Concediu odihna inainte/dupa concediu maternitate?

Concediu odihna inainte/dupa concediu maternitate? | Autor: maysa

Link direct la acest mesaj

Va rog sa-mi spuneti daca se poate efectua concediul de odihna corespunzator anului in curs dupa efectuarea concediului pre si post-natal, inainte de a intra in concediu de ingrijire a copilului pina la doi ani, sau pentru a nu pierde acest concediu de odihna este obligatorie efectuarea lui inainte de concediul de maternitate?
Si va mai rog sa ma lamuriti la cite zile de concediu de odihna am dreptul avind in vedere ca nu am avut concediu medical, iar intrarea in concediu de maternitate se va face la 1 aprilie 2005.
Va multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Liliann spune:

pai, pot sa-ti spun cum e la mine. eu lucrez in sist. bugetar si chiar azi am intrebat cum e cu concediul de odinha (eu nasc la sfarsitul lui iunie) si mi-a spus asa : pot sa iau tot CO pt anul asta pana sa nasc si nu mai iau CO in anul in care revin la munca, sau invers.
de obligativitate nu am intrebat, ca eu vreau sa-mi iau CO anul asta.
sper ca te-am lamurit cat de cat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maysa spune:

Multumesc pentru raspuns. Si eu as vrea sa iau anul acesta concediul de odihna, dar dupa ce nasc si abia apoi sa intru in concediu de ingrijire a copilului. Asta daca se poate. Daca nu, o sa ma gindesc si la cealalta varianta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Liliann spune:

ah, si am uitat si varianta 3 : poti sa iei Co fractionat : adica anu asta o parte, si in anul cand revii din CIC, restul de Co

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Concediul de odihna se acorda anual in limitele prevazute de lege si proportional cu timpul de munca efectiv lucrat in anul respectiv. Nu este reportabil. Nu se acorda concediu de odihna pentru perioada care nu a fost efectiv lucrata (odihna la ce?).
Pentru perioada 01.01.2005-01.04.2005 vor exista 3 luni efectiv lucrate ianuarie-februarie si martie. Ai dreptul la 25% din zilele prevazute in contrcatul de munca, orientativ 5 zile lucratoare pt 2005.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sibip spune:

Marius, as vrea sa-mi raspunzi la urmatoarea intrebare: atunci cind o persoana este in concediu medical, pentru perioada respectiva nu mai primeste concediu de odihna? Din cite stiu eu concediile medicale, de maternitate etc. sunt asimilate stagiilor de cotizare. Pe perioada respectiva angajatul continua sa fie angajat deci teoretic ar trebui sa i se pastreze drepturile. Te rog frumos arata-mi unde gresesc.
Multumesc,
Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Gresesti la nivel de legislatie. Pe perioada concediului medical sau cic sau maternitate salariatul nu lucreaza aceste drepturi fiind prevazute de legea asigurarilor sociale. Aceste perioada sunt asimilate adica aceasta inseamna ca sunt luate in considerare la stabilirea drepturilor sociale prevazute de legea de mai sus cum ar fi pensia de exemplu.
Concediul de odihna insa este prevazut de Codul muncii nu de legea asigurarilor sociale si se refera strict la perioada de munca efectiv prestata de un salariat la drepturile si obligatiile ce deriva din activitati lucrative ca efect al unui contract de munca. Concediul de odihna este stipulat de acest act normativ si se refera bineinteles doar la segemntul de munca efectiva nu la perioadele de (ne)munca care sunt insa asigurate de legea asigurarilor.
Sper ca am fost destul de explicit.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput