Am si eu o intrebare, daca ma puteti lamuri.
Sunt in saptamana 27 de sarcina si peste vreo 2-3 saptamani ma gandesc sa intru in prenatal.
Am inteles ca am dreptul la 126 zile, dintre care minim 42 zile dupa nastere (deci maxim 84 zile inainte).
Intrebarile mele (de fapt sunt 2):
- in ce act legislativ gasesc prevederea asta;
- medicul de familie imi da prenatalul sau ginecologul? Daca imi da medicul de familie are nevoie de vreo hartie de la ginecolog in care sa se specifice varsta sarcinii?
Intreb toate astea pentru ca medicul meu de familie nu prea cunoaste noile legi si as vrea sa ma duc documentata pentru a nu avea surprize neplacute.
Va multumesc.
ana legea 19/2000 prevede urmatoarele la art 119 alineatele 1 si2 adica
1 concediul pentru srcina si lauzie se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere,iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere
2 concediile pt sarcina si lauzie se compenseaza intre ele ,in functie de recomandarea medicului si optiunea persoanei beneficiare.
hotarare 537 norme de aplicare a oug 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca spune la art 4 -concediul postnatal obligatoriu cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristicedupa data nasterii copilului, din timpul concediului de sarcina si lauzie.
data probabila a nasterii se stabileste prin ecografie .....sau calculat de medicul de familie dupa data primei zile a ultimei menstruatii
certificatele medicale le elibereaza medicul de familie
De ce acte ati avut nevoie pt. a intra in prenatal,unde trebuiesc depuse si cum fac sa primesc banii pe card?
Multumesc,Mia si Cosmin.