Clarificari privind CIC - 2004 (3)
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_woman.png)
monval spune:
Buna Marius, am mare nevoie de sfatul tau.
Eu sunt salariata la o institutie bugetara stau in bucuresti dar fac naveta la ploiesti. Sunt insarcinata in 4 saptamini iar doctotrul mi-a spus ca nu mai am voie sa merg la servici deoarece sunt suspecta de avort spontan. Pina ajung la acele luni de prenatal stiu ca mai am dreptul sa-mi iau concediu medical maxim 3 luni apoi stiu ca exista si concediu de risc maternal care nu stiu nici de cite luni este si cu cit se plateste.Alta intrebare este cum imi va calcula acea indemnizatie de pre si post natal adica 85% daca eu voi avea atitea concedii?
ITI MULTUMESC ANTICIPAT
85% din valoarea bruta a acestora.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
iuliana76 spune:
Buna Marius.
Problema mea este asemanatoare cu cea a Dianei(am citit raspunsul tau la problema ei), cu diferenta ca in cazul meu firma respectiva mai functioneaza doar pentru a-mi tine mie cartea de munca si a-mi depune cererile lunare la casa de pensii pentru a primi indemnizatia la care am dreptul. Ideea e ca aceasta vine foarte greu (pe 28 dec am primit pe august, sept, oct.). Patroana firmei vrea sa ma transfere la o alta firma a ei, cu activitate si multi salariati(ca sa imi poata deduce lunar suma si sa nu mai primesc banii cu intarziere). Insa mi-a zis ca s-a interesat si ca nu se poate, legea spunanad ca trebuie fi cotizat 10 luni in cadrul aceleasi firme. Deci daca imi dau demisia si ma angajez in alta parte nu mai am dreptul la indemnizatie.
Te rog din suflet sa imi spui unde sa citesc legea exact, mai ales ca voi fin in CIC pentru multa vreme, acum fiind insarcinata, luna a 7-a.
Multumesc mult de tot.
Nu este adevarat, trebuie 10 luni asigurate si cotizate indiferent de forma sau loc sau firma. Nu am inteles situatia actuala esti la serviciu sau nu?
mysweetest spune:
Sunt insracinata in 10 saptamani am anuntat colegii de serviciu dar nu am facut nimci scris.Am si eu o intrebare...trebuie sa anunti inainte de a intra in concediu prenatalsau sa faci o cerere? Va intreb fiindca stiu ca seful meu nu ar fi de acord si nu mi-ar aproba sa intru in prenatal. Astept raspunsurile voastre.
Iti recomand sa faci cunsocuta oficial situatia ta de graviditate pt ca din acel moment nu mai poti fi concediata cel putin nu pe acest motiv. A anunta inseamna o adresa scrisa oficiala cu numar de inregistrare din partea firmei in 2 exemplare din care unul tie. Cat despre cerere pt prenatal tin sa precizez ca nu este o cerere tu nu ceri nimci este o informare scrisa de asemenea prin care anunti faptul ca iti vei exercita dreptul prevazut de lege. Nu tine de aprobarea nimanui, nu este la latitudinea aprobarii sau refuzului unui angajator cu atat mai putin al unei persoane (seful). E un drept conferit de lege. Cine doreste sa nu respecte prevederile legilor e bine sa stie si ce riscuri isi asuma.
Rony spune:
Buna,
As sori sa stiu dac prima pentru nastere se acorda si in 2004 si daca a ramas echivalentul unui salariu de baza-nu am gasit Contractul Colectiv de munca la nivel national pe 2004!In cererea mea trebuie sa fac referire la capitol si articol pentru ca la noi nu se acorda <din oficiu>.
Multumesc mult
Da a ramas conform Contractului colectiv de munca la nivel national pentru 2003 care a devenit valabil si pt. 2004 de aceea nu aveai cum sa gasesti. Baza de referionta este deci CCMN 2003 il gasesti la mine pe site in pagina legislativa.
Simona8004 spune:
Buna Mariu, Buna tuturor,
Mai am o nelanurire.
In legea pe care ai dat-oo sa citim cu citeva zile in urma se spune, cum ar fi la punctul 2, ca cele care sunut absolvente de uuniversitrate cu examenele luate, si graduat beneificiaza de indemnizatie si toate celelalte. Crezi ca ppina la urma as beneficia si eu de ceva? si daca da ce anuuume?
