S.O.S. pipi cu sange
Fetelor, nu am atat timp cat sa ma uit pe toate paginile cu teme. Este o urgenta si de aceea deschid subiectul asta. Puiu meu azi face pipi mai des, dupa amiaza chiar foarte des si cate un picut (nici nu a putut dormi mai mult de 20 minute la amiaza), iar acum am descoperit si urme de sange pe chilot si putzulica e un pic rosie la varf. Il vad ca pune mana destul de des la putzulica. Ironia soartei, chiar ieri scriam si eu un mesaj vizavi de aceasta problema si dadeam sfaturi, iar azi ma simt ingrozitor de neputincioasa. La spalat, decalotam intotdeauna putzica si o spalam bine. Cred ca acum e vorba de o raceala sau cistita.
La medic putem merge abia maine, la fel si cu analizele, dar azi, ce pot sa-i fac sau sa-i dau ca sa-i aline cumva durerile???
HELP!!!!
Multumesc pentru eventuale raspunsuri,
Danza, mamica disperata a lui Danutz
Raspunsuri
Otilia spune:
Din cite pot eu sa-mi dau seama este o infectie urinara...
Din pacate nu ai ce-i face, trebuie sa mergeti urgent la doctor. Se va face o analiza de urina, deci mai degraba mergeti direct la un spital care poate face asta (chiar la urgente).
Se trateaza numai cu antibiotice!
Ai grija ca poate face si febra mare (ia-i temperatura des...)
Vezi ca s-a mai discutat despre infectii urinare, nu demult...
@+...
Otilia & La Adelita (6 luni)
"La musique avant toute chose" - Paul Verlaine
Otilia spune:
Uite aici:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3716
Sanatate multa!...
@+...
Otilia & La Adelita (6 luni)
"La musique avant toute chose" - Paul Verlaine
Danza spune:
Stiu,Otilia, ca sa mai discutat. Dupa ce am pus intrebarea, am gasit si tema aceasta pe pagina 3 (asa imi pare). Dar din cate am observat, la noi simptomele sunt un pic diferite. E ingrozitor ce i s-a intamplat Adelitei si sper sa nu patim si noi la fel. Eu intre timp am vorbit si cu pediatra, care ne-a zis sa venim maine sa dam analize si pana atunci sa-i fac baita cu mushetel si cu KMnO4 - solutie slaba, plus la asta sa-i dau Ciston (pt. cistita).
Iti multumesc oricum si multa sanatate papushei tale,
Danza, mamica lui Danuz
Otilia spune:
Draga mea,
Eu nu stiu ce virsta are Danutz... dar adevaratele simptome ale infectiei urinare sunt astea: pipi des, urinat dificil si cu usturimi si, uneori, chiar urme de pipi in singe.
Noi nu am avut astfel de simptome, fiind prea mici... La bebelusi simptomele sunt de obicei generale, de genul: diaree, febra, agitatie...
Multa sanatate lui Danutz!!!
@+...
Otilia & La Adelita (6 luni)
Otilia spune:
INFECTII URINARE
Tip de infectie - Specii bacteriene frecvent implicate
Cistita simpla - E. coli (80%), Proteus mirabilis
Alti bacili gram negativ: (Klebsiella…) Enterococcus, Staphylococcus
Cistite recidivante - Proteus mirabilis (litiaza) Alti bacili gram negativi
Infectie urinara complicata comuna (pieloneprita) - E. coli, Alti bacili gram negativi
Infectie urinara complicata nozocomiala (dupa investigatii, chirurgie urologica, cateterism vezical prelungit) - Klebsiella, Enterobacter, Serratia, Proteus indol pozitiv, Providencia, Citrobacter, Pseudomonas
@+...
Otilia & La Adelita (6 luni)
Danza spune:
Multumesc mult pentru urari Otilia!
Danutz are 1 an si 4 luni. Deocamdata febra nu are si atata timp cat nu face pipi, se joaca vesel cu jucariile lui - cel putin asa mi-a zis dadaca. Ufff, ce oroare e sa stau la servici cand stiu ca puiu meu se simte rau!
Multumesc inca o data si sanatate multa,
Danza & Danuz
Otilia spune:
Vroiam sa-ti spun ca si cistita este tot o infectie urinara...
De aceea se face un examen de laborator (o urocultura) ca sa se vada ce bacterie a provocat infectia...
