Buna seara!Dragii mei,am si eu o intrebare,la care tot caut raspunsul si tot gasesc 2 variante.Am rugamintea sa-mi raspundeti,exact ca la "copii"cu da sau nu,caci nu mai stiu ce sa cred,iar de la serviciu...sunt mai in ceata decat mine.
Eu desi lucrez in firma de un an si doua luni,am carte de munca abia de la 01.12.2004.Problema este ca voi naste undeva in jur de 20-22.07.2005.Intrebarea mea este daca voi avea dreptul sa beneficiez de concediul pentru cresterea copilului de 2 ani de zile.
Stiu ca dpdv al legii nr 577/22.12.2003 ar trebui 10 luni de cotizare,dar am vazut raspunsul dat unei studente,care daca si-ar fi platit singura,din mana,o putea face retroactiv si era necesara o perioada de 6 luni.Practic,cat trebuie ca eu personal sa cotizez:6 sau 10 luni.
In asteptarea raspunsului,va multumesc anticipat.
MMN
Raspunsuri
Edessa spune:
Draga mea, hai sa luam problemele pe rand;
First: in cazul studentei cu pricina nu cred ca s-a dat un raspuns corect, pt ca legea stipuleaza ca studentii nu pot incheia nici un fel de contract de asigurare cu Casa de Pensii.
Second: sunt necesare 6 luni de cotizare la asigurari pentru a putea beneficia de concediul de maternitate!! Deci acele 126 de zile, in care remuneratia va fi, din cate stiu eu, 85 la suta din salariul mediu pe ultimele 6 luni.
Third: pentru a putea intra in concediul de ingrijire a copilului si beneficia de cele 6.5 pana acum, 7.5 milioane-la anul, probabil, sunt necesare 10 luni de plata a asigurarilor in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului. Deci, din cate inteleeg eu, pana la nasterea bebelui tau nu se fac 10, din pacate, deci intri doar in concediul prenatal...Iti doresc succes mult...Poate s-o rezolva cumva bine si pt voi...
Matza
nicoll_mada spune:
Iti multumesc frumos pt raspuns.Nu stiu,este cineva de la mine de la firma care a spus ca va incerca sa vada daca ma poate ajuta,tot pe la Casa Pensiilor.Ce se va intampla inca nu stiu,dar...bebe creste si eu oricum sunt foarte fericita,ne vom descurca noi intr-un fel.
Iti multumesc inca o data si iti doresc Sarbatori fericite in continuare si un An Nou plin numai de bucurii.
MMN