program redus pentru gravide?
E undeva specificat in lege o reducere de program pentru femeile insarcinate? Eu sunt functionar public. Am auzit undeva de o reducere de la 8 ore pe zi la 6 ore. E adevarat?
Multumesc.
Carmen Ghilescu
Raspunsuri
Androix spune:
Ordonanta 96/2003
"Art 13.- Īn baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate īndeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale."
Este singurul articol care face referire la asta. Eu am cerut cu o recomandare a medicului de familie scrisa pe o adeverinta in care spunea:"se recomanda program redus" si mi s-a replicat de la personal ca trebuia sa-mi scrie medicul de familie un certificat pe care trebuia sa-l innoiesc lunar, scris pe un formular special ca de concediu medical cu codul aferent reducerii programului. In schimb am studiat un asftel de formular si am dedus ca el se aplica doar pentru boli profesionale sau accidente de munca. Eu n-am nici una nici alta. Stie cineva ceva? Cum pot convinge directoarea de personal ca am dreptul la program redus in baza unei simple RECOMANDARI? Exista vreo norma metodologica sau ceva care sa zica clar cum trebuie scrisa recomandarea asta?
PS- Scuze ca ma bag si eu tot aici dar nu avea sens sa deschid un subiect nou pe aceeasi tema.
Andreea 22 sapt.
Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get!
dandana spune:
androix draga mea, sper ca ai nevoie doar pt a fi mai bine nu ca ar fi neaparat!
nu stu cum o poti convinge pt ca formularea e cretin de ambigua adica pe de-o parte se suporta din fondul de salarii adica de catre firma dar pe de alta parte povestea cu asigurarile sociale si din cauza asta nu-ti va da niciodata din fondul de salarii
eu am citit in legea 19 la art 111 (reducerea timpului de lucru cu 2 ore) si nu reiese de niciunde ca este pt boli profesionale
certificatul medical este identic cu certif obisnuite DAR ai nevoie de avizul medicului expert, adica medicul tau de familie trebuie "impins" sa faca asta. si nu poate depasi 90 zile intr-un an, dar nu cred ca te deranjeaza asta
pupici multi de tot mai ales pe burticut!
karmen, nu te supara dar noi, androix si cu mine, am fost pe aceleasi liste odata
karmen spune:
M-am lamurit. Este specificat in codul muncii despre o reducere cu o patrime din programul de lucru pentru femeile insarcinate (la 8 ore ar veni program redus cu 2 ore) dar cu recomandare de la medicul de familie.
Asa mi-au spus de la Personal.
Carmen Ghilescu
karmen spune:
Rozi, cred ca am inteles eu aiurea. Ei cred ca se refereau la ordonanta specificata de Androix. Oricum eu o sa-mi rezolv doar cu o adeverinta medicala de la medicul de familie in care se recomanda program redus. Au zis ca accepta fara probleme.
Carmen Ghilescu