Contract de comodat
Daca puteti, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Se poate incheia contract de comodat pentru mobila?
Multumesc anticipat.
Tatiana si Clara Maria (31 ian 2004)
Album Clara 1 Album Clara 2Album grup 1 Album grup 2
Raspunsuri
liviu`s spune:
Se poate.
Comodatul (imprumutul de folosinta) este un contract prin care o persoana - comodant - remite spre folosinta temporara unei alte persoane - comodatar - un lucru, cu obligatia pentru acesta din urma de a-l restitui in natura, in individualitatea sa (art. 1560 Cod Civ.)
TatianaG spune:
Marius, de exemplu, daca vand un apartament si las mobila in folosinta noului proprietar pentru o perioada de timp - fara sa-l achite, doar pur si simplu pentru a o folosi pana ii gasesc alta destinatie - sa fiu sigura ca o pot recupera.
Liviu, multumesc.
Tatiana si Clara Maria (31 ian 2004)
Album Clara 1 Album Clara 2Album grup 1 Album grup 2
Kiara spune:
ma bag si eu ca musca....
eu am alta intrebare legat de contractul de comodat: trebuie sa fie incheiat la notariat sau e suficient intre parti?
marius spune:
Tatiana:
Inteleg.
Kiara:
Nu e necesar insa daca este autentificat la un notar are alte valente. Daca valoarea bunurilor lasate in folosinta este mare cred ca este recomandabila autentificarea actului pentru ca taxele sunt net inferioare fata de valoare unui prejudiciu pentru bunurile lasate in folosinta gratuita, in caz contrar sau daca relatiile sunt bune (rude, frate etcx etc) nu cred ca are sens sa se plateasca o autentificare.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Kiara spune:
aha...multumesc Marius.
hai sa detaliez un pic. tocmai ce am deschis o microintreprindere si avocata mi-a incheiat contract de comodat pe casa (ca sediu al firmei) si a pus stampila de avocat pe el.
eu as vrea sa inchei si un contract de comodat pentru masina (e un renault, nu bmw x5) si nu stiu daca e necesar sa-l fac la notar sau e de ajuns daca-l semnam doar noi, partile.
marius spune:
Vrei un sfat practic? Autentifica-l pentru ca nu e scump si eviti orice discutii ulterioare cu Garda Financiara sau controlul fiscal pentru cheltuielile cu combustibilul. Costa prea putin autentificarea fata de a inchide gura altora.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro