hipertensiunea esentiala si sarcina

hipertensiunea esentiala si sarcina | Autor: miflore

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,
Ma numesc Mihaela Florescu, am 34 de ani si imi doresc foarte mult un copil. As vrea sa stiu ce parere aveti despre problemele mele si daca d-voastra sunteti de acord cu tratamentul pe care-l iau; eu am hipertensiune esentiala de 2 ani, bloc major de ramura drept si modificari de faza terminala pe EKG; De 2 ani iau Betalok Zok, 50mg, cate o pastila pe zi si tertensif 1.5mg, o pastila la 2 zile; cu acest tratament ma simt foarte bine si tensiunea este constanta in jurul valorii de 12-13 cu 7-8. Medicul ginecolog mi-a spus ca pot lua aceste medicamente pe timpul sarcinii dar totusi sa ma consult si cu cardiologul; acesta, in urma unor investigatii -consult, tensiune, EKG si ecografie de cord - a hotarat ca nu am restrictii in vederea conceperii unui copil si sa incerc sa renunt la aceste medicamente, cel putin o perioada si sa iau in schimb MagneB6 -3 pe zi- si Lexotan, una seara. Ce parere aveti dumneavoastra? Acum sunt in aceasta perioada de proba de 2 saptamani, sper sa nu-mi stric echilibrul pe care-l am de 2 ani cu medicatia prescrisa, dar pe de alta parte stiu ca pe perioada sarcinii e bine sa nu se ia nici un medicament pe cat posibil. Multumesc foarte mult!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DianaR spune:

Nu ai spus cat era tensiunea inainte de tratament.
Dozele de medicamente sun mici, ma gandesc ca nici tensiunea initiala nu era prea mare, este foarte posibil ca dupa ce intrerupi tratamentul valorile tensionale sa fie normale mai ales daca faci un mic efort sa mananci nesarat si sa eviti stressul. Un sfat, renunta prima data la betalok, treptat, iei intr-o zi 25 mg, a doua zi 12,5 si tertensif, a treia zi 12,5 fara tertensif, a patra zi doar tertensif si a cincia zi doar megne B6. Lexotanul nu stiu daca e foarte indicat daca vrei sa ramai insarcinata, mai bine un ceai de tei seara.
In cazul in care valorile raman crescute fara tratament, se poate administra metildopa care este permis in sarcina,dar asta doar sub supravegherea cardiologului.
Daca valorile nu sunt mari (sub 160 cu 90) cele cateva luni de sarcina nu vor face prea mult rau si eu zic ca merita sacrificiu.
In sarcina oricum din trim II exista o tendinta ca valorile tensionale sa scada cu 15-20mmmHg.

Diana & Vladut (16.05.2004)
Vladut 6 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miflore spune:

Multumesc frumos Diana pentru raspuns! Deja am redus betalok-ul treptat, 3 zile (stiu ca exista un risc cardiovascular daca-l opresc brusc), acum nu-l mai iau si nu mai iau nici tertensif, doar MagneB6. Am luat totusi Lexotan cu toate c-am citit si eu pe prospectul lui ca nu e prea bun in sarcina. Am inceput sa mananc complet nesarat, eu oricum tineam regim de genul asta dar acum tin mult mai drastic mai ales ca eu sunt obisnuita sa mananc in felul asta. Deocamdata mi-e bine, nu simt nimic gen tensiune si am deja 5 zile de cand am redus medicatia si acum am si suprimat-o. Am uitat sa scriu, inainte de tratament aveam cam 15 cu 9 tensiunea, vorbesc de o medie pentru c-am avut si valori de 16 sau 17 dar foarte rar, de 2-3 ori. Eu am avut holter de tensiune de 3 ori si am fost monitorizata cate 24 de ore. Si eu sper sa nu-mi creasca tensiunea, sunt chiar curioasa sa vad ce-o sa mi se-ntample. Te rog frumos, spune-mi mai multe despre metildopa, nu stiu nimic despre medicamentul asta. Tu ai avut asemenea probleme legate de tensiune inainte sa ramai insarcinata? Mai scrie-mi cand ai timp. Eu am avut un ton mai oficial cu primul meu mesaj pentru ca am crezut ca l-am postat acolo unde raspund cei 3 medici dar m-am inselat. Cum fac sa-l postez acolo? Multumesc mult pentru raspuns si sa-ti traiasca baietelul!!!

