hipertensiunea esentiala si sarcina
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_woman.png)
ibi spune:
Diana,
Nu a fost in intentia mea sa dau lectii sau sa corectez pe nimeni... din pacate am avut nevoie sa invat cat mai mult ca sa inteleg ce mi s-a intamplat. Am aici toate cartile medicale referitoare la preeclampsie si vorbesc despre asta de doi ani de zile.
Iti multumesc pentru deschidere si pentru ca te-ai documentat in legatura cu boala.
Preeclampsia este periculoasa in special daca apare foarte devreme in sarcina sau daca este ignorata. Sunt nenumarati doctori si asistente care nu stiu lucruri de baza despre aceasta boala.
Este foarte interesant aici in SUA cum toata lumea stie de Down syndrome, dar nimeni nu le vorbeste femeilor de preeclampsie, care este unicul motiv pentru care mergem la doctor in fiecare saptamana la sfarsitul sarcinii, pentru masurarea hipertensiunii si a proteinei in urina...
Referitor la intrebarea lui miflore daca hipertensiunea se simte... mare atentie la "efecte vizuale": scantei sau stelute care se misca rapid si daca te uiti mai bine nu exista (eu vedeam "gandaci" fugind pe pereti). O mica durere de cap poate insoti o crestere de tensiune, ca si un pic de ameteala sau inima batand tare si/sau repede. Dar doctorii spun ca tensiunea nu se simte, asa ca cel mai bine este sa-ti gasesti sau sa imprumuti un aparat de tensiune si s-o masori zilnic acasa.
Succese in cresterea copiilor si viitoarelor sarcini!
Ileana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
miflore spune:
Buna dragelor!
Eu spun ca toate suntem bine documentate si ca oricine intra aici poate sa invete cate ceva despre hipertensiunea asta!
Ce sa va spun, sunt foarte fericita, astazi am fost la cardiolog, mi-a repetat consultul cu eco de cord si tensiune si EKG si m-a indrumat catre medicul ginecolog, sa-mi fac analizele si sa m-apuc de treaba! Astazi am avut tensiunea 12 cu 8 in ideea in care nu mai iau medicamente de 2 saptamani!! Ileana, tu ai dreptate, o sa-mi cumpar un tensiometru ca sa-mi pot verifica tensiunea constant. Vroiam demult sa fac lucrul asta, dar am tot amanat, nu prea mi se parea confortabil cu un aparat din asta in casa, de parca m-ar fi fortat cineva sa-mi iau tensiunea de 3 ori pe zi. Poate ma indrumati voi in sensul asta, ce fel de aparat sa-mi iau, am inteles ca astea digitale cam dau erori= ma refer la acela tip bratara; cele mai bune banuiesc ca sunt acelea clasice sau poate din acela care are infasuratoare din aia pe brat dar este totusi digital - ca sa mi-o pot lua singura.
Diana, nici n-a fost nevoie sa deschid gura despre lexotan, medicul mi-a zis direct sa nu-l mai iau decat in caz de nevoie, daca ma simt nelinistita sau stresata sau am o stare de anxietate; deci daca n-am nevoie nu-l iau 5 luni; iar de MagneB6 mi-a zis sa iau 3 luni, 10 zile pe luna sa iau, 20 pauza si tot asa. Sunt foarte multumita de rezultate. Cardiologul mi-a spus ca pot avea o predispozitie de hipertensiune in sarcina dar lucrul acesta este evident, il stiu prea bine. Pe de alta parte pot duce sarcina fara nici o problema pana la sfarsit. Alina, multumesc pentru informatii, ideea este ca orice gravida trebuie sa realizeze din timp daca este ceva in neregula cu ea,treaba de bun simt dealtfel.
Saptamana asta ma programez la ginecolog ca sa stiu bine bine ce analize sa fac, stiu ca e un snop intreg!
Va pup pe toate la rand!
corneliaa spune:
Si eu v-am urmarit din umbra.
Am 35 de ani si de vreo luna mi-a crescut tensiunea la 13 cu 7,8,9 (depinde de diferite aspecte care au influentat masuratoarea).
