CIC 2005-momentul stabilirii dreptului
Surprise!!!!!!!!
Nu mai tin minte cum s-a terminat discutia de anul trecut cu momentul in care se stabileste legea aplicabila pt CIC.
Azi dimineatza sotul meu s-a dus sa depuna cererea pt CIC (am nascut pe 14 iulie 2004) si primul lucru care i s-a spus e ca va beneficia de indemnizatia stabilita prin legea din 2004 (85% din mediu pe 2004) pt ca bb e nascut pe 2004 .
Imi dati si mie un link catre legea in care se spune cum se stabileste dreptul la CIC (imi scapa formularea legala dar discutam de momentul nasterii sau momentul depunerii cererii)?
Raspunsuri
Rozi spune:
Marina, nu scrie il legile de asigurari sociale ce intrebi tu. Dupa parerea mea, este o chestie de drept, un jurist sau un avocat pot raspunde mai clar.
Eu vreau sa-ti zic pe limba mea : o lege se aplica atunci cand este in vigoare; daca soliciti un drept in 2005, se aplica legea in vigoare in 2005, nu legea de acum 100 de ani (presupunand ca s-a schimbat ceva intre timp).
Modul de stabilire a indeplinirii conditiilor de acordare (10 luni inaintea nasterii) este alt capitol, nu influenteaza legea pe baza careia se acorda.
Te rog sa fiti fermi pe pozitie, aveti dreptul la CIC cf salariului mediu pe 2005, nu va lasati imbroboditi!
Presupun ca cererea a facut-o la el la serv; o solutie ar fi sa-i puneti pe cei de acolo sa faca o intrebare la casa de pensii, iti dau eu nr de tel daca vrei.
PS Toate astea sunt valabile in situatia in care tu nu ai beneficiat deloc de CIC pt Mihai.
si bafta! Nu va dati batuti!
Victoras (24.08.2004)
liviu`s spune:
Legea nr.19/2000:
ART. 123 - (1) Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere.
ART. 125
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.
(2) Pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat
Concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (CIC) este un drept de asigurari sociale, generat de indeplinirea unor conditii referitoare la un stagiu minim de cotizare precum si la aparitia unui risc asigurat (riscul asigurat este definit de art.7 din Legea nr.19/2000 ca fiind venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului). Tu nu esti obligata sa soliciti CIC. Prin urmare este un drept, nu o obligatie.
Dreptul la CIC se constituie, potrivit art.123 alin.(1) din Legea nr.19/2000, la cerere. In functie de momentul solicitarii se face calculul indemnizatiei aferente CIC. Prin urmare, daca ai nascut in 2004 dar ai solicitat CIC in 2005, indemnizatia aferenta CIC se calculeaza ca 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2005 si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2005.
Mentionez ca poti solicita CIC oricand pana copilul implineste varsta de 2 ani.
Marina spune:
Multumesc frumos de raspunsuri...Rozi nu o sa ma las asta e clar...ador lupta cu Casa de pensii...si Liviu sper ca nu te superi ca o sa te citez pe acolo
Ca sa fiu mai clara sotul meu nu are carte de munca si job in RO ci un ctr de asigurare cu Casa de Pensii de multi ani, cu mult inainte de a incepe nebunia asta cu indemnizatiile. Faptul ca vom beneficia de indemnizatia de pe 2004 pt ca bb e nascut in 2004 ne-a zis-o D-na de la Casa de Pensii, etajul trei, fereasta din stanga unde se depun documentele pt CIC. Presupun ca e o sursa autorizata si cred ca acest subiect s-a discutat acolo pt ca asta a fost primul lucru care l-a spus desi nimeni nu intrebase de vreo suma...abia spusesem un buna ziua si ce cautam acolo.
PS : nu stiu daca are importanta dar eu nu am fost nici o zi in CIC, doar in concediu postnatal.