Va rog!!!Ajutor!! Legea nr.493/10.11.2004 ???
Va rog din suflet cine cunoaste, cine a mai trecut prin asa ceva.. sa ma lumineze si pe mine....!
Este vorba de un dosar de partaj al tatalui meu(decedat) si fosta sotie.
Aveam temen pe data de 11 ian. 2005 la Curtea de apel Bucuresti si am primit prin posta o scrisorica stampilata, parafata..
scrie cam asa:
Catre Dna.....
..............................................
" Va facem cunoscut prin prezenta ca, in conf. cu dispozitiile art.II alin. 3 din O.U.G.nr. 65/2004,astfel cum a fost modificat prin Legea nr.493/10.11.2004,prin incheierea din Camera de Consiliu pronuntata de aceasta instanta la ...........(aici nu scrie nimic),s-a dispus declinarea competentei de solutionare a apelului formulat impotriva sentintei civile nr./incheierii din 2538/2004 pronuntata de Judecatoria sec.2 in favoarea Tribunalului Buc. ,instanta care urmeaza a va comunica termenul stabilit ptr. solutionarea cauzei."
Problema e ca ...dosarul a mai fost la Tribunalul Buc .
-Poate cineva sa imi explice mai pe intelesul meu.... ce inseamna asta....Legea nr.493/10.11.2004 ?
-Se da o hot. definitiva si irevocabila (mai este data o hot. definitiva si irevocabila in favoatea tatalui meu) sau mai exista cai de atac???
-Se mai poate ataca sentinta data de Tribunal Buc. ? Nu de alta, dar se judeca din anul 2000 ,si simt ca ...explodez...
Dosarul a fost:-La Tribunal,la Judecatorie , la Curtea de Apel,...si acum iar la Tribunal..
Sunt foarte nedumerita...
"Ajuta-i pe cei ce nu se pot ajuta pe ei insisi !"
Copilutzu
Raspunsuri
marius spune:
LEGE nr. 493 din 10 noiembrie 2004
privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 65/2004 pentru modificarea Codului de procedura civila
Emitent : PARLAMENTUL
Publicata in : MONITORUL OFICIAL nr. 1.071 din 18 noiembrie 2004
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65 din 9 septembrie 2004 pentru modificarea Codului de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 840 din 14 septembrie 2004, cu urmatoarele modificari:
- La articolul II, alineatele (1), (2) si (3) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. II. - (1) Procesele in curs de judecata in prima instanta la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante.
(2) Caile de atac se judeca de instantele competente, potrivit prezentei ordonante de urgenta.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), apelurile aflate pe rolul curtilor de apel la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta se trimit la tribunale, iar recursurile aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se trimit la curtile de apel. Trimiterea dosarelor se va face prin declinarea competentei, prin incheiere irevocabila, data in camera de consiliu, fara citarea partilor."
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALER DORNEANU
PRESEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU
Bucuresti, 10 noiembrie 2004.
Nr. 493.
-----------
ORDONANTA DE URGENTA nr. 65 din 9 septembrie 2004
pentru modificarea Codului de procedura civila
Emitent : GUVERNUL
Publicata in : MONITORUL OFICIAL nr. 840 din 14 septembrie 2004
Avand in vedere numarul mare de cauze civile care se judeca in recurs de Inalta Curte de Casatie si Justitie si faptul ca liberul acces la justitie presupune si apropierea cetateanului de instanta,
tinand seama de faptul ca actuala incarcare in materie civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie determina intarzieri in activitatea de judecata, de natura sa aduca atingere dreptului la judecarea cauzelor intr-un termen rezonabil si dreptului la un proces echitabil, impunandu-se modificarea neintarziata a Codului de procedura civila,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutie, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
ART. I
Codul de procedura civila, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2 punctul 1, litera b) va avea urmatorul cuprins:
"b) procesele si cererile in materie civila al caror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, cu exceptia cererilor de imparteala judiciara;".
2. Punctul 2 al articolului 2 va avea urmatorul cuprins:
"2. ca instante de apel, apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta:
a) in cererile de divort;
b) in cererile de imparteala judiciara, cu exceptia celor care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului;
c) in cererile privind raporturile personale dintre parinti si copiii minori;
d) in cererile privind filiatia;
e) in orice alte cazuri expres prevazute de lege."
3. Punctele 2 si 2^1 ale articolului 3 vor avea urmatorul cuprins:
"2. ca instante de apel, apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii si tribunale in prima instanta, daca prin lege nu se prevede altfel;
2^1. ca instante de recurs, recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in apel, precum si in orice alte cazuri expres prevazute de lege;".
4. Alineatul 3 al articolului 308 va avea urmatorul cuprins:
"Dupa fixarea termenului de judecata presedintele completului poate intocmi un raport asupra recursului sau poate desemna un alt membru al completului in acest scop. La Inalta Curte de Casatie si Justitie raportul poate fi intocmit si de un magistrat-asistent."
5. Articolul 673^8 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 673^8 . - Incheierile prevazute la art. 673^6 alin. 1 si la art. 673^7 pot fi atacate cu apel sau, dupa caz, cu recurs o data cu fondul, fiind supuse acelorasi cai de atac ca si hotararea data asupra fondului procesului."
ART. II
(1) Procesele in curs de judecata in prima instanta, in apel sau in recurs la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante.
(2) Caile de atac exercitate dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta inainte de intrarea in vigoare a acesteia se judeca de instantele competente potrivit prezentei ordonante de urgenta.
(3) Hotararile pronuntate de judecatorii in prima instanta dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sunt supuse cailor de atac la instantele competente potrivit prezentei ordonante de urgenta
(4) In caz de casare cu trimitere spre rejudecare, dispozitiile prezentei ordonante de urgenta privitoare la competenta sunt aplicabile.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
--------------
Ministrul justitiei,
Cristian Diaconescu
Bucuresti, 9 septembrie 2004.
Nr. 65.
---------
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
copilutzu spune:
Marius iti multumesc!
SARBATORI FERICITE!
Copilutzu
copilutzu spune:
Totusi...iar am o nelemurire...
Scuze ca va bombardez cu intrebarile dar nu prea ma pricep!
Marius multumesc mult,mult,mult !
"(2) Caile de atac se judeca de instantele competente, potrivit prezentei ordonante de urgenta.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), apelurile aflate pe rolul curtilor de apel la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta se trimit la tribunale, iar recursurile aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se trimit la curtile de apel. Trimiterea dosarelor se va face prin declinarea competentei, prin incheiere irevocabila, data in camera de consiliu, fara citarea partilor."
Eu inteleg ca ne trimite incheierea prin posta ,fara sa ne mai cheme la tribunal.
Am inteles eu bine sau....am gresit????
Copilutzu