Reducerea timpului de lucru cu 2 ore.
Buna si "La multi ani!"
Vreau sa va intreb in ce conditii pot beneficia de reducerea timpului de lucru daca renunt la CIC. Doar daca alaptez sau oricum? Pana acum am beneficiat de aceasta facilitate, dar Diana are 1 an si 7 luni si e cam gata alaptatul. Poate sa ma oblige sa revin in program normal?
Multumesc, Denisa
Raspunsuri
filofteia spune:
Depinde de contractul colectiv de munca.... daca ai beneficiat pana acum cred ca totusi poti si in continuare...pana la 2 ani ... ca sa nu mai vorbesc... cine stie ca nu mai alaptezi?
Denisa spune:
Pai chestia asta e din CCM la nivel national. Nu prea pot scoate ei din CCM la nivel de unitate, nu?
Lamuriti-ma,
Denisa
istode mihaela spune:
Stiu ca era specificat intr-o lege faptul ca poti lucra 6 ore pana implineste copilul 2 ani.Dar nu mai dau de legea respectiva si sunt si eu interesata de acest aspect.
liviu`s spune:
Art.17 din OUG nr.96/2003 - Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.
Denisa spune:
Bine Liviu, citez din CCM 1.116 din 30 ianuarie 2003
ART. 17
(1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
E valabil sau nu?
filofteia spune:
Contractul pe unitate il bate pe cel national... dar in contractul nostru sunt trecute cam aceleasi drepturi cu cele spuse de tine. Eu am inceput serviciul la 1,3 ani si pana la 2 ani am lucrat 6 ore...
Denisa spune:
Contractul pe unitate nu are voie sa minimizeze drepturile date de cel national, eu asa stiu. Rog moderatorii...
liviu`s spune:
Denisa, citez din acelasi contract colectiv de munca mentionat de tine:
ART. 3
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).
(2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
(4) In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate, bazate pe negocieri colective de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, plata unei contributii lunare de catre salariati, altii decat membrii de sindicat, pentru desfasurarea negocierilor colective, dar care sa nu fie mai mica de 0,3% din salariu si care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale.
Denisa spune:
Deci: nivel superior e cel la nivel national?
In contractul nostru la nivel de unitate nu se prevede nimic in acest sens.
Lamureste-ma te rog.
Mersi, Denisa
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by Denisa
Deci: nivel superior e cel la nivel national?
In contractul nostru la nivel de unitate nu se prevede nimic in acest sens.
Lamureste-ma te rog.
Mersi, Denisa
Legea este foarte clara: clauzele din contractele colective de munca incheiate la nivel national prevaleaza asupra clauzelor din contractele colective de munca de la nivel de ramura, unitate, etc.