CENZURA IN PRESA-EVZ IN PERICOL

CENZURA IN PRESA-EVZ IN PERICOL | Autor: stralucitor1

Link direct la acest mesaj

Seuleanu se agată de Năstase
Bogdan Pedivară

Din 2001, o dată cu venirea la conducerea Societății Române de Radiodifuziune a lui Dragoș Șeuleanu, radioul public s-a transformat într-o portavoce a PSD și a Guvernului Năstase. Cu toate că abuzurile au fost de mai multe ori semnalate în trecut, CNA a așteptat să treacă alegerile pentru a se convinge de gravitatea celor petrecute și pentru a cere revizuirea statutului instituției.
Panica de după alegeri

Cîștigarea alegerilor de către Alianță i-a speriat pe cei aflați la conducerea Radioului. După aflarea rezultatului, Șeuleanu a spus angajaților Radiodifuziunii că nu s-a schimbat nimic, pentru că va exista în continuare protecția lui Adrian Năstase și a parlamentarilor PSD. În schimb, inamicul numărul unu al instituției, a indicat el, ar fi Mona Muscă. Panica are motive întemeiate. „De cînd Șeuleanu a ajuns președintele Radioului, am simțit cum se instaurează un sistem absolut stalinist. A început controlul jurnalelor prin telefoane date direct de el. Nu ne venea să credem că este adevărat. Rodica Madoșa, o adevărată profesionstă, a fost eliminată pentru că nu a acceptat acele telefoane. Ni se spunea ce surse să folosim, ce materiale să nu intre. Declarațiile lui Traian Băsescu, de exemplu, erau cenzurate cu nesimțire, «tăiate» în fața noastră“, ne-a declarat Cerasela Rădulescu, pînă în octombrie redactor de știri.
Ruperea tăcerii cu ajutorul jurnaliștilor străini

„În aprilie, prezența celor de la «Reporteri fără frontiere» ne-a făcut să ne simțim în siguranță. Atunci am vorbit public pentru prima dată despre aceste abuzuri. După aceea au fost presiuni, ședințe de incriminare. Au încercat să ne cumpere. Din luna mai, totuși, pe tura pe care lucram eu n-au îndrăznit să mai cenzureze. Pe turele de dimineață în schimb a fost instalat noul șef al camerei știrilor, Victor Ionescu, realizatorul Jurnalelor TV pe vremea lui Ceaușescu. Se simțea clar tendința de aservire, totul era dictat de sus, aparițiile celor din opoziție erau mult mai reduse decît ale liderilor PSD. Obosisem să tot protestez, și din aceste motive am plecat de la camera de știri“, ne-a mai spus Cerasela Rădulescu.
Conducerea SRR susține că a respectat legea

„Domnul Dragoș Șeuleanu a fost nominalizat de către PSD. Domnia sa a afirmat întotdeauna în mod deschis că este onorat de această nominalizare; în același timp a respectat și va respecta Legea de organizare și funcționare a SRR“, a declarat Atila Vizauer, purtător de cuvînt al SRR. Cu privire la cenzură, acesta susține c㠄singura acuzație de acest fel a fost formulată cu mai multe luni în urmă, iar managementul instituției a inițiat imediat discuții cu cei cîțiva contestatari“.

Acestora, a arătat purtătorul de cuvînt, li s-a propus să participe la redactarea procedurilor privitoare la libertatea de expresie, dar au refuzat. Atila Vizauer a mai arătat că, după ultimele estimări IMAS&Mercury, audiența postului public de radio este în creștere.
Acuzat de hărțuire și fals

Și alți angajați ai Radioului au criticat comportamentul abuziv al președintelui SRR. Răzvan Dumitrescu, membru în Consiliul de Administrație, ne-a declarat: „Pentru că am denunțat cenzura și manipularea, am fost hărțuit sistematic de Dragoș Șeuleanu și am fost chiar și sancționat“. Răzvan Dumitrescu îl acuză de fals intelectual pe președintele SRR. „A falsificat transcrierea unei emisiuni și pe baza acestui fals intelectual mi-a dat o sancțiune. Am făcut plîngere penală încă din 25 iulie și, deși dețin toate probele, nu am fost chemat nici pînă acum să dau declarații.“

AR TREBUI SA URMEZE SI ALTII::::

"Imi place munca, ma fascineaza. Pot sta ore in sir si sa ma uit la ea." Jerome K Jerome