Sau daca este vreo alta soluutie la situatia mea, te gor sa imi sui ca anume ar trebuui sa fac. O alta problema e caa Sotl me nu lucreaza, este inca stuudent, eu inca fara sluuujba si cuuu uun coopil pe drum, trebie sa fie un ajutor pe aici ppe unudeva.
Eu chiar mi-am dorit sa muncesc si sa am copii duppa ce m-am angajat, dar daca birocratia cere asa de muulte euu nuu pot face mai nimic.
Astept rasppuns.
Muultumesc mult Marius.
Simona 6+
NU e buna interpretarea ta. Despre studenti in general legea prevede ca daca au urmat si finalizat cursurile de zi cu licenta li se recunoaste perioada de studentie in conditiile de mai sus ca si perioada asimilata care nu este acelasi lucru cu perioada cotizata. Pt CIC se face referinta la obligativitatea perioadei cotizate. Perioadele asimilate este ceea ce generic se exprima cu vechime in munca sau perioada care se ia in calcul ca si vechime in munca sau similara ei. Deci studentia intra in calculul perioadei minime necesare pt un drept social cum ar fi pensia pt limita de varsta. CIC si maternitatea sunt drepturi oarecum colaterale(asiguratii au dreptul si la.... daca....).
Din pacate anticipativ scriind, in viitor nu prea vad modificari importante in aceasta directie, pentru ca actualul guvern nu are obiective de protectie sociala fiind de alta orientare.
iuliana76 spune:
Multumesc mult de raspuns. Eu acum sunt in CIC (de la 1 ianuarie 2004). In aprilie, toti angajatii au fost transferati catre alta firma sau trimisi in somaj. Am ramas doar eu cu cartea de munca la aceasta firma care nu mai desfasoara nici o activitate. Si de atunci sunt probleme cu decontarea banilor, care vin mereu cu mare intarziere. De aceea vreau sa ma mut la o alta firma (a aceluiasi patron), ca sa poata deduce lunar indemnizatia si sa nu mai asteptam cu lunile banii de la casa de pensii.
Mai am o mica intrebare.
Voi fi in CIC pana pe 26 septembrie (cand fetita mea va face 2 ani). Acum sunt insarcinata si voi naste in luna mai. Pot sta in CIC 1 pana in septembrie si atunci sa intru direct in CIC2 sau trebuie neaparat sa intru in concediu postnatal 42 zile?
Multumesc mult de tot.
iuliana76 spune:
Mai am o itrebare.
Cititnd despre prima de nastere am gasit:
ART. 51
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;
Eu voi naste al doilea copil fiind in CIC. Atunci cine va primi un salariul, eu sau sotul? Daca am contractul de munca suspendat mai sunt considerata salariata?
Multumesc mult de raspuns.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Exista variante sa revii la serviciu in ziua X in aceeasi zi iti dai demisia si tot in aceeasi zi te reangajezi la firma Y si (re)intri in CIC1. Desigur exista riscul (cel putin teoretic) sa nu mai fi reangajata la firma Y dar daca totul e OK eu zic ca va fi Ok si scapati de griji cu CAS-ul. Pentru a doua intrebare raspunsul este unul singur sunt obligatorii cele 42 de zile de postanal dupa care continui cu CIC2. Pentru a treia intrebare raspunsul este de asemenea urmatorul:
Esti salariata dar ai contractul suspendat. Ai dreptul la acea indemnizatie de nastere ori tu ori sotul dar nu amandoi. Se poate plati de catre firma chiar daca esti in postanatal.
Cred ca am raspuns la toate, nu?
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
iuliana76 spune:
Multumesc mult de tot pentru raspunsuri si pentru promptitudine.
Multa sanatate!
Iuliana
lily26 spune:
Buna Marius!
As dori sa ma ajuti cu un sfat sau un raspuns..
Sunt angajata cu carte de munca din 1 feb.2005,acum 4 zile am aflat ca sunt gravida,ar trebui sa nasc in 9-10 oct., fac 9 luni de plata a contributiei la stat,sa inteleg ca nu ma incadrez in cele 10 luni,deci nu pot beneficia de indemnizatie?!Dar nu se pot lua in calcul si zilele de concediu postnatal??Sau alta solutie?? HELP!!!Daca nu beneficiez de CIC ar trebui sa ma intorc la munca?Eu as vrea sa atau cu copilul macar 6 luni.Multumesc mult.