COZONAC!!!

COZONAC!!! | Autor: tynadiana

Link direct la acest mesaj

As vrea sa va impartasesc reteta mea de Cozonac fara framantat pe care o fac de sarbatori si va spun sincer e o nebunie!
-3 oua
-350gr. zahar
-60gr drojdie de bere proaspata
-1/2l lapte
-1kg. faina de cozanaci
-150gr ulei
-coaja de lamaie
-esenta de rom
-sare un praf
Din aceste cantitati mie imi ies 4 cozonaci in forma un pic mai mici decat cele obisnuite.
Pasul 1(maiaua):Se freaca cele 3 oua intregi cu 350gr. zahar si se adauga 60gr. drojdie de bere si laptele caldut.Vasul in care am amestecat aceste ingredientese lasa la temperatura camerei si se acopera cu un servet, 12 ore, intr-un loc ferit de curent.
Pasul 2:Ungeti bine formele cu maragrina sau clasica tapetare cu ulei si faina.
Acum in maiaul pregatita incorporati 1kg faina,150 gr ulei, un praf de sare si mirodeniile (coaja de lamaie si esenta de rom) amestecati bine cu mana ca sa omogenizati bine de tot compozitia. Aluatul va fi moale sa nu va speriati!Pe masa de lucru unsa cu ulei luam in functie de ce tavi de cozonac aveti 1/3 sau 1/4 din cantitate (la "ochi"binenteles)intinte-ti cu mana aluatul puneti umplutura su rulati spre marginea mesei unde tineti forma de cozonac in asa fel incat aluatul prin rostogolire sa cada in forma. Porcedati la fel si cu ceilalti cozonaci.Ii lasa-ti o ora la crescut, poate si mai putin eu ii tin la caldura in bucatarie si cand au crescut de sunt gata sa dea pe din-afara formei ii bag in cuptor. Inainte de ai baga in cuptor ii ung cu putin galbenus de ou pe deasupra si le pun miez de nuca din loc in loc si ii presar cu zahar tos.
Se tin la cuptorul incins circa 35-45 de minute.
Umplutura:Se fierbe un pahar de lapte cu 50 gr. unt, 200gr. zahar si zahar vanilat pana se dizolva zaharul. Se da deoparte si se adauga 250gr. nuca macinata. Compozitia umpluturii trebuie sa aiba consistenta unei marmelade sa nu fie apoasa, deoarece strica aluatul. Daca este prea moale se adauga 1-2 linguri de pesmet de biscuiti.
Va doresc POFTA BUNA!

TYNA SI DIANA!