Nu te speria, noi am stat la spital pentru ca eram mult prea mici (3 luni) si Adelita era si deshidratata (avusese diaree), deci perfuziile erau in principal pentru rehidratare, apoi un antibiotic, care trebuia facut o data pe zi, dar foaaaarte lent (timp de o ora, picatura cu picatura). Si pentru... supraveghere (cum eram asa de mici).
Nu cred ca Danutz va ramine la spital pentru o infectie, dar va lua antibiotice.
Uite ce am mai gasit in BRITISH MEDICAL JOURNAL - Editia in limba romana:
Definitie: Infectia de tract urinar este caracterizata prin prezenta unei colonii de bacterii formatoare de alte colonii care inregistreaza o crestere > 105 unitati /ml. In special la baieti si in cazul probelor prelevate prin cateterizare urinara este posibil ca si o concentratie mai scazuta a suspensiei bacteriene sa prezinte importanta clinica. Este considerata importanta din punct de vedere clinic orice crestere a patogenilor urinari tipici in cazul in care s-a recurs la aspiratie suprapubiana. In practica sunt luate in considerare, in general, trei grupe de virsta, clasificate pe criterii de risc diferential si abordari terapeutice diferite: sub vârsta de un an; copiii mici (unu pâna la patru, cinci sau sapte ani, in functie de sursa citata) si copiii mai mari (pâna la vârsta de 12-16 ani). Infectia urinara recurenta este definita ca o infectie ulterioara solitara, produsa de un alt microorganism. Infectia urinara recidivanta este definita ca o noua infectie cauzata de acelasi microorganism.
Incidenta/prevalenta: Inaintea vârstei de trei luni baietii prezinta o susceptibilitate crescuta; ulterior, incidenta este substantial mai mare la fete. Estimarile incidentei reale ale infectiei de tract urinar depind de ratele de diagnostic si de investigare. Cel putin 8% din fete si 2% din baieti vor suferi o infectie de tract urinar in copilarie.
Etiologie: Tractul urinar normal este steril. Daca este implicat un microorganism virulent, infectia urinara poate fi rezultatul contaminarii de catre flora intestinala; acelasi lucru se produce in cazul imunodepresiei copilului sau in ambele situatii.
Masuri terapeutice administrate in cazurile de infectie de tract urinar la copii
Beneficii: sapte pâna la 10 zile de antibiotice (mai eficient decât schemele de tratament de scurta durata)
Beneficiu probabil:
Tratament antibiotic empiric imediat
Profilaxia cu antibiotice dupa primul sau urmatoarele pusee de infectie de tract urinar
Diagnosticarea imagistica a copiiilor cu risc crescut de morbiditate dupa primul puseu de infectie de tract urinar
Eficienta neconfirmata:
Diagnosticarea imagistica de rutina in cazul tuturor copiilor confruntati cu primul puseu de infectie
Beneficiu improbabil:Corectarea chirurgicala a refluxului vezicoureteral moderat (beneficii similare cu terapia medicamentoasa)
Corectarea chirurgicala a anomaliilor functionale minore
Probabil ineficiente sau daunatoare:
Temporizarea tratamentului pâna la obtinerea rezultatelor uroculturilor sau analizelor microscopice
Corectarea chirurgicala a refluxului vezicoureteral usor
La nou-nascuti sursa de producere a infectiei poate sa aiba alta origine. Aproximativ trei patrimi din totalitatea patogenilor sunt din specia Escherichia coli. Genul Proteus apare mai frecvent la baieti (aproximativ 30% din infectii). Anomaliile obstructive se constata la 0-4% din cazuri, iar refluxul vezicoureteral, la 8-40% din copiii investigati pentru prima infectie de tract urinar.2 Cu toate ca refluxul vezicoureteral reprezinta un factor de risc major pentru o evolutie nefavorabila, se pare ca exista si alte elemente declansatoare, care ramân neindetificate.
Prognostic: Dupa primul puseu de infectie, aproximativ o jumatate dintre fete vor prezenta o infectie ulterioara in primul an, si trei patrimi, intr-un interval de doi ani; nu am gasit date relevante in ceea ce-i priveste pe baieti. Cicatrizarea renala se produce la cinci pâna la 15 dintre copii, intr-un interval de unul sau doi ani de la primul puseu de infectie de tract urinar, cu toate ca 32-70% din cicatricile respective sunt constatate cu ocazia evaluarii initiale.2 Incidenta unor noi cicatrici renale creste odata cu fiecare episod al infectiei.3 Cicatricile renale se asocieaza unor complicatii ulterioare: crestere renala deficitara, pielonefrita recurenta a adultilor, afectarea functiei glomerulare, hipertensiune precoce si insuficienta renala in stadiu terminal.4-6 Combinarea dintre infectia urinara recurenta, refluxul vezicoureteral sever si prezenta cicatricilor renale, cu ocazia primei consultatii, este asociata celui mai defavorabil prognostic.
