Restituirea impozitului pt. CIC 2003

Restituirea impozitului pt. CIC 2003 | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

In ultima vreme au aparut mesaje privind restituirea impozitului retinut in anul 2003 pentru persoanele aflate in CIC. Am sa raspund pe rand:
Intrebare:
1. Se restituie bani reprezentand impozit pe venit retinut din CIC pentru anul 2003?
Raspuns:
1. Da se restituie in anumite cazuri
Intrebare;
2. Care sunt cazurile in care se restituie si de ce in alte cazuri nu se restituie
Raspuns:
2. Singurele cazuri in care se restituie impozitul retinut pe CIc este doar pentru persoanele care au incheiat contracte individuale cu CJPAS si care au achitat primele de asigurare (cotizatii individuale) la nivel de contract in procentele prevazute de legea asigurarilor de stat, integral. In cazul in care o persoana a avut doar contract individual de asigurare sociala si a achitat cotizatiile aferente acestuia are dreptul la regularizarea impozitului retinut din indemnizatiile primite aferente acestui contract. In cazul in care persoana asigurata are atat contract individual (numit suplimentar) pe langa contractul standard de asigurare (contract de munca) si a achitat la nivel de contract individual cotizatiile de asigurare integral la cotele prevazute de legea asigurarilor sociale in timp ce la nivel de contract de munca a achitat(suportat) doar plata cotizatiilor de asigurare suplimentare (prevazute de aceeasi lege) va avea dreptul la recalcularea si reacordarea impozitului retinut din CIc doar pentru partea (sau cota parte) din indemnizatiile primite corespunzatoare contractului individual(suplimentar). In cazul in care aceste indemnizatii au fost incasate global prin firma angajatoare i se va elibera o fisa fiscala rectificativa pentru partea de venit aferent contractului individual(suplimentar) din total venituri acordate prin firma angajatoare de catre CJPAS. In cazul in care nu s-au globalizat aceste indemnizatii fisa fiscala va fi eliberata tot de CJPAS.
Pentru persoanele care au achitat doar contributii sub forma de pensie suplimentara cf contract de munca nu se acorda reveniri din impozit retinut in CIC.

Baza legala este legea 19/2000 cu modificari si ord.92/12.2003 (act.la 26.05.2004 si legea 174/17.05.2004 privind Codul de procedura fiscala)

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns malina spune:

Marius esti nemaipomenit . I-ti multumesc in numele a inca cateva baimarence .

multumesc multtttttttt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aalina spune:

Marius eu nu ma prind in ce situatie sunt asa ca poate reusesti sa ma luminezi.
Am avut contract pe perioada nedeterminata si in noiembrie 2002 am incheiat cu CJAPS un contract suplimentar cu plata la 6 luni. Am platit cand s-au facut cele 6 luni valoarea pe care o aveam de platit dupa care am intrat in CIC, in mai 2003. In acel moment de la CJAPS mi s-a eliberat o adeverinta cu suma pe care o platisem pe contract pentru ca de la firma sa primesc banii cumulat. Asa ca am luat de la firma toti banii.( ce mi se cuveneau de la firma si ce mi se cuveneau pe contrcatul suplimentar)

Cei de la Casa mi-au spus acum ca nu au cum sa imi elibereze ei vreo fisa in aceste conditii. Si ma gandesc daca ma duc la firma cum o determin pe directoarea economica sa imi rectifice fisa daca ea mi-a eliberat in martie anul asta o fisa prin care mi se cuveneau 3 milioane inapoi?

Pana la urma eu de unde ar trebui sa iau banii? De la firma? De la Finante? Ce fisa sa cer si de unde?
Pana acum am vorbit cu cineva de la Casa si voi merge acolo sa vad daca imi pot da o hartie oficiala prin care sa inteleaga economista mea ce are de facut...

Daca reusesti sa intelegi ceva si sa imi raspunzi ....multe multumiri!

poze cu Dorian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In cazul tau exista doau variante posibile:
1. Sa ti se elibereze 1 fisa fiscala rectificativa in care sumele incaste de tine cu tilu de indemnizatie sa fie "desfacute" in doua respectiv suma aferenta contractului de munca la care ii corespunde un impozit si suma aferenta contractului individual la care impozitul este 0

sau
2. Ti se elibereaza o adeverinta-certificare privind sumele platite de firma cu titlu de indemnizatie globala din care atat aferent contract de munca resp. atat afereent contract individual si total impozit retinut din care atat ar fi trebuit sa aparina primei situatii si atat celei de-a doua. CJPAS va prelua doar sumele apartinand contractului suplimentar si va elibera o fisa rectificativa.

Indiferent de variantele de mai sus ai dreptul la returnarea impozitului aferent indemnizatiilor primite din contractul individual. Mai mult decat atat din estimarile mele ti se va returna si din cealalt cateegorie pentru ca la nivel de venit global cumuland cele doua venituri e imposibil sa nu fi trecut in alat grila de impozitare, asa incat ti s-a retinut pe de o parte incorect impozt pe cota parte contract individual si pe de alat parte impozit majorat pt cumulare globala de venituri si trecere incorecta in alta grila de impozitare.