Mergi la inceput

Mihaela, ai sanse f. mari ca tensiunea sa ramana normala si dupa intreruperea tratamentului. Oricum valorile nu au fost mari inainte de tratament si multi pacienti cu astfel de valori revin la normal dupa cateva luni de tratament sau chiar in absenta acestuia.
Nu am avut probleme cu tensiunea inainte sau in timpul sarcinii, sunt medic.
Metildopa este un medicament care scade tensiunea prin mecanism central, adica la nivelul sistemului nervos central. Nu este medicament de prima linie in tratamentul uzual al HTA, dar este prima alegere in sarcina. Nu cred ca va fi cazul de tratament medicamentos daca valorile se mentin sub 160. Alt medicament ce poate fi folosit in sarcina este hidralazina, dar cu actiune mai brutala, deci nu e cazul. Celelalte medicamente au efecte negative pe fat si nu se recomanda.
Pentru ca sa-ti raspunda medicul ginecolog de pe forum posteaza aici:

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8918&whichpage=39

Multumesc de urari, si tie succes in incercarea de a face un bebe!

Vladut 6 luni

Mergi la inceput

Buna Diana! Multumesc frumos pentru informatiile legate de medicamente, se vede ca esti medic si inca unul bine informat.Multumesc si pentru adresa, am postat deja catre medicul ginecolog de pe forum si acum astept raspuns. Si eu ma gandesc ca poate n-o sa am nici o problema cu tensiunea, in fond nu am niste valori prea mari dupa cum ai spus si tu. Ma gandeam ca zilele-astea, pana ma duc la control la medicul cardiolog, sa-mi iau macar o data tensiunea, asa de curiozitate, chiar daca ma simt bine fara pastile. Te mai rog ceva, sper sa nu sar calul; ce stii tu despre eventualele probleme care pot aparea in plus in timpul sarcinii luand in considerare hipertensiunea asta a mea existenta deja. Asta asa, ca sa fiu informata, eu oricum imi doresc f. mult un bebe. Am intrat in album si ti-am vazut baietelul, e foarte dragalas si viitor poznas!
Multumesc si te pup!

Mergi la inceput

Miflore, bineinteles ca nu ma supar, raspund din placere la orice intrebare daca nu ma depaseste.
Hipertensiunea ta se incadreaza in grupul hipertensiunilor usoare. In cazul acesta sarcina decurge fara probleme deosebite si deseori nu e nevoie de tratament daca TA se mentine sub 160-170/100.
Ar mai exista un tip de HTA specifica sarcinii: preeclampsia. Tu ai 34 ani si esti la primul copil, HTA esentiala deja existenta te fac o posibila candidata la acest tip de HTA mai periculoasa decat HTA esentiala. Preeclampsia apare dupa saptamana 20 de sarcina deci este important sa mergi frecvent la medic sa-yi ia tensiunea si eventual sa vorbesti cu ginecologul de un tratament preventiv cu doze mici de aspirina. Despre preeclampsie ar fi multe de zis, dar nu e cazul si sper sa nu fie la tine. Daca Doamne fereste...o sa-ti stau la dispozitie, ca nu am de gand sa parasesc prea curand forumul.
Esti foarte draguta cu aprecierile la adresa comorii mele si sper din tot sufletul sa te bucuri si tu de un bebe cat mai curand!

Vladut 6 luni

Mergi la inceput

Diana, am auzit si eu de preeclampsia asta si stiu ca nu este un lucru tocmai bun, vreau totusi sa ma documentez si despre ea pentru ca nu stiu mai nimic. Eu sper sa n-ajung in situatia asta si am toate sansele sa n-ajung, nu-i asa? Deocamdata sunt foarte bucuroasa pentru c-am fost astazi si mi-am luat tensiunea si aveam 13 cu 7 in conditiile in care am intrerupt medicamentele de o saptamana! Se pare ca ma comport bine in lipsa lor. Peste o saptamana ma duc la cardiolog pentru un nou control, sunt curioasa ce-o sa-mi zica. Daca totul e OK, oare e posibil sa-mi dea deja unda verde, sa m-apuc de treaba sau o sa vrea sa ma mai tina sub observatie o perioada? Asta o sa vad. Multumesc pentru sfaturi, imi place sa vorbesc cu tine! Bebelusul tau asteapta primul lui Craciun si prima ninsoare!

Mergi la inceput

Ma bucur pentru tine! De fapt ma asteptam sa ai tensiunea buna, nu vad de ce sa nu-ti dea unda verde cardiologul. Intreaba-l si pe el de preeclampsie, precis stie mai multe decat mine despre ea si te si cunoaste ca pacienta, iti poate da sfaturi utile. Preeclampsia in definitiv ne poate afecta pe oricare dintre noi, urmarirea tensiunii in cursul sarcinii tine de bunul simt.
Daca mai ai intrebari, le astept. Spor la treaba!

