Intrebare tot despre CIC in 2005

Intrebare tot despre CIC in 2005 | Autor: Christel

Link direct la acest mesaj

Am inteles ca s-a lamurit si ca acum din 1 ianuarie vom lua toate mamicile o indemnizatie de aprox.7800000 lei. Intrebarea este acum ce procent plateste firma la sanatate(6,5% din 3100000lei, cat este acum min. pe economie?, adica 201500 lei?
Multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alexa121 spune:

primesc 7800000 doar celecare intra in CIC dela31.12.2004
salariul minim pe ec este 3100000

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Toata lumea va primi 7.830.000, indiferent daca a intrat in CIC in 2004 sau 2005.

Firma calculeaza, retine din CAS datorat si vireaza la Fondul de sanatate 6,5% * 2 * 3.100.000. Deci pe firma n-o "costa" nimic o persoana aflata in CIC.

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Multumesc Rozi, de raspuns. Totusi nu inteleg firma plateste sau nu acest fond de sanatate? Iarta-ma ca insist dar eu mi-am luat angajamentul catre firma ca platesc eu toate darile pe care le plateste firma si vreau sa stiu trebuie sa-i platesc eu ceva ,,din mana,, cum s-ar zice? Din ce spui tu eu inteleg ca nu ar trebui sa-i platesc nimic pentru ca isi scade acest procent din cas datorat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ad_rianna spune:

ROZI daca te rog frumos, vad ca esti foarte "in tema" cu problemele de genul asta, ai putea sa ma ajuti in legatura cu cererea de intrare in CIC? Adica exista un model?
Si inca o intrebare: e posibil ca angajatorul sa nu mai primeasca o angajata care a fost in CIC?
Multumesc

gemenusilor BIANCA si TUDOR - 03.11.2004

pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Buna! Am si eu o rugaminte, daca stie cineva sa-mi raspunda la o problema. Daca am gemeni, exista vreo metoda prin care sa iau concediu de crestere a copilului si eu si sotul? (eu pentru un bebe, el pentru celalalt).

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Christel

Totusi nu inteleg firma plateste sau nu acest fond de sanatate? Din ce spui tu eu inteleg ca nu ar trebui sa-i platesc nimic pentru ca isi scade acest procent din cas datorat?

Daca:
"A plati" = a da niste bani undeva, atunci da, plateste.
"A plati" = a suporta o cheltuiala, atunci nu, nu suporta.

Exact. In cazul in care esti in CIC, nu mai trebuie sa dai nimic la firma conform acelui angajament, ok?

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ad_rianna
[br[...] cererea de intrare in CIC? Adica exista un model?
Si inca o intrebare: e posibil ca angajatorul sa nu mai primeasca o angajata care a fost in CIC?

Nu exista un model de cerere. Spui ca vrei sa beneficiezi de CIC incepand cu data de, anexezi copii dupa certificatele de nastere (e suficient unul) si... cam atat cred.

Ba da, e obligat sa te primeasca inapoi. Dar din a 2-a zi, din pacate, nu mai e obligat sa te tina...

Te sarut, si pe tine si pe papusile tale, asa de frumosi sunt amandoi!

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Laura25

Buna! Am si eu o rugaminte, daca stie cineva sa-mi raspunda la o problema. Daca am gemeni, exista vreo metoda prin care sa iau concediu de crestere a copilului si eu si sotul? (eu pentru un bebe, el pentru celalalt).

Legea nu prevede nimic explicit pentru cazul gemenilor. Daca ne luam dupa nume - concediu de crestere a copilului - cred ca, teoretic, este posibil sa considerati ca fiecare "creste" un copil.
Oricum, sfatul meu e sa intrebati si la casa de pensii, la telefon la Metodologie (iti pot da un nr de tel), precis au mai intalnit cazuri. In cazul unui raspuns negativ, intreaba pe ce se bazeaza. Fa si o adresa scrisa, la nevoie.
Bafta multa si multa sanatate!

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu se poate. Legea interzice beneficiul pentru acelasi risc asigurat. Persoana asigurata este beneficiara nu copilul. Faptul ca sunt unul sau mai multi copii nubare relevanta ci faptul ca persoana nu poate sa fie si in serviciu si sa aiba grija de copil(i) dupa caz. Riscul este identic si acelasi. Din acest motiv sotul sau sotia trebuie sa dea declaratie ca nu beneficiaza de acelasi concediu (nu copil sau pt un anumit copil) in acelasi timp cu sotia(sotul) dupa caz. Nu pot sa fie amandoi in concediu si nu se precizeaza copilul sau copiii ci daca sunt minori (pana la 2 ani) daca persoana este asigurata si indeplineste conditiile acordarii despagubirii si daca partenerul(sotul, sotia, tutorele etc) nu beneficiaza in acelasi moment de o asigurare similara. Deci raspunsul este negativ. Nu luati ca si subiect de drept copilul(sau copiii) pentru ca este gresit din start.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihairi spune:

Rozi, ma faci sa-mi sara inima din piept! Adica vrei sa spui ca eu care am intrat in CIC in iulie 2003 si am primit pana acum cate 3.000.000 pe luna o sa iau din ianuarie 2005 7.000.000?
Te rog frumos da-mi un raspuns ca altfel mor de inima pana pe 5 februarie cand iau banii pentru luna ianuarie!

Miha

Mergi la inceput