Din ce saptamana se poate intra in concediu de mat
Am auzit ca numai din saptamana 32 se poate intra in concediu de maternitate.
Pai daca totalul zilelor de concediu este 124 parca, iar minim 42 trebuie sa fie de lauzie, atunci raman 82 zile, care sunt mai mult decat 6 saptamani.
Care este raspunsul la ecuatie? Ca eu nu pricep!
Andreea si Thomas/Emma de 16 saptamani +
Raspunsuri
ligia13 spune:
Concediul e 126 zile!
Maxim 63 inainte de nastere!
Minim 42 dupa nastere!
Ideea asta cu minim 42 a venit pt ca mamele cu salarii mici prefera sa intre direct in intreruperea lucrului pt ingrijirea copilului ca sa ia cele 6,5 milioane.
Deci ca la carte asha ar fi 63 inainte si 63 dupa!
at andreea spune:
Aiurea total. Pe mine ma intereseaza cat de repede pot pleca de la serviciu, din motive ca asa vreau. Din cate am inteles, pentru concediul de maternitate plata este 85% din venitul brut (media pe 6 luni) care la mine e mult mai mare decat cele 7,ceva milioane care vor fi la indemnizatia pentru cresterea copilului.
Asa ca nu ma intereseaza decat momentul in care pot sa nu mai vin la serviciu. Dupa numaratoare, numai din 3 martie pot sa intru in concediu, ceea ce e oribil.
ana maria spune:
Cu 63 de zile inainte de DPN. Ai grija cu medicul de familie, el tre sa te inregistreze si tot el iti da concediul asta.Mie mi-a socotit DPN cu 15 zile mai mare. Desi aveam eu eco si toate inregistrarile de la ginecolog mi l-a pus mai tarziu. Mi-a zis ca asa calculeaza ea. Ca sa nu spun ca am si cerclaj si probail ca voi naste cu cateva saptamani mai devreme, pt ca de la 37s imi scoate firul.
Cu alte cuvinte daca vezi ca medicu de familie e batut in cap cauta altul. la mine nu comnteaza prea tare concediu, ca sunt in medicale din septembrie si mai rau e ca nu am putut sa alerg sa caut alt doftor de familie.
Ana Maria
Succes si s-auzim numai de bine!!!
Candy spune:
Si eu m-am confruntat cu aceeasi dilema, fiindca daca scadem cele 42 de zile obligatoriu de luat dupa, raman 84 inainte, dar din experienta proprie iti spun ca nici un medic nu va calcula asa. Poti sa-ti iei din sapt. 32 sau cu 63 de zile inainte de DPN. Singurul lucru pe care il poti face e sa-ti "lipesti" concediul de odihna, de studii, de risc maternal sau orice alt concediu care-ti trece prin cap sau sa treci pe program redus, din motive medicale.
mara03 spune:
si eu stiam ca din saptamana 32 poti sa-ti iei concediu...
cand am citit postarea ta mi-am amintot cat de disperata eram si eu sa merg in concediu... pana la urma am mers la 28-29 de saptamani, intercalat cu concediu medical. (intre noi fie vorba, n-am avut nimic dar s-a rezolvat cumva, cumva...) poate poti si tu fenta...![]()
pana atunci rabdare si sarcina usoara!
Andreea & Tudor (9 dec. 2003)
noi cu poze noi :)
cocolino spune:
Draga Andreea, vorbim de doua lucruri diferite..: Concediu de maternitate se ia dupa ce ai efectuat cele 126 de concediu pre si post natal.. Din saptam 32(adica din luna a 8-a ) poti intra in concediu prenatal,platit cu 85%din salariul tau brut,care inseamna ca vei lua mai multi banuti decat atunci cand esti la sv.Dupa nastere vei mai avea obligatoriu de efectuat concediul postnatal care de asemenea este platit cu 85%...Dupa cele 126 de zile iti poti lua CO,sau Concediu de risc maternal...si alte concedii(de studii,fara plata,medicale..) sau poti solicita concediu ptr ingrijirea copiluli(pana la doi ani) care se plateste cu aprox. 8.000.000 incepand cu 01.01.2005...
Capisci???
Coca 32 saptamani si
dragalasa
- Dr. Ion Ionut - Giulesti
http://community.webshots.com/user/cocolino131
at andreea spune:
Exact asa am capito!.
In ceea ce priveste prelungiri (ante) ale concediului de maternitate se poate bine-nteles cu medical pe teme diverse. Ceea ce am vazut si la altele si o sa fac exact la fel.
Leta spune:
Da' de concediul de paternitate stiti ceva?
Daca totul e ok cu bbl meu, eu intentionez sa ma intorc cit mai repede la munca, iar sotul meu, care vara nu prea activitate, va deveni "parintele de serviciu". Stiti pe unde pot gasi ceva despre asta, vreo lege, ordonanta etc?
cocolino spune:
Leta, vrei sa stii de Concediul de paternitate de 2 ani,sau zilele libere de dupa nastere?
Coca 32 saptamani si
dragalasa
cocolino spune:
Concediul de paternitate se ia exact in aceleasi conditii ca si femeia,cu mentiunea ca e de preferat sa stea tatal acasa,doar daca are salariu net mai mic decat cei 8.000.000 pe care ii vom primi de la stat...Dar concediul de paternitate se poate lua numai dupa ce ti-ai efectuat tu zilele de post natal...
Cat despre zilele libere de dupa nastere citeste Art 2 si Art. 4 din legea 210/1999
Coca 32 saptamani si
dragalasa