C.i.c. bb 1/concediu risc maternal bb2?
Intai, imi cer scuze ca sunt nedocumentata si imi e mult mai comod sa cer aici ajutorul.
Lucrurile stau cam asa: eu am renuntat la c.i.c. pt. Maria (nascuta in data de 2 iulie 2003), de care beneficieaza sotul meu, incepand cu luna februarie. Acum sunt insarcinata in 18 sapt. cu bb2. Este o sarcina cu probleme si ar fi de preferat sa stau acasa. Pot oricand intra in c.i.c. Dar exista posibilitatea ca eu sa intru in concediu de risc maternal si sotul meu sa beneficieze in continuare de indemnizatie c.i.c. pt. Maria? Presupun ca daca as intra intr-un concediu medical obisnuit nu ar fi nici o problema.
Aceeasi intrebare si pt. concediul de maternitate. Se poate cumula, adica eu sa beneficiez de indemnizatia de maternitate si sotul meu de indemnizatie de ingrijire copil pt. Maria? In cazul asta s-ar putea sa intind coarda , dar este vreo interdictie in acest sens in Legea 19?
Acum ma apuc si eu de citit.
Va multumesc,
Cornelia (18 sapt.) si Mariuta (2 iulie 2003)
Intre timp am citit despre concediul de risc maternal si cred ca e mai complicat de luat, deci mai repede s-ar pune problema unui concediu medical. Intrebarea eset, asadar: C.i.c. pt. bb1 luat de tata + medical (apoi maternitate) luat de mama, e posibil?
Raspunsuri
Mercedes spune:
Cornelia nu e vorba de nici o cumulare. De fapt sotul tau este in CIC acum pt primul copil iar tu poti sa -ti iei concediu medical sau risc maternal pentru ca esti gravida
Vezi ca este mai avantajos dpdv al banilor sa ti iei concediu medical normal si nu risc maternal( se calculeaza 75% din ultimele 10 luni lucrate).
Atentie daca cumva depasesti 90 de zile de concediu medical in ultimul an calendaristic va tb sa mergi la expertiza.Dar avand in vedere ca ai probleme cu sarcina nu cred ca vei avea probleme.
Peste 90 de zile cei de la personal nu ti vor plati CM daca concediul medical nu poarta viza expertizei.
A sta cred ca stii ca, cu concediile medicale normale te poti duce aprox pana la prenatal.
Succes
Cornelia spune:
Multumesc, inca o data, Mercedes
Daca imi iau medical, nu or sa fie decat 2 luni, dupa care pot intra in prenatal.
Sa inteleg ca pot linistita sa imi iau si concediul de maternitate, iat sotul sa beneficieze in continuare de c.i.c? Nu reiese de nicaieri ca nu ar fi legal.
Multumesc
Mercedes spune:
Cornelia - parerea mea este ca, este legal.
Concediul de maternitate pre si postnatal il iei pentru al doilea bebe deci nu vad sa fie ceva ilegal.
Legiutorul cere la un moment dat pentru CIC declaratia pe proprie raspundere a celuilalt parinte sa vada daca nu beneficiaza de acelasi drept pentru acelsi copil.
Pentru linistea ta nu vad de ce nu te ai putea sa te duci la Casa de pensii de unde apartii si sa intrebi daca e sau nu e legal.
Succes
Marina spune:
Din pacate Cornelia nu este posibil ca sotul sa fie in CIC pt bb1 si tu in concediu de maternitate pt bb2. Am fost in situatia asta si desi probabil puteam fraieri sistemul fara sa se prinda cineva prea curand am zis sa fim mai cinstiti decat papa. Nu exista o prevedere legala asa ca a tb sa facem tot noi cerere la Serv juridic sa vedem cum sta treaba. am primit un raspuns oficial acasa care este o opera de arta in sine. Merita un premiu la categoria ignoranta. Ideea e ca nu e clara legea da ce daca ca tot nu se poate. O sa-l caut si o sa ti-l scriu aici.
Cornelia spune:
Multumesc Marina!
Sunt curioasa ce au putut sa invoce.
Cornelia spune:
Marina, te rog, daca ai timp sa scrii raspunsul. Vreau sa stiu ce sa fac. Sotul meu imi spune ca nici nu se gandeste sa nu luam simultan, dar mie imi place sa suflu si in iaurt .
Multumesc.
marius spune:
Cornelia raspunsul este negativ. Este o situatie mai particulara insa legea 19 precizeaza prin art. 7 ca asiguratii nu pot sa beneficieze de doua sau mai multe prestatii sociale pt acelasi risc asigurat
ART. 7
(1) In sistemul public prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului, denumite in continuare riscuri asigurate.
(2) Prestatiile de asigurari sociale se acorda sub forma de: pensii, indemnizatii, ajutoare, alte tipuri de prestatii prevazute de lege, corelative cu obligatiile privind plata contributiei de asigurari sociale.
(3) In sistemul public asiguratii nu pot beneficia concomitent de doua sau mai multe prestatii de asigurari sociale pentru acelasi risc asigurat, cu exceptia celor pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca.
Riscul asigurat este unul singur si prestatia este una singura (nu pot fi doua prin prevederile de mai sus) deci ori indemnizatia de maternitate ori indemnizatia pt cresterea copilului la alegere, amble nu sunt posibile prin efectul legii 19. Mai mult decat atat intrebarea mea este:
Nu a trebuie sotul sau sotia dupa caz sa dea o declaratie ca nu beneficiaza simultan de indemnizatie? Ceva imi spune ca s-a dat aceasta declaratie pe proprie raspundere fiind un act obligatoriu la acordarea drepturilor prevazute de legea 19.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Cornelia spune:
Da, Marius, dar in cazul asta este vorba de doua persoane, nu de aceeasi persoana .
Declaratia am dat-o eu (de fapt a fost o adeverinta de la mine d ela serv.), cand a intrat sotul meu in concediu, dar se referea la faptul ca nu beneficiez de c.i.c, deci indemnizatie pt. Maria.
Eu pot lua in continuare (lunar) acea adeverinta de la serviciu, pt. ca nu beneficiez de c.i.c. pt. Maria, ci de concediu de maternitate, lucru care nu trebuie specificat. Acum, ma gandesc ca acelasi rationament s-ar putea aplica si in cazul in care mama ar fi in c.i.c. pt. bb1 si tatal pt. bb2, ceea ce, recunosc, nu e tocmai in regula.
COnform celor spuse de tine, sotul meu ar trebui sa nu mai beneficieze de indemnizatie nici in perioada in care eu as fi in concediu medical? Chiar daca, sa zicem, eu intru in c.m. pt. boala obisnuita, pt. 5 zile?
Multumesc mult