Indemnizatie maternitate 2005
![](images/user_woman.png)
Buna !
Indemnizatia de maternitate / 2004 : MAX : 85% din 5 salarii medii brute/economie => 85%*38.410.000 => 32.648.500 lei.
1) In cazul in care salariul mediu brut / 2005 va fi cel propus : 9.211.000 lei => MAX : 85%*46.055.000 => 39.146.750 lei ?
2) Daca de la 01.12.04 intru in CO pana in 31.12.04 urmand ca apoi din 01.01.05 sa intru in cele 126 zile (DPN : 12.01.05 ), daca voi naste mai devreme de 01.01.2005 trebuie sa-mi "intrerup" CO si sa-mi iau neaparat CM ???
Multumesc,
Raspunsuri
dandana spune:
monique, inteleg ca tu ai un salariu mai mare de 38.5 milioane?
1. da, cam asa e!
2. nu, poti sa faci asa dar nu esti obligata sa faci asa, numai ca depinde de medicul de familie cum iti da certificatul medical, daca nu-l convingi sa faca cum iti convine tie....
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
xerxe spune:
Eu am nascut cand eram in CO si acesta a fost intrerupt de concediu de lauzie, si am pierdut restul zilelor...
dandana spune:
dar de ce sa piarda zilele? le reprogrameza dupa cele 126 si intra in cic dupa
pt ea e clar ca este avantajos co fata de cic
xerxe spune:
Mie au refuzat sa mi le mai dea, motivand ca ei nu m-au impiedicat sa-mi iau tot co in timpul anului respectiv! Eu am nascut in sept si am terminat cele 126 de zile in februarie.
Monique spune:
Multumesc mult fetelor ! Bune sugestiile voastre ! In cazul ipotetic prezentat, daca nu pot convinge dr o sa-mi conving angajatorii sa-mi acorde restul de CO neefectuat in 2004 in ...2005, de fapt asa si este legal : CO neefectuat in anul curent poate fi luat pana la sf.anului urmator.
dandana spune:
Codul muncii
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul următor este permisă numai in cazurile expres prevăzute de lege sau in cazurile prevăzute in contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârsitul anului următor, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
..
Art. 146. - (1) Concediul de odihnă poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
clar nu?
in situatia ta concediul medical intrerupe co din motive obiective
xerxe spune:
M-am convins, oare mai are nevoie??, ca astia de la RU de la mine de la serviciu sunt chiar niste.....
alibeta spune:
Buna fetelor
Va rog sa ma lamuriti si pe mine ce este indemnizatia de maternitate pentru ca este prima oara cand aud de asa ceva,sau oi fi auzind si nu fac legatura.
Multumec
a,si cine iti da indemnizatia?
dandana spune:
xerxe, stai un pic ca mai sunt niste prevederi care obliga salariatul sa faca co cand e programat etc. in cazul asta insa, daca e in co si naste sau oricine se imbolnaveste in co, isi intrerupe co
alibeta, indemnizatia de maternitate e indemnizatia cuvenita pt concediul pre si post natal, cel de max126. in principiu toata suma se deduce din cas dar plata o face angajatorul
alibeta spune:
Multumesc,asa cum banuiam dar nu stiam ca se mai numeste si asa.Indemnizatia trebuie sa ti-o plateasca toata odata,sau dupa sistemul de salarizare normal(stiu si eu avans-salar).Nu stiu ce as face daca nu as putea sa intreb pe forum pentru ca la firma la care lucrez la biroul personal nu se stie nimic si deci,nu te lamureste nimeni.
Si am mai auzit una,daca ai peste 30 de ani si esti la al doilea copil,ai primi ceva bani.Voi a-ti auzit ceva de acest lucru/