Concediu de risc maternal - intrebari
Raspunsuri - Pagina 2
mamaruta spune:
La multi ani ambelor interlocutoare. Sa fiti sanatoase si sa aduceti pe lume bebei sanatosi si norocosi.
adelamaria spune:
Fetelor, multe, multe multumiri! Invat o gramada de lucruri de la voi! Nici nu stiam ca exista atatea!
Acum , am si eu o rugaminte. Va rog sa-mi spuneti daca am inteles eu bine. Dupa efectuarea concediului pre si post natal, poti sa intri 4 luni in CRM cu 85% din salariul de pe cartea de munca, da? (Bine, cu hartie de la medic.)Asta am inteles bine?
Apoi, cineva a spus ca daca intri in CRM, nu mai poti beneficia de CIC 2 ani. Dar eu din postarea lui Palmyrah2002 (multumim mult!) punctul b inteleg ca poti beneficia de CIC chiar daca ai stat in CRM. Sau nu inteleg eu bine?
Va rog mult, un simplu raspuns, da sau nu, ar fi destul; sunt si eu dintre persoanele pe care 85% din salariu le-ar avantaja mai mult decat indemnizatia CIC...Nu ma gandesc neaparat la mine, va rog sa ma credeti, dar un copil are nevoie de atatea!...
Va multumesc.
adelamaria spune:
Acum am vazut ca procentul e 75%, nu 85%. Scuzati greseala. Dar tot e bine si asa!
Ioana75 spune:
Eu v-am zis ca am citit legile, mai greu cu interpretarea. Adelamaria, uite aici citat din Ordonanta de Urgenta nr.96 din 20 octombrie 2003 , pe care o poti citi la http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.show_frame
Art 10: - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligația prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) si e), în cazul în care nu solicită concediul si indemnizația pentru cresterea si îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
Ioana
micorint spune:
Din cate stiu eu, CRM se acorda daca locul de munca al salariatei gravide sau care alapteaza prezinta risc pentru mama/fat/copil. Deci, in urma unei analize facute de medicul de medicina muncii, se decide asupra gradului de risc al postului respectiv. Firma ii poate oferi salariatei un alt loc de munca, fara risc, cu acordul ei, bineinteles, daca doreste sa lucreze in continuare, sau isi va lua CRM daca nu exista posibilitatea schimbarii locului de munca.
Daca se dovedeste ca postul nu prezinta nici un risc (cum cred ca avem majoritatea dintre noi), atunci CRM nu se justifica si firma nu va fi de acord sa-l plateasca (cel putin asa a fost la noi in firma).
Daca nu vreti CIC, puteti sa luati concediu de boala... dar nu pt 2 ani...
Mihaela si Alex (2 ani1/2)
Pozele noastre aici:
http://community.webshots.com/user/micorint
Ioana75 spune:
Va rog din suflet, raspundeti-mi si mie la intrebarile de pe prima pagina!
Multumesc,
Ioana
palmyrah2002 spune:
Draga Ioana,
Venitul luat in calcul este venitul brut pentru care s-a calculat si retinut CAS.Indemnizatia reprezinta 75 % din:
EX:
Venitul pe cele 10 luni anterioare primei zile de pe certificatul de risc maternal,sa zicem 10 mil brut(pt.care s-a virat CAS),iar prima zi a certificatului de risc maternal 1 ianuarie 2005:
10 luni (martie 2004-decembrie 2004)x 10 mil =100 mil : 215 zile lucratoare in cele 10 luni(neavind la indemina un calendar de pe 2004,am luat in calcul zilele de pe 2005,abaterea e +/- 5 zile)= 465116,27 media zilnica x 75% = 348837,20 x 21 zile(luna ianuarie).
Indemnizatia este deci suma bruta,dar uite ca acum pe fuga nu gasesc nimic care sa-mi spuna ca nu se impoziteaza,dar din suma nu se retine CAS(9,5%).
Am sa o caut pe dr. de medicina muncii sa vad daca stie mai multe despre acordarea acestui tip de certificat medical.
Inteleg acordarea acestui tip ce certificat in perioada premergatoare concediului de sarcina si lehuzie,pentru a nu expune mama la diferite riscuri,dar pentru perioada de dupa expirarea celor 126 de zile,ceva nu imi "suna",adica pct.6 de la art.17,imi pune ceva intrebari si trebuie sa ma documentez mai mult pentru ca nu am avut cazuri pina acum.
pct.(6)
"Indemnizatia de risc maternal se plateste cu conditia ca,prin grija angajatorului,medicul de medicina muncii care a efectuat evaluarea prevazuta la art.5 din ordonanta de urgenta sa vizeze certificatul medical ,in caseta "cod diagnostic"sub semnatura,parafa si stampila ,cu privire la imposibilitatea indeplinirii de catre angajator a obligatiilor prevazute de lege si la motivul pentru care nu a putut fi evitata acordarea acestei prestatii."
Nu stiu daca am reusit sa te lamuresc cit de cit,dar am sa incerc sa mai adun date despre problema asta.