius,
Am inteles bine ca, soc.incaseaza banii mei de la Casa de Asigurari, sau din ceea ce au ei de achitat la CASS se scad banii mei?(ex. au de virat 40.000.000 lei-vireaza cu 6.500.000 lei mai putin).Pentru ca daca este cum stiu eu, pot sa spun ca nu s-au facut viramentele aferente lunii dec.2004, deci nu au din ce sa imi scada.
Iar referitor la ceea ce mi-ai spus tu Cool,nu se pune problema ca n-ar avea din ce sa imi scada.Daca fac cerere de revenire la serviciu, nu inteleg de ce sa intru in somaj,ca ideea este sa-mi pot lua banii(de undeva)atata timp cat mai am de stat acasa(un an si ceva).
Multumesc pentru raspunsuri si mai astept o lamurire la ceea ce am scris.
marius spune:
Nu cool nu esta chiar asa. Si daca ai un salariat si daca ai mai multi nu are relevanta. Problema este de decontare de obligatii reciproce. In urma calculatiei si a declaratiei se consituie fie obligatie de plata catre CAS fi drept de creanta fata de CAS. In ambele cazuri firma scade (practic incaseaza neplatind) sau chiar incaseaza prin trezorerie suma reprezentand drepturi sociale de acordat asiguratilor(telor). Asa incat in mod efectiv practic firma dispune de sumele respective. In cazul in care drepturile de creanta decontate fata de CAS nu sunt platite de firma angajatoare dar sunt retinute prin decont (declaratie) devine caz penal(din cate stiu eu) neacordarea acestora. In cazul in care nu dispune de lichiditati (cash) nu are dreptul sa deconteze in plati cu CASul si aceste drepturi se vor stabili (plati) de catre CAS. Dar inca nu am auzit de acest caz cu exceptia firmelor aflate in lichidare judiciara prin executor numit de judecatorul sindic. Se pare ca nu este cazul de fata.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro