Pielectozie intermitenta si retard de crestere
Buna mamicilor,
Sunt in saptamana 28 (27 saptamani si 5 zile) si am fost astazi la ecografie la dr. Pop de la Diagnosis. Totul este bine (e a 3-a eco pe care o fac la dumnealui), singurele ciudatenii sunt:
- la copil (fetita) - "pielectozie intermitenta bilaterala fara vizualizare de calice". Cand am intebat ce este mi-a spus ca arata un reflux urinar din vezica in rinichi, care poate fi datorat acum hormonilor mamei (adica nu e obligatoriu sa aiba copilul ceva dupa nastere);
- un retard de crestere de 26 % care poate fi recuperat dupa cum mi-a spus. Rezistentele uterine sunt OK si se pare ca acest retard (copilul are acum 1041g+_ 1160 g)se datoreaza contractiilor relativ frecvente (nedureroase) care au dus si la miscsorarea colului (3.3cm)
De asemenea pe mine m-a sfatuit sa merg la cardiolog pentru ca am extrasistole frecvente (ce-i drept azi noapte nu am dormit deloc, baietelul meu este cam bonav cu febra mare, voma, tuse, puroi in gat si am ajuns de la Spitalul Grigore Alexandrescu direct la dr. Pop). Nu stiu daca are legatura cu stresul si oboseala, dar ma gandesc ca totusi ar putea avea.
Dr. Pop mi-a spus ca toate problemele astea sunt rezolvabile, sa stau linistita ca nu e nimic grav, dar stiti si voi cum este.
V-ati confruntat cu vreuna din problemele astea? Daca da, ce ati facut?
Multumesc,
Ana
Raspunsuri
Freia spune:
Tot la Dr Pop am fost si eu in urmarirea sarcinii la ecograf. Si noi am avut retard de crestere si alte probleme.
Dar atat, din ce a vazut Dr Pop, am avut comun. Retardul se rezolva... l-am avut mai mare ca tine in sapt 38 cand am nascut prematur.
Odihna intradevar conteaza f mult, mai ales la o sarcina avansata ca a ta. E posibil sa fi influentzat noaptea nedormita, nu uita, se spune ca bebei din burtica "traiesc" la fel de intens ca si noi.
Sanatate puiutzului tau mai mare si sarcina usoara,
Freia si
Alexa
Lali spune:
Draga Ana,
Coincidenta sau nu si bebelusului meu (acum am 36 saptamani) Dr. Pop i-a vazut pielectazia, care initial era bilaterala acum e doar pe partea dreapta si tot asa mi s-a spus ca poate sa dispara la nastere sau imediat dupa aceea. De asemenea si eu am fost la cardiolog in urma ecografiei. Am facut niste monitorizari si aveam intr-adevar extrasistole (aproximativ 1900/zi). Diagnosticul a fost sindrom hiperkinetic de sarcina. Dupa 3 saptamani am repetat monitorizarile ekg si .... nu mai am extrasistole, adica am foarte putine (aprox 190/zi). Luni merg la cardiolog din nou sa vad ce zice, dar eu cred ca a fost o stare trecatoare, probabil datorita faptului ca uterul crestea si deranja respiratia. Acum respir mai bine, cred ca s-a obisnuit organismul cu marimea bebelui. Ti-am scris toate astea ca sa stii ca mai e cineva in situatia ta, asta nu inseamna ca nu trebuie sa investighezi mai departe ce ti se intampla, evident dupa sfaturile medicului tau, dar sa nu intri in panica sau sa te agiti exagerat.
Pupici,
Lali, mamica peste o luna
Ana71 spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri. M-ati mai linistit.
Uitandu-ma pe mesajul meu, am vazut ca am scris si ceva aiurea (copilul avea sambata 1041g+-160 g).
Am fost aseara la ginecolog si mi-a spus ca ea nu prea crede ca este un retard de crestere, pentru ca in jur de 28 saptamani greutatea este de aproximativ 1000g (de altfel si pe acest site tot greutatea asta este data).
Freia as vrea sa te intreb cum adica ai nascut prematur la 38 saptamani (eu stiam ca prematur inseamna sub 36 saptamani). Ce greutate a avut copilul la nastere?
Lali, referitor la pielectozie am discutat si cu dr. pediatru al copilului meu si mi-a zis sa stau linistita pentru ca in majoritatea cazurilor dispare dupa nastere. La tine se vizualiza calice?
Aseara ginecologul mi-a luat tensiunea si mi-a zis ca intr-adevar se aud niste extrasistole si ar fi bine sa merg la cardiolog (desi ea e convinsa ca se datoreaza sarcinii). La tine in afara de EKG ce analize ti-a mai facut cardiologul?
Multumesc mult,
Ana
Lali spune:
La mine scrie asa: pielectazie dr. fara dilatare de calice, OAP ecozinet (?) 6,4 mm dar mi s-a spus mereu sa nu ma ingrijorez, ca s-ar putea datora pozitiei copilului sau faptului ca nu beau eu destule lichide si ca cel mai probabil trece de la sine.
La cardiologie am facut la medic in cabinet direct EKG si ecografie si am mai facut doua monitorizari EKG de 24 de ore care au evidentiat exact ce face inimioara mea pe parcusrul unei zile. Prima a iesit nu prea bine, a doua, la 4 saptamani de la prima a iesit bine, deci nu am nimic. Oricum am facut vreo 4, 5 drumuri la doctori ca sa aflu ca e ceva trecator (in sensul ca mi-a trecut deja, nu ca va trece dupa nastere) datorat sarcinii si ca sunt sanatoasa... Faci cum doresti eu am considerat ca e bine sa merg la cardiolog din doua motive: tatal meu are probleme cu inima si asta e un factor favorizant pentru mine, iar in vederea nasterii cu cezariana (de fapt si la naturala ca acolo efortul e foarte mare) e bine ca doctorul si anestezistul sa stie daca sunt probleme.
Numai sanatate !
Lali spune:
Avem deja un bebe superb, de saptamana trecuta. Am revenit la subiectul asta ca sa va spun ca bebele e bine si ca ceea ce mi-a spus Dr. Pop s-a adeverit: pielectazia a disparut imediat dupa nastere. A doua zi i s-a facut o ecografie si totul e OK.
Asa ca mamici, ascultati si de doctori si nu va ingrijorati inutil.
Sarcina usoara in continuare !
bebe Dragos si mamica Lali
http://community.webshots.com/user/laurastoica100
Ana71 spune:
Multumesc mult pentru ca m-ai linistit.
Sa va traiasca baietelul, sa fie sanatos si norocos si sa va bucurati de el! Am vazut si pozele, este un copilas superb.
Chiar vroiam sa te intreb, dar m-am gandit ca esti tare ocupata acum pentru a-mi raspunde. Sper ca si fetitei mele din burtica sa-i dispara pielectazia imediat dupa nastere!
Va urez toate cele bune!
Ana (saptamana 32, DPN 8 martie 2005)