Probleme cu fontanela

Probleme cu fontanela | Autor: Delia

Link direct la acest mesaj

As vrea sa stiu daca exista cineva care s-a confruntat cu inchiderea prea devreme a fontanelei sau daca sti cumva ce urmari are?
Daca orificiul fontanelei este mai mic (mai stramt) pentru o anumita perioada de varsta inseamna neaparat ca se va inchide mai devreme decat ar trebui?
Este vorba de un bebel al unei prietene care are trei luni si doctorul i-a spus ca orificiul este cam mic si s-a panicat foarte rau.
Multa sanatate!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariailin spune:

N-am auzit nimic de genul asta. Noua ne-a zis la nastere ca e prea mare dar ca nu are o semnificatie anume. Ar fi trebuit sa intrebe doctorul ce inseamna asta. Singura chestie pe care o stiu este ca daca fontanela este infundata bebe este deshidratat.

Cu drag,
Maria&Vlad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simo spune:

Fetita unei prietene a avut o problema asemanatoare, cu fontanele care se inchidea prea repede si stiu ca i-a prescris altceva in loc de Vigantol. Dar poate iti raspunde chiar ea (Cami1977)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alssa spune:

Mie de exemplu mi s-a inchis foarte devreme (nu stiu exact cind, dar asa mi-a zis tatal meu) si cind m-au dus la doftor, nenea a zis ca singura chestie cu care o sa ma confrunt din cauza asta vor fi durerile de cap, mai ales migrenele, de-a lungul vietii. Si sincer, asa a fost, dar nu exagerat. Insa si cind am o durere de cap, sa nu-mi stea nimeni in cale...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CROITORM spune:

Salut!
Am vazut ieri subiectul pe acest Forum. Din pacate am avut probleme cu inregistrarea si nu am putut sa raspund.
Am un baietel in varsta de 7 luni si jumatate.De la 3 luni a inceput sa i se inchida fontanela superioara intr-un ritm mai rapid (fontanela superioara se poate inchide de la 6-12 luni)). Prima reactie a medicului pediatru a fost reducerea Vigantol-ului de la 2 picaturi/zi la o picatura/zi. La controlul de la 4 luni ne-a dat timitere care un neurochirurg de la spitalul Bagdazar. Din nefericire am dat peste cel mai bun doctor de acolo care, fiind intr-o zi mai proasta ne-a recomandat sa-i facem peste o luna o tomografie computerizata. Am refuzat. De la 6 luni baietelul meu nu mai primeste Vigantol.
Asta a fost pe scurt "experienta" noastra cu fontanela.
Ce se poate intampla daca se inchide prea repede fontanela superioara?
Daca se inchide prea repede s-ar putea sa nu-i mai creasca capul copilului normal. Dupa caz s-ar putea sa fi un lucru grav. Daca insa dinamica cresterii capului (diametrul cranian) este buna conform varstei copilului nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare.
Pe de alta parte, suprimarea Vigantolului poate instala rahitism. Efectele se vad pe termen lung.
Asadar, sfatul meu (sfat pe care l-am primit si eu de la un medic pediatru) este sa consulti un neurochirurg (incearca la Budimex)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Barbara spune:

Hei, fiti serioase, sigur ca-i creste capul chiar daca are fontanela mica, dovada circumferinta normala a capului pentru varsta respectiva. Fiecare os e in crestere, inclusiv cutia craniana. Si Matei (2 ani) a avut fontanela foarte mica (nici n-am stiut ce inseamna fontanela la copilul asta, mai ales ca s-a nascut cu ditai claia de par) si doctorita mi-a spus ca depinde de metabolism iar capul i-a crescut cu adevarat in ritm normal. Ba, iarna a mai luat si Vigantol.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danza spune:

Sunt de-acord cu Barbara. Si Danutz s-a nascut cu o fontanela relativ mica, iar pe la 3-4 luni, neurologul a zis sa pap eu mai putina branza, ca cica laptele se face si asa, plus la asta i s-a parut ca perimetrul capului e prea mare pt. varsta lui. Mie imi parea un copil absolut normal si proportional, iar viata mi-a confirmat asta. Capul, ca si corpul de altfel, i-a crescut normal, toti parametrii la 1 an erau in norma, iar fontanela era complet inchisa pe la 1 an si 1 luna. Tin sa precizez ca eu am continuat sa pap la fel, ba chiar si Prenatal Vitrum am luat ca sa nu-mi pierd definitiv unghiile si parul.
Cu drag,
Danza, mamica lui Danuz

Mergi la inceput