Vladut 6 luni

Mergi la inceput

Ce mai crezi, Diana, am fost astazi sa-mi iau din nou tensiunea - am zis ca saptamana asta pana ma duc la control la cardiolog sa mi-o iau mai des - si am avut 10 cu 6 jumatate! Chiar nu ma asteptam sa fie asa mica, eu nu prea am avut in general tensiune mica cu exceptia orelor de somn cand toata lumea o are mai mica. Ciudat, nu? Sper sa nu devina oscilanta. De fapt nu cred ca oscilanta inseamna de la 12-13 la 10, nu? Eu chiar ma gandeam sa n-o am mai mare pentru ca azi am avut o zi infernala la servici, cu spasme si stres si am stat si nemancata; chiar, o intrebare, are legatura tensiunea cu nemancatul? Eu inclin sa cred ca legatura e infima, daca exista. Maine imi iau tensiunea din nou, acum sunt chiar curioasa ce se-ntampla, eu intrerup medicamentele si ea scade? Hmmm...

Mergi la inceput

Miflore, tensiunea este foarte normal sa oscileze in raport cu activitatea noastra, consumul de substante excitante (cafea, alcool, tutun), starea de sanatate (ex in raceli scade tensiunea), efortul fizic. Nu, eu nu cred in tensiunea oscilanta, atata vreme cat tensiunea se mentine sub 140/90 in repaus, fara excitanti, totul e normal chiar daca mai variaza. Ma gandesc ca atunci cand ai gasit valorile acelea mai mari erai int-o perioada mai stresanta, iar valorile de la Holter trebuie corelate cu programul zilnic, poate atunci tocmai urcai scarile, sau aveai o discutie mai aprinsa...
Tensiunea si nemancatu, ia gandestete ca atuci cand privam organismul de hrana are tendinta sa-si conserve energia si functiile noastre intra in hibernare, deci si tensiunea scade. Poate fi vorba si de faptul ca ai cam exagerat poate cu regimul fara sare si poate iti lipseste si o cafea.
Nu-ti fa griji, cata vreme tensiunea e normala. Foarte posibil ca acele valori ridicate sa fi marcat doar o perioada limitata si acum sa fi revenit la normal. Spune, mai iei Lexotan, sa nu fie de la el tensiunea asta mai mica...
Pupici.

Vladut 6 luni

Mergi la inceput

Buna Diana!
Intr-adevar, eu iau Lexotan, cate una seara, crezi ca e posibil sa-mi scada tensiunea de la el? Eu marti-miercuri o sa ma duc la control la medicul cardiolog pentru ca vor trece cele 2 saptamani de proba si din moment ce asa mi-a prescris, cred c-ar trebui sa-l iau pana atunci, tu ce zici? Daca ma intreaba si zic ca nu l-am mai luat eu stiu cum o reactiona... Poate c-a fost doar un moment cu tensiune mai mica. E posibil ca eu in timpul diminetii sa am asa de felul meu, mi-am cautat graficele de la holterele de tensiune si intr-adevar, pe amandoua, in jur de orele 10-11-12 dimineata aveam valori tensionale de 10, 11 cu 6,7. Poate ca asta e bioritmul meu. Astazi am fost si mi-am luat tensiunea - dupa cum vezi sunt foarte constiincioasa - si am avut-o 13 cu 8 jumate, deci normala zic eu. Ieri am fost si nemancata si in plus am si o raceala usoara, imi curge nasul si am retinut ce-ai zis tu, ca tensiunea scade usor la raceala. Asa ca deocamdata sunt bine si astept cu interes ziua de miercuri cu controlul.
Vreau sa te intreb ceva, ca ma roade putin. Crezi c-ar fi posibil, tinand cont ca tu stii in principiu amanunte despre problemele mele, sa-mi revin cumva si sa nu mai fac tensiune, sa nu mai fie cazul de medicatie? Bineinteles ca trebuie verificata din cand in cand, pentru ca am factori de risc, toti din familie au tensiune, dar oare e posibil? Atunci cand mi-au depistat-o mare, acum 2 ani, am probat-o vreo luna, cu tensiuni luate dimineata sau seara sau jos sau in picioare, dupa efort etc, plus holter pe care l-am avut 24 de ore deci toata ziua si toata noaptea. E posibil sa fi fost o perioada mai stresanta pentru mine de o luna-doua, dupa care sa-mi fi trecut iar eu am continuat sa iau degeaba medicamentele? Intreb si eu, stiu ca organismul uman e foarte complex si fiecare reactioneaza intr-un fel propriu, dar oare e posibil? Asta e, acum le-am luat si gata. Dar de-acum incolo ma intereseaza. Probabil ca nu exista un raspuns 100% sigur dar vreau sa stiu si parerea ta.
In alta ordine de idei astazi am vazut primii fulgi! La tine a nins?
Te pup si un week-end frumos!

Mergi la inceput