Marius Pernes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana d spune:

M-am gandit si eu la asta, adica la despartirea sumei primita de la serviciu in banii pe Cic si banii pe asigurare. Dar nu se poate pentru ca de la Casa de pensii s-a facut cumularea si ne-a calculat o suma de n sute/zi lucratoare, pe care mi-a dat-o sa-mi calculeze contabilitatea venitul lunar. Acum contabila spune ca nu poate sa desparta cele doua sume pentru ca ea calculeaza inmultind valoarea dusa de mine cu nr de zile lucratoare. Cazul meu inteleg ca e mai fericit pentru ca aveam salariu minim pe economie deci, pe procentul din salariu care mi se cuvine de la serviciu nu mi s-ar fi oprit impozit ca e sub limita de impozitare. Asa ca, tot impozitul pe care l-am platit este pe partea de Asigurare. Am inteles eu bine? Asa mi-a explicat contabila. dar ea nu stie sa-mi fac fisa fiscala rectificativa pentru ca nu cunoaste legea care reglementeaza asta. Unde as putea sa gasesc si eu textul ordonantei 7/2001 sau macar completarile care ne privesc?
Pana se lamureste contabila o sa fac si eu ca Adita, ma duc la Admin doar cu fisa de la Casa de Pensii, adica doar pe 4 luni, si sper sa-i conving si pe aia ca chiar daca am ridicat banii pe CIC de la firma, ei sunt livrati in cont tot de Casa de pensii unde eu depun cerere lunar.

http://www.babiesonline.com/babies/i/ilincuta
http://community.webshots.com/user/danaf123

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aalina spune:

Marius si eu tot asa ma gandeam, ca am de recuperat impozit pe ambele sume. Insa ma gandesc cu groaza cat o sa trebuiasca sa ma chinui pana o sa ii vad. Asta e. Va tin la curent cu demersurile de aici.
Multumesc mult Marius.

poze cu Dorian

Mergi la inceput

Dana nu e deloc atat de complicat. Cati bani ti-auy revenit din contractul de munca de cand esti in CIc pentru anul 2003? Cati bani ai castigat tot in 2003 tot din CIC dar aferent contractului suplimentar? Ce este asa de greu in asta? Daca spui ca virgula contrcatul de munca este la nivel de minim pe economie inseamna ca ai avut ceva de genul 2.800.000 x 6 luni (ai avut prenatal?) si apoi se inmulteste cu 85% si se imparte la total nr. zile lucratoare din cele 6 luni si se afla indemn. coresp. salariului. Similar (sau prin diferenta e tot aia) ramane ce apartine C.IND. si tot in ca si metoda de calcul si pt CIC. La tine este si un caz mai particular.
1. 2.800.000 sunt neimpozabili dar Xluni*2.800.000 sunt impozabili deci datorezi impozit
2. Suma repr. maternitate si/sau CIc sunt neimpozabili dar ti s-a retinut si platit acestia sunt ai tai de primit si de fisc se face diferenta dintre aceasta suma - impozitul datorat de la pct. 1 de mai sus urmand sa primesti doar diferenta.

Asta e. E chiar simplu....insa acum....eeee acum cine trebuie sa faca asta isi pune cenusa in cap....paaaaii nu se poateee, e complicat, e tarziu, nimeni nu ...cum sa ...uff!

Marius Pernes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vali02 spune:

vesti bune: chiar se restituie impozitul pe 2003 pt CIC pentru contractele individuale cu Casa de Pensii. Eu am primit fisa fiscala rectificativa de la Casa, am fost cu ea la Adm. financiara si azi am primit instiintarea cf. careia trebuie sa ma duc sa-mi iau banii. Precizez ca eu am avut numai contract cu Casa (nu lucram cand am ramas insarcinata) si sunt din Neamt.
Acu' ma bucur si eu ca prostu' de banii astia, parca nu ar fi tot ai mei retinuti degeaba, dar e bine ca unele erori se mai repara si imi prind tare bine.
Am postat aici, in ideea ca unele mamici mai neincrezatoare vor merge sa-si ceara drepturile.
Vali

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cary spune:

Doresc sa stiu daca exista vreo data limita pentru solicitarea fisei rectificate privind restituirea impozitului pe 2003?

De unde primesc impozitul pe 2003,de la SC sau Adm.Fin.???deoarece eu am dus FF1 si fisa de la Casa de Pensii(pt.care am luat banii timp de o luna)si cf.venitului global mi s-a spus ca am de achitat INCA 2.100.000.

Multumesc frumos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vlada spune:

Eu sunt in aceeasi situatie cu Aalina. Raspunsul dat de la Adm. Financiara sect. 6 - sunteti prima persoana cu o asemenea situatie si nu stiu cum trebuie sa procedam. Faceti rost de o lege... Dupa ce i-am comunicat baza legala - o sa studiem problema, mai incercati sa dati un telefon ca acum suntem ocupati...
Ei, acum cum procedez ?!!!

Andreea si Vlad
Iubirea mea

Mergi la inceput

Cary - detaliaza te rog situatia ta
Vlada - parerea mea este ca doar de la serviciu poti sa obtii o adeverinta-certificare asupra veniturilor incasate si impozitelor retinute si achitate cu mentiunea defalcarii acestora, si pe baza acesteia tot de la firma sa se intocmeasca 1 fisa rectificativa impartita pe cele doua surse de venit si impozit retinut si cu acestea la Adm. financiar se reularizeaza impozitul pe venitul global.

Marius Pernes

Mergi la inceput