concediul de crestere al copilului - AJUTOR
Salut tuturor!
Am o problema si va rog sa ma ajutati. Eu am terminat facultatea de medicina dentara anul acesta. Cursurile s-au incheiat pe 27 iulie, iar licenta am dat-o la sfarsitul lunii septembrie (20-25). De la 1 octombrie m-am inscris la masterat (cu taxa), iar din incepand cu 1 noiembrie m-am angajat cu norma intreaga, urmand ca de la 1 ianuarie sa intru ca medic stagiar intr-o policlinica stomatologica.
Intrebarea mea este daca voi putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului avand in vedere ca DPN este pe 4 august si ca probabil voi naste mai devreme undeva pe la sfarsitul lunii iulie(30,31).
multumesc pentru orice ajutor
gabi
Raspunsuri
Edessa spune:
Draga mea, sunt intr-o situatie similara. Cand am citit mesajul tau, am avut impresia ca-mi citesc din propriul CV.Singura diferenta este ca eu inca mai calculez cand sa proiectam bb-ul asa incat sa nu avem nici o emotie referitor la primirea indemnizatiei de crestere a copilului. Am o nelamurire in ce te priveste: Ca ce te-ai angajat? Parca asa am inteles, ca esti angajata cu norma intreaga.Daca data nasterii tale este cea preconizata, se pare ca nu vei intruni cele 10 luni de contributii la asigurari necesare pt a beneficia de CIC, ci cel mult de concediul de maternitate, cel de maxim 126 de zile, dintre care minim 42 obligatorii de concediu post-natal (pt care 6 luni de contributii sunt suficiente).
In ce centru universitar ai terminat? Eu in Ct, unde urmez si masterul. Succes mult, sa ai un bebe sanatos si frumos.
Matza
gabriela_p spune:
Si eu care credeam ca sunt singura in situatia asta. Am terminat la Iasi si sunt si eu inscrisa la masterat, iar de angajat m-am angajat la firma unei cunostinte ca registrator, tot in ideea ca prin luna ianuarie sa concepem copilul si atunci sa nu mai fie nici o problema. Dar, se pare ca nu am calculat bine, sotul meu spune tot timpul ca stau prot cu matematica, si uite asa e mai devreme.
Am mai intrebat si am aflat ca in functie de adeverinta care mi se va elibera la facultate pot sa ma incadrez, in sensul ca daca se ia in considerare ca anul universitar a durat pana la sfarsitul lunii septembrie atunci voi avea acele 10 luni de cotizare din ultimele 12 (din cate mi s-a spus studentii la facultatile de stat, fara taxa, au acoperite aceste cheltuieli de asigurare - sper sa fie adevarat)si voi putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. Pe de alta parte am fost la CJP si o tanti mi-a raspuns sec, neavand indeajunsa rabdare sa ma asculte, ca daca nu am fost angajata 10 luni nu beneficiez, cu toate ca prima informatie este de incredere, matusa mea informandu-se la CJP din Ploiesti. Sper ca raspunsul acestei persoane de la noi sa fi fost dat in doru' lelii doar sa scape de mine ca de, mai e nitel si e Craciunul. Voi persevera si ma voi interesa exact de legislatie la persoane competente.
In legatura cu problema ta cel mai sigur e sa te gandesti la bb prin luna februarie. Poti sa platesti si tu singura aceste asigurari lunar dar nu stiu unde exact.
Spor in anul de stagiu!
Gabi