beneficiez de indemnizatia de maternitate,daca.. ?

beneficiez de indemnizatia de maternitate,daca.. ? | Autor: ellarot

Link direct la acest mesaj

Pot beneficia de indemnizatia de maternitate,daca sunt studenta si lucrez de un an cu program de 2 ore/zi? Toate taxele sunt platite la zi la un salariu minim pe economie.Sunt in 5 saptamani

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu, daca ai fost incadrata cu 8 ore pe zi deci norma intreaga atunci da. In acest caz facnd un serviciu firmei ti-ai facut si iti faci un mare deserviciu tie. Cu 2 ore practic toate asigurarile sunt reale dar fara nici un folos practic. Gandeste-te altfel. La 8 ore iti trebuie prin lege un numar deloc neglijabil de ani efectiv lucrati pt a beneficia de pensie. Pt 2 ore pe zi cam cate vieti ti-ar trebui sa lucrezi pt aceleasi drepturi? Din estimarile mele ar trebui sa lucrezi cam 120 de ani efectiv. Cati ani zici ca ai?

Iarta-ma daca am fost un pic "rau" dar ar fi recomandabil sa lupti un pic pentru tine nu pentru altii. Esti singura care poate sa vada de tine insuti.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellarot spune:

Marius multumesc pentru raspuns si nu ai fost "rau" asta este situatia. Dar daca mi-as plati integral asigurarea de sanatate pentru completarea celor 10 luni s-ar putea?

Mergi la inceput

Da se poate dar doar pt maternitate 126 de zile platite nu cred ca este rentabil, nu am facut un calcul. Rentabil ar fi pt CIC (2 ani) dar trebuie minim 10 luni platite anterior datei nasterii ori deja tu mai ai aprox. 8. Stai ai 2 ore de un an sau de mai mult de 1 an. 2 ore reprezinta 1/4 norma de 8 ore adica 12 luni/4 da 3 luni efectiv asigurate coresspunzator anului lucart cu 1/4 norma. deci 3luni - 10 minim necesare = 7 luni de aici incolo la 8 ore munca sau 7 luni achitate daca nu ai mai lucra deloc. Da se poate pt ca mai ai cel putin 7 luni de aici inainte dar trebuie sa te grabesti sa faci contract. Exista o varianta mai buna daca ar accepta cei de unde lucrezi sa te treaca la 8 ore in acte chiar daca te-ar plati tot atata. Chestie de acte nu de bani. Atunci nu ar mai trebui chiar sa platesti nimic in plus nu ti-ar mai trebui nici o asigurare individuala.
acum ai 3 luni efectiv asigurate si platite echivalentul a 12 luni cu 1/4 norma de munca. Iti trebuie minim 6 luni pt maternitate si 10 luni pt CIC. Ori te trec de acum incolo in acte la 8 ore roi nu vor vrea si faci asigurare (atentie se plateste dar merita!) individuala si tot iesi bine pt ca ai cel putin 7 luni de aici incolo in care poti plati+3 deja asigurate = 10 minim necesare. Punct.

Bey ma pot angaja avocat personal.

Marius Pernes

Mergi la inceput

sa inteleg ca e suficienta asigurarea de sanatate individuala, fara a mai fi nevoita sa cer ajutorul firmei angajatoare? As putea sa o platesc din urma (cu penalizari) de exemplu din octombrie 2004?

Mergi la inceput

Stai un pic ca ma ametesti. Asigurarea de sanatate este una iar asigurarea sociala este alta. Aici este vorba de asigurarea sociala platita la casa de asigurari sociale si pensii, cea de sanatate este platita la casa de asigurari de sanatate si are legatura cu spitalele si medicamentele nu cu maternitatea sau CIC. Tu de care ai?

Marius Pernes

Mergi la inceput

de amandoua , dar cu gandul la bb am adaugat cuvantul sanatate la asigurare.
Este in ordine, voi fi trecuta la program de 8 ore incepand cu luna noiembrie si dupa calculele mele vor fi 10 luni in luna mai, iar eu ar trebui sa nasc pe la sfarsitul lui iulie inceputul lui august.
Multumesc pentru rabdarea de care dai dovada si de promptitudinea cu care raspunzi tuturor.

Mergi la inceput