Concluzie personala

Concluzie personala | Autor: cataghe

Link direct la acest mesaj

Va rog sa nu va suparati pe mine, nu intentionez sa alimentez asa-numitul "conflict" de opinii declansat de povestea mamei de 67 de ani, insa m-am tot gandit la chestia asta si pe cand mi s-au lamurit si mie lucrurile in cap, pac! s-a inchis subiectul.
Am tot stat sa ma gandesc ce nu suna bine in toata chestia asta si nu reuseam sa ma dumiresc de ce eu, de exemplu, care sint perfect de acord cu fertilizarea in vitro, deci cu facerea de copii acolo unde natura sta impotriva, de ce eu, care ma bucur din tot sufletul cand se naste o noua viata, nu pot fi de acord cu aplicarea acestui procedeu la o femeie de 67 de ani. De ce mi se pare o aberatie chestia asta. Am citit toate opiniile care ii aduc in discutie pe Dumnezeu, personaje biblice care s-au bucurat de fertilitate pana la 90 de ani, pe Hitler si eugenia, progresele stiintifice inregistrate prin transplantarea unei inimi de babuin la om si prin experimentarea medicamentelor pe voluntari. Si, la prima vedere, tindeam sa le dau dreptate celor care au scris... - si totusi, ceva nu se lega!
Astazi mi-a picat fisa de ce pentru mine personal toate aceste argumente nu stau in picioare, si iaca, trebuie sa va spun si voua.
Din punctul meu de vedere, toate aceste argumente pica daca luam in considerare un singur aspect: toate eforturile facute de stiinta pana in prezent, senzationale sau nu, au fost facute in directia tratarii unor boli, adica a unor stari patologice. Daca e sa-l amestecam pe Dumnezeu in toata povestea asta, avem toate motivele sa credem ca El nu se opune incercarii stiintei de a imbunatati sanatatea oamenilor. Sterilitatea este o boala, deci trebuie tratata. Prin sterilitate insa se intelege incapacitatea unui cuplu de varsta fertila de a procrea. O femeie aflata in menopauza, care este o stare fiziologica, nu este sterila din punctul de vedere al definitiei sterilitatii, care este o conditie patologica. Pesonajele biblice despre care se spune ca au procreat la varste inaintate fie nu erau sterile, caci datorita duratei mai lungi de viata se aflau inca in perioada fertila, fie, daca erau in afara perioadei fertile si vorbim de miracole, atunci au nascut prunci prin interventie divina, fara nici un amestec din partea omului.
Toate celelalte progrese citate, care au avut la baza experimente considerate "excentrice" la vremea respectiva, au fost efectuate pentru combaterea unor boli, adica a unor stari patologice. Menopauza nu este o stare patologica, nu este o boala, este o conditie fiziologica, caracteristica femeii, si in deplina concordanta cu celelalte modificari datorate batranetii sau senectutii, care de asemenea nu este o boala. Daca ne apucam sa consideram menopauza o boala, atunci trebuie sa consideram si batranetea o boala, caz in care, dupa umila mea parere, ar trebui sa "tratam" intai batranetea ca atare, adica sa incercam sa prelungim durata medie a vietii, si abia apoi, daca va fi cazul, sa incercam sa "tratam" menopauza" - si spun "daca va fi cazul" pentru ca nu este exclus ca odata cu cresterea duratei medii de viata, perioada fertila sa se prelungeasca automat.
Dumnezeu ne-a dat discernamant, insa tot el ne-a facut muritori si ne-a facut sa imbatranim inainte de a muri. Personal cred ca este in acord cu vointa lui Dumnezeu sa incercam sa corectam imperfectiunile pe care, pana la urma, tot noi cu modul nostru de viata le-am generat. Insa nu cred ca este in acord cu vointa lui Dumnezeu sa ne apucam sa schimbam ordinea lucrurilor si sa intervenim in ceea ce este fiziologic pentru fiinta umana - iar aici s-ar putea inscrie multe lucruri, de la operatiile de schimbare de sex pana la ideea ca barbatii sa nasca copii si, pe undeva, chiar pana la contraceptie.
Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu pararea mea, si tin sa mentionez ca am vrut sa discut aici nu cazul in sine al acestei femei care a declansat toata aceasta discutie, ci o chestiune de principiu, motiv pentru care nu m-am referit nici la sanatatea ei psihica, nici la venituri, nici la implicatiile sociale ale deciziei ei de a avea copii la 67 de ani.

Numai bine,

Catalina.

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!