Scopuri: Atenuarea simptomelor acute, eliminarea infectiei si prevenirea recurentei, a afectarii renale si a complicatiilor pe termen lung.
Evolutie:
Acuta: simptome clinice (disurie, frecventa, febra); uroculturi; incidenta unor noi cicatrici renale.
Cronica: incidenta infectiilor recurente; prevalenta cicatricilor renale; dezvoltarea si dimensiunile rinichilor; functia renala; prevalenta hipertensiunii si a infectiei renale.
Sa ne dati vesti bune!!!...
@+...
Otilia & La Adelita (6 luni)
Danza spune:
Iata ca am aparut .
Of, draga Otilia, e exact asa cum ai zis si tu, adica are una din acele patru tipuri de infectii urinare enumerate de tine > pielonefrita (desi nu-mi pot explica de unde a luat-o). Am facut numai analiza gnerala la urina, in care leucocitile pur si simplu acopera campul de vedere, mai are si proteine (care nu au ce cauta acolo) si nu mai stiu cate mizerii pe acolo. Pediatra ne-a dat tratament cu antibiotice in injectii, bai locale cu mushetel si furacilina (in caz ca nu are febra, se permite sa-i fac si baita complet ), niste pastilute si sa bem cat mai multe ceaiuri diuretice (eu ii dau ceai din maces si musetel). A zis ca EUS la rinichi nu are rost sa-i fac acum, ii vom face dupa 4-5 zile.
Aseara micutu' a avut si febra peste 38 si a adormit cu greu abia dupa 1,30 dimineata. Pipi cu sange nu mai face, dar tot face din 10 in 10 minute cate un picut.
Iti multumesc mult pentru sfaturi si incurajare.
Sanatate multa Adelitei,
Danza si Danutz bolnavior
Otilia spune:
Draga Danza,
Imi pare tare rau... Pielonefrita asta pacatoasa!...
Saracutu' Danutz...
Bine totusi ca nu l-a internat!!!
Si injectii are cine sa-i faca? Sau mergeti la spital?
Despre musetel s-a mai discutat pe forum, se pare ca nu este bun (este un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor?!...)
Ma rog, eu nu ma pricep, dar asa vorbeau fetele pe aici... Poate te lamureste altcineva mai bine...
Sanatate multa!...
lui Danutz-cel-curajos!...
@+...
Otilia & La Adelita (6 luni)
Danza spune:
Multumesc mult pentru incurajari, Otilia .
Stii, deja se simte mai binisor . Reuseste sa tine pipi mai mult timp si face in cantitati mai mari. Daca inainte facea cam la fiecare 10, 15 minute cate o lingurita, acum poate suporta si 1-1,5 ore, desi cam se crispeaza cand face . Noaptea aceasta a dormit mai binisor si temperatura nu a urcat mai sus de 37,5. In rest e foarte veselus, se joaca cu jucarile lui linistit , bodoganeste toata ziulica, asculta povesti si poezii si chiar incearca sa repete si el ceva. Cat despre injectii, am vorbit cu asistenta de la cabinet, care sta aproape de noi, si vine ea si ne face de 2 ori pe zi. La noi si taticu' e , dar am trecut eu prin mainile lui si am zis ca nu-l las sa-i faca si lui bb injectii. Ar mai fi ceva si psihologic in asta, sa nu ne pomenim apoi ca puiu zice ca tati e rau si face bubita .
Cam atat, sper sa functioneze tratamentul. Ampicilina asta e prea comuna. As avea nevoie de parerile altui specialist, dar nu stiu cum sa ma rup de la servici si sa caut, mai ales ca aici in Moldova nu e nimic mai stabil si frecvent decat birocratia in clinici si spitale. Medicii de familie au aparut peste noapte din fosti terapeuti si pediatri dupa niste cursuri de cateva luni. Nu zic, medicina e foarte bine pusa la punct, dar anume categoria asta de doftori tare nouta mai este si nu-mi inspira incredere deloc.
Eu sper ca puiu se va face bine.
Sanatate multa si tie si papushei tale ,
Danza, mami lui Danutz