Bucatarie ungureasca

Bucatarie ungureasca | Autor: arboria

Link direct la acest mesaj

Stiti specificul, nu? Smantana cat cuprinde (eu as pune smantana si la varza calita sau la mazarea cu sos), sosuri groase, combinatii de carne cu fructe...
Pentru ca au fost cereri de retete unguresti, m-am gandit sa fac un bine dependentilor de DC. Am strans de pe mai multe saituri romanesti cateva retete si le-am postat aici.
Sunt in curs de traducere din limba maghiara alte cateva retete.
Iaca de preparati si savurati:

Supa de carne cu stafide asta e cu dedicatie pentru Joxy
Ingrediente :
1 rasol de vaca sau un pui intreg
200 g stafide
zarzavat de supa (morcov, telina, ceapa)
1/2 lamaie
1 ou
1 pahar smantana
sare

Preparare :
Carnea se pune la fiert in apa rece. Se ia des spuma. Se fierbe descoperit pana cand carnea este aproape fiarta, se adauga zarzavatul curatat si se lasa sa mai fiarba 15 min. Atunci se pun stafidele,
curatate de codite si spalate in mai multe ape. Se mai fierbe supa 15 min., se sareaza dupa gust, apoi se ia oala de pe foc. Se drege cu ou batut cu smantana si se acreste cu zeama de lamaie.
Supa trebuie sa fie limpede.


Supa de peste - Korhely halaszle
Ingrediente :
900 g crap fara cap si coada
20 g sare
200 g lapti si icre de crap
20 g boia de ardei
500 g cap de crap
10 g ardei iute (cireasa)
250 g ceapa rosie
l lamaie
150 ml smantana
1 foaie de dafin

Pregatire:
Ceapa se taie rondele, crapul fara cap si coada se taie felii, se spala capul de crap, laptii si icrele, lamaia se taie in doua, o jumatate se stoarce si cealalta jumatate se taie in felii.

Preparare:
Ceapa si capul de crap se pun in apa, se adauga sare si boia (paprika) si se fierbe timp de o ora. Dupa fierbere se pun feliile de peste, iar dupa 10 minute se adauga laptii si icrele de peste si se mai fierbe 5 minute. Feliile de peste se scot cu o paleta strecuratoare, se dezoseaza si se pun deoparte. Supa se strecoara si se completeaza pana la 1,5 l cu apa, se condimenteaza cu foaia de dafin, suc de lamaie, se mai fierbe 5 minute, se toarna smantana. Se adauga feliile de peste, ardeiul iute, feliile de lamaie si se da un clocot.

Se pune pe masa intr-un ceaun sub care arde o flacara pentru ca ciorba de peste sa ramana fierbinte.


Supa porcarilor din Cserta - Cserta menti kanaszleves
Ingrediente:
200 g morcovi
2 linguri untura
100 g patrunjel
50 g slanina afumata
5 teline
1 ceapa rosie
4 ciuperci "painisoara-hulubita"
sare, piper macinat, faina

Pregatire:
Legumele se curata, ciuperciile se taie cubulete iar slanina fin, ceapa se da prin razatoare.

Preparare:
In jumatate din cantitatea de untura se caleste ceapa si legumele, se stinge cu 1,5 l apa, se sareaza, se pipereaza si se fierbe. Cand e gata, din untura ramasa si faina se prepare rantas alb, cu care se ingroasa supa strecurata. Devine mai gustoasa cu cubulete de slanina prajite si untura proprie. Se serveste cu perisoare din carne.


Supa de fasole din Bogyiszlo - Bogyiszloi nagybableves
Ingrediente:
200 g fasole boabe mari
un ardei verde din "Bogyiszlo"
100 g radacina de patrunjel
40 g faina
"csipetke" (zdrente) - bucatele rupte cu degetele din foaie de taitei, cat unghia de mare
o ceapa rosie
morcovi
20 g untura
sare dupa gust

Pregatire:
Fasolea