Ce trebuie facut!
Buna,
Am nevoie de ajutorul vostru.
Prietena mea a ramas insarcinta. Ok. Dar ....lucreaza de o luna la o firma si abia din luna ianuarie urmeaza sa ii faca carte de munca.
Pe lunile octombrie ,noiembrie si decembrie nu are carte de munca,deci urmeaza din ianuarie si dupa calculele ei va naste prin august-septembrie.
Poate sa isi plateasca cotizatiile catre stat ptr lunile ptr care nu are carte de munca ca sa beneficieze de aceea indemnizatie?
Stiu ca trebuie sa ai platite 10 luni consecutiv indemnizatiile catre stat,poate sa isi plateasca ea retroactiv?
Multumesc anticipat!
Raspunsuri
marius spune:
Nu poate plati retroactiv. In cel mai bun caz din cate vad eu va beneficia de cele 126 de zile de maternitate.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
lulu75 spune:
Si ce se intampla in cazul asta?Cat creste copilul nu ia nici un ban? Dar dupa ce naste, nu poate plati ea asigurarea pana face 10 luni?
Luminita
http://photos.yahoo.com/lumylorv
marius spune:
Nu se pot face plati retroactiv. Ce va face? Nu pot sa raspund la aceasta intrebare, nu am cum. Principial discutand cred ca fiecare dintre noi avem datoria fata de noi insine si mai apoi fata de copiii nostri de a avea grija ce facem, cum facem astfel incat sa nu se ajunga in situatii delicate. Asigurarile sociale reprezinta pentru oricine pasaportul social. Ignoranta costa.
Marius Pernes
lulu75 spune:
quote:
Originally posted by marius
Nu se pot face plati retroactiv. Ce va face? Nu pot sa raspund la aceasta intrebare, nu am cum. Principial discutand cred ca fiecare dintre noi avem datoria fata de noi insine si mai apoi fata de copiii nostri de a avea grija ce facem, cum facem astfel incat sa nu se ajunga in situatii delicate. Asigurarile sociale reprezinta pentru oricine pasaportul social. Ignoranta costa.
Marius Pernes
TU AI DREPTATE IN FELUL TAU. CE TE FACI INSA CAND ESTI INSARCINATA DE PUTINA VREME, NU STII ACEST LUCRU, ESTI DATA AFARA DE LA SERVICIU FARA UN MOTIV INTEMEIAT, IAR PANA ITI GASESTI ALT JOB DUREAZA CEL PUTIN 1 LUNA?
MENTIONEZ CA SARCINA VINE DUPA O PERIOADA INDELUNGATA DE TRATAMENT SI ASTA ESTE SINGURA TA SANSA SA AI UN COPIL. CE FACI IN SITUATIA ASTA? TE GANDESTI LA DATORIA DE PARINTE SI RENUNTI LA COPIL?
EU AM LUCRAT LA O FIRMA. AM FACUT TOT CE MI S-A CERUT. MI-A MURIT O RUDA, AM ANUNTAT SI AM PLECAT LA INMORMANTARE. INMORMANTAREA S-A AMANAT DE VINERI PENTRU SAMBATA SI NU AM MAI AVUT DE UNDE SA O ANUNT PE SEFA MEA. LUNI AM FOST DATA AFARA. DACA ERAM INSARCINATA, CE S-AR FI INTAMPLAT? Chiar nu exista o solutie pentru astfel de cazuri?
Luminita
marius spune:
Stiu, imi cer scuze sunt cazuri de acest gen. Dincolo de ele tot ce pot sa spun este doar ce stiu ca prevad legile. Nu ca sa fiu rau insa am citit ca a lucrat 3 luni (90 de zile!!!) fara carte de munca?! Cum e posibil sa lucrezi fara acte? Adica nu vreau sa par ignorant stiu ce inseamna "munca la negru" dar sa accepti 3 luni din viata ta sa fii furat deja o consider ignoranta. Si de aceea sunt putin suparat ( o forma de a spune) pe cei care nu lupta pentru drepturile lor legale si se lasa furati.
Marius Pernes
lulu77 spune:
Imi pare rau Marius ca trebuie sa te contrazic ,dar nu a fost deloc ignoranta din partea prietenei mele ,ci pur si simplu DISPERARE. Disperarea in momentul in care ai nevoie de bani ,si atunci accepti orice loc de munca.....muncesti ,nu furi ,nu omori pe nimeni. Nu ea este de condamnat ,caci nu cred ca este singura in situatia respectiva ,ci "Patronii" din tara noastra .
Oricum ,multumesc ptr raspuns!
marius spune:
Ok.
Si incercati sa nu mai acceptati mizeriile patronilor, acestia nu sunt patroni si hoti, va fura pe fata vina nu e numai a lor ca incearca ci si a voastra ca acceptati. Schimbati-va mentalitatea sunt drepturile voastre, ei au nevoie de voi in aceeasi masura in care aveti si voi nevoie de ei. Profitul afacerii lor nu sta asigurarile sociale ar fi jalnic daca ar sta insa sunt hoti. De ce acceptati? Pe asta se bazeaza.
Sarbatori fericite!
Marius Pernes
lulu75 spune:
Marius, iti spun eu de ce acceptam. Pentru ca plata facturilor nu mai tine de orgoliu. Este foarte greu sa gasesti un job, iar cand il gasesti, taci si induri. Asta pana gasesti un alt job sau pana "se indura" patronii sa iti faca o amarata de carte de munca. Foamea nu te intreaba de carte de munca. E usor sa judeci, dar e foarte greu cand esti pus in situatia sa accepti conditiile patronilor pt ca asta inseamna bani in buzunar.
Luminita