procedura pt. schimbarea numelui

procedura pt. schimbarea numelui | Autor: sibip

Link direct la acest mesaj

va expun pe scurt situatia:
sotul meu doreste sa schimbe o litera din numele de familie (schimbare din -esco in -escu). poate nu este lipsit de importanta faptul ca are cetatenie dubla.
in urma informatiilor primite de la oficiul de stare civila, se pare ca acest lucru este imposibil de realizat pe cale administrativa, singura posibilitate fiind pe cale judecatoreasca. ?!?!?!?!?!
continuind rationamentul in acest mod, ni s-a spus de catre 'oficialitati' ca singura procedura posibila este obtinerea, din tara unde s-a nascut, a unui certificat de nastere cu numele 'corectat'.
poate fi adevarat?!?!?!
Ma refer la og 41/2003, litera e) spre exemplu, in care pt. schimbarea pe cale administrativa apare ca intemeiat motivul: "când persoana în cauza poarta un nume de familie de provenienta straina si solicita sa poarte un nume românesc" .
Va rog sa-mi spuneti ce sanse exista pentru realizarea acestei schimbari pe cale administrativa.
Vrem sa ne grabim pt. ca asteptam un copilas si am dori sa poare un nume normal.
As aprecia orice sugestie care poate functiona.
Mii de multumiri,
Ioana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Sfatul meu este ca sotul tau sa faca o solicitare in acest sens, insotita de documentele necesare, la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, aflat în subordinea consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București, în a cărui rază teritorială își are domiciliul, solicitare intemeiata pe art.4 alin.2 lit.e) din OG nr.41/2003.
Consider ca se incadreaza in motivele intemeiate prevazute de acest act normativ.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sibip spune:

Liviu, multumesc mult pentru mesaj. O iau ca pe o incurajare.
Cind am fost la starea civila am facut greseala sa spunem ca numele in -esco a fost, la origine, o greseala, o incercare de a "strainiza" un nume de fapt romanesc. Dar el apare asa atit in certificatul de nastere original al sotului, cit si in actele parintilor. Oricum, cind au auzit de 'greseala' cei de la 'oficiu' nici nu au vrut sa mai auda de schimbarea numelui pe cale administrativa! Sper din tot sufletul ca atunci cind mergem sa depunem actele sa nu-si mai aminteasca nimeni de situatie si sa reusim fara probleme!
Crezi ca faptul ca sotul meu este cetatean si al altei tari ar putea ingreuna procedurile? Pt. ca eu sper sa nu aiba nici o relevanta!
Inca o data multumesc.
Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

El solicita schimbarea administrativa a numelui, ca cetatean roman.

Mergi la inceput