Legislatia codul muncii (conventia civila)

Legislatia codul muncii (conventia civila) | Autor: Sobo

Link direct la acest mesaj

Sora mea trebuie sa incheie o conventie civila cu o firma.
Care sunt legile, inca in vigoare, care stabilesc conditiile de incheiere a unei astfel de conventii.

Pana acum am citit legea 571/ 22.12.2003 (Codul fiscal) modificata prin 494/12.11.2004 si Ordonanta 83/19.08.2004, respectiv LEGE nr. 53 din 24 ianuarie 2003 -(*actualizata*) CODUL MUNCII

Ma intereseaza daca este posibil un timp partial de munca de 1h si 30 min( eu in lege am vazut cel putin 2 ore) si in cazul timpului partial de munca, deducerea de baza este aceeasi sau este proportionala cu timpul lucrat?

Multumesc mult!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vanessa ionescu spune:

Conventia civila - codul civil. nu stiu exact art, dar daca vrei ma uit. sa nu fie cumvca activitate ce ar intra in raza dreptului muncii
timpul nu se poate reduce sub 2 ore iar deducerile sunt aceleasi, nu se reduc proportional cu timpul lucrat

Vanessa, Andutu (30.07.1997)si Catalin (13.06.2004)
http://community.webshots.com/user/vanessaionescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rilbuc1 spune:

Deducerile se acorda numai la firma unde detine functia de baza (practic unde are cartea de munca) si nu depind de timpul de lucru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sobo spune:

Multumesc pentru raspunsuri. Revin acum insa cu alte intrebari legate tot de Conventia Civila.
1.Din cate am inteles Conventia civila, in anul trecut nu mai era legala. Deabea incepand cu noul guvern am inteles ca au repus-o in legalitate. Este adevarat? Sora mea a primit un exemplar al acestei conventii cu incepere din 01.11.2004.
2.Pe de alta parte, respectivul act era semnat doar de "angajator" si "angajat", nu avea vreo viza de-a Camerei de Munca. Nu era necesara viza?
3.Pe acest contract este stipulata obligativitatea ca ambele parti sa instiinteze cu 30 de zile inainte de incetarea colaborarii. Cat este minimul obligatoriu prin lege? Nu tot 15 zile ca la Contractul de Munca obisnuit?
4. La capitolul plata, scrie " contravaloarea prestatiei este de xxxxx lei (brut)", insa nu zice pe luna, pe an sau pe toata lucrarea. Se subantelege ca este pe luna? Sau trebuia scris in clar acest lucru?
5. In privinta impozitului, se procedeaza ca la angajatii obisnuiti, adica din suma mai sus amintita "angajatorul" retine impozitul si il vireaza mai departe , iar angajatul primeste o suma neta mai mica in mana, sau angajatul trebuie sa primeasca intreaga suma si sa plateasca el la sfarsit de an impozitul datorat?
6. Angajatorul plateste catre stat si restul de taxe ( somaj, sanatate, pensie) ca la un contract de munca obisnuit sau angajatul nu beneficiaza de vechime s.a.m.d
Va multumesc! Si imi cer scuze ca am navalit cu atatea intrebari!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Pana in anul 2003, era in vigoare art.3 din Legea nr.130/1999 privind unele măsuri de protecție a persoanelor încadrate în muncă, potrivit caruia
"ART. 3
Munca poate fi prestata prin incheierea unor conventii civile de prestari de servicii, în urmatoarele situatii:
a) pentru desfasurarea, cu regularitate, a unor activitati care nu depasesc, în medie, 3 ore pe zi în raport cu programul lunar de lucru;
b) activitatea este prestata în folosul asociatiilor de proprietari sau, dupa caz, de locatari, cu exceptia cazurilor pentru care se incheie contracte de munca."
Aceste prevederi au fost abrogate prin OUG. 23/2003, iar apoi prin Legea nr.577/2003.
Nu am cunostinta sa se fi publicat ceva care sa le repuna in vigoare.

Mergi la inceput