Salutare tuturor!
Sunt mamica unui baietel de 1 si 4 luni si sunt insarcinata, din nou, in luna a treia. Toate bune si frumoase pana cand vine vorba despre bani.
Iata povestea mea: firma la care am lucrat s-a desfiintat (in consecinta si cartea de munca mi-a fost inchisa), astfel ca am fost preluata cu plata CIC de catre Casa Nationala de Pensii, Bucuresti incepand cu data de 1 septembrie 2004. Dreptul la CIC1 mi se va incheia pe 23 septembrie 2005, cand primul copil va implini 2 ani.
Problema mea cea mai mare este daca am dreptul la CIC2 (DPN a celui de-al doilea copil este 25 iulie 2005), tinand cont ca nu mai sunt angajata din august 2004 si nu am mai avut nici un stadiu de cotizare la CAS. Trebuie sa inchei vreun contract de asigurare (cu Casa de Asigurari sau cu Casa de Pensii - nu imi este clar) cu toate ca mi se pare prea tarziu, stiind ca perioada de cotizare trebuie sa fie de minimum 10 luni inainte de nasterea copilului. Pe de alta parte, am o informatie vaga referitoare la faptul ca CIC reprezinta in sine stagiu de cotizare.
In cazul (foarte fericit) in care am dreptul la acest CIC, cu cine ar trebui sa „duc tratativele”, cu cei de la Casa de Pensii, pentru plata acestuia?
Va multumesc anticipat pentru raspuns, pe care il astept cu sufletul la gura!
Crinulet
bebeAna + Luca (1an si 4 luni) www.mish.ro/luca
Da ai dreptula CIC2 ca sa il numi asa in continuarea CIC1. Incepand cu 01.01.2005 valoarea CIC1 va devebi 7.8 milioane lei net pe luna, valoare care va continua pt al doilea copil. Exceptie vor fi 42 de zile de postnatal obligatorii dupa nasterea celui de-al doilea copil cand vei incasa 85% din media CIC1 pe ultimele sase luni anterioae datei nasterii. Dupa aceea vei reveni la 7.8 milioane lei net luna cel putin pana la finele anului 2005 pt ca din 2006 nu stiu cat va deveni CIC2 insa ai dreptul la CIC2 pana al doilea copil va implini 2 ani. Banii ii vei incasa de la Casa de asigurari sociale (pensii) poti sa faci demersuri pt a ti se vira pe card se pare ca este mai usor decat ridicarea numerar. Va trebui sa mergi acolo.
Succes!
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro