am fost la casa de pensii sa imi iau fisa privind stagiul de cotizare si am aflat cu stupoare ca nu mi s-au platit asigurarile din luna mai pana in luna august 2004
trebuie sa nasc in luna mai a anului acesta si din calculele mele reiese faptul ca nu pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului de pana la 2 ani.
se mai poate face ceva?
se poate plati retroactiv de catre societate?
astept urgent raspuns
multumesc anticipat
Ai dreptul la indemnizatie chiar daca nu au platit. Prin lege este precizata aceasta situatie de neplata de catre firme a asigurarilor. Cu tine este Ok.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Legea 19/2000:
"Art. 37. - (1) În sistemul public stagiul de cotizare se constituie din însumarea lunilor în care s-a plătit contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat, atât de asigurat, cât și de angajator sau, după caz, numai de asigurat, în situațiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV, V, VI și alin. (2).
(2) În luna în care asiguratului i s-a reținut contribuția de asigurări sociale, iar angajatorul nu și-a achitat contribuția datorată în calitatea sa de contribuabil, stagiul de cotizare ce se ia în calcul reprezintă o treime din luna respectivă."
Victoras (24.08.2004)
sunt total nedumerita.....
cei de la casa de pensii mi-au spus ca nu pot primi indemnizatia de maternitate fiindca nu ma incadrez legal
practic, eu stiu ca daca nasc in luna mai 2005, trebuie ca in intervalul mai 2004 - mai 2005 sa am cotizat 10 luni (chiar daca sunt intrerupte). este corect?
in cazul de fata eu am cotizat prin societate de la data de 01 august
beneficiez sau nu de indemnizatie?