Azi dimineata era sa fac infarct cand o asistenta mi-a luat tensiunea si mi-a zis ca e 15 cu 8,5 asa din senin. Am intrat in panica si am zburat la magazin de unde am cumparat (mama ce de bani!!!) un tensiometru electronic.
I-am testat acuratetea comparand tesiunile lui cu cele ale unuia normal la cabinetul medicului de familie. Erau comparabile.
Ceea ce pot sa va spun este ca acasa,in conditii de liniste si mai putin stres si emotii...totul este ok.
Si mie mi-a spus doctorul ca atata vreme cat nu am alte simptome semnificative gen: ameteli, edeme, umflaturi la picioare tulburari de vedere, NU E O PROBLEMA!!!
Dar eu tot panicoasa sunt mai ales pentru ca nu am sarit niciodata de tensiunea 9 cu 6 inainte de sarcina.Si nici cu rinichii nu am avut probleme. Atunci de unde? Se pare ca totusi in sarcina e normal sa creasca.
Intrebare: cu tensiune mare sau oscilanta se poate face cezariana???
Sanatate multa si bebei frumosi si sanatosi!
(35 sapt.)
Cornelia si bebe-strumf
http://community.webshots.com/user/corneliaa100
alinah spune:
Si eu am tensiometru acasa. Asa am dat peste tensiune Il luase mama mea de mai mult timp. Deci, miflore, e fff bine si util sa-l ai in casa. Asa ca multa bafta si poate te vad ca scrii la mamici de septembrie-octombrie 2005
Corneliaa, eu iti spun din experienta mea, caci medic nu sunt, cand imi faceau epidurala aveam 18 tensiune, minima habar nu mai am cat era...deci cu tensiune se poate face cezariana. Pana la urma m-au adormit de tot, n-am mai stiut de mine
Daniela, merci mult de raspunsuri....si eu eram cu un ochi la alegeri Si nu imi fac asa mari probleme p o a doua eventuala sarcina...stiu cum e...si mai stiu ca am medici la indemana si nnu vor fi probleme.
Poze Armin
corneliaa spune:
Merci Alinah, sper sa-mi poata face cezariana, caci spre asta inclin desi nu sunt sigura inca.
(35 sapt.)
Cornelia si bebe-strumf
miflore spune:
Buna tuturor! Dar stiu ca sunteti active, nu gluma!
Corneliaa, tu esti cam de varsta mea, sper ca la anul sa pun si eu poze cu bebelusul meu!Eu eram chiar un pic stresata de ideea ca in curand o sa fac 35 de ani si aproape toate fetele de-aici au pana in 30 de ani, asadar au fost mai harnice decat mine. Eu zic ca nu trebuie sa-ti faci probleme cu tensiunea atata timp cat n-ai alte manifestari. Doar sa ti-o masori regulat si s-o ai sub control. La mine e alta situatie, eu mi-am descoperit-o mare acum 2 ani dar fara motive evidente(adica nu eram gravida), s-a dovedit o treaba ereditara si am avut si simptome, aveam o pacla in fata ochilor tot timpul; iti spun, a cazut cerul pe mine pentru ca am fost la o doctorita care mi-a luat tensiunea, apoi mi-a facut EKG si mi-a spus ca ea n-a mai vazut asa ceva la varsta mea, ca am inima de om de 70 de ani si ca nu stie ce se mai poate face in cazul meu... nu-ti mai spun cum m-am simtit..... mai lipsea sa-mi spuna sa-mi fac testamentul...asta a fost, am trecut si peste asta dar pe doctorita aceea o urasc.
Si eu cred ca se face cezariana chiar daca ai tensiunea marita dar probabil ca anestezistul trebuie sa fie mai atent. Cred ca Diana stie aici mai multe. Oricum, stai linistita, gandeste-te doar ca mai ai putin si o sa ai un bebe-strumf frumos si sanatos!. Alinah, multumesc pentru incurajari si eu sper sa scriu la mamici de septembrie-octombrie - asta ar fi ideal - daca nu, la noiembrie sau decembrie s-arat cam asa:
Alinah, tu ce tensiometru ai? Nu mi-ati spus, pana la urma pot sa-mi iau tensiometru digital sau nu? Cornelia, tu ai spus ca ai electronic, asta inseamna digital? La mine nu e asa o urgenta dar o sa-mi iau in curand.
Pupici!
alinah spune:
Miflore, eu am de fapt 2 tensiometre, unul de la zepter si unul de la Omron. Zepter am de care il pui la incheietura mainii, iar omron cu pompita dar afisaj electronic. Bune sunt amandoua. Omron e foarte simplu de luat, de la orice farmacie, pe cand Zepter...bla bla...l-a primit mama la o prezentare ceva, cadou...
Cel de la inceheietura mainii (digital) e mai simplu de folosit, e bun si nici nu mai depui efort sa dai la pompita..asa iti mai creste nistel tensiunea :) Am glumit. Cred ca cele de la incheietura mainii sunt suficiente pentru noi acasa...daca e sa creasca, oricum o iei in directia cabinetului doctorului.
Cornelia, sa mergi pe ceea ce simti...instictul de mama o sa iti dicteze calea cea mai buna de a naste. Eu spre exemplu, cand mi-au zis de cezariana...in sinea mea vroiam sa dorm bustean...dar am ales epidurala ca de...pe langa faptul ca intr-adevar e mai usoara...am zis ca asa ar trebui, asa e mai bine pentru toata lumea. N-a fost asa...mie nu mi s-a potrivit si dupa doza tripla de anestezic tot m-au adormit. Deci instinctul meu stia ce e mai bine pentru mine.
Sa nu eziti sa spui doctorului exact ceea ce simti si ceea ce doresti in fapt.
Sarcina usoara si sper sa nu ajungi la preeclamsie...
Poze
corneliaa spune:
Miflore al meu e Braun, e pentru incheietura mainii si...sunt destul de multumita de el. L-am cumaparat dintr-un magazin de electronice, cred ca de la Altex, nu stiu sigur ca bebelul mi-a mancat si bruma de neuron pe care il mai aveam.da este digital si asa cum spuneau fetele e simplu de folosit.
Alinah multumesc pentru incurajari. Da, am sa vorbesc cu doctorul dupa sarbatori despre ce si cum e mai bine. Una peste alta m-a apucat o frica teribila iar mintea mea a inceput sa conceapa cele mai macabre scenarii. Dar am inteles ca e normal in ultimelesaptamani de sarcina.
Sper sa-mi treaca.
(35 sapt.)
Cornelia si bebe-strumf
corneliaa spune:
Miflore, succes cu bebelul!!!! Stai linistita ca eu am ramas insarcinata exact cand deja ma gandeam serios la infiere si cautam clinicile de fertilizare in vitro!!! Dumnezeu are grija sa le rostuiasca pe toate asa cum trebuie!!! Eu stiu ca o sa ai parte de ceea ce-ti doresti si ca totul o sa fie super!!!
(35 sapt.)
Cornelia si bebe-strumf
miflore spune:
Multumesc Alinah si Corneliaa pentru raspunsuri! Asa e cu tensiometrele, in fond nu conteaza o zecimala acolo. Eu am ramas cu impresia asta legat de aparatele digitale pt. ca tatal meu a fost la un punct din asta de tehnico-medicale acum cativa ani ca sa cumpere un tensiometru si cand i-au luat tensiunea cu 3 aparate diferite avea 12,14 si 16. Dar ma gandesc ca probabil s-a mai avansat in domeniu si e posibil ca aparatele sa fie din ce in ce mai performante.
Multumesc pentru incurajari, Corneliaa, si eu sper sa fie totul bine si sa raman insarcinata cat mai repede; iar tie sa nu-ti mai fie frica, n-ai motive, gandeste-te ca in curand o sa-i canti cantecele lui bebe-strumf! Ti-ai mai luat tensiunea, cat e?
Am fost aseara la ginecolog, sunt in regula si mi-a dat deja sa iau acid folic; si mi-a mai recomandat ceva, uitati-va aici:
Va pup pe toate si un week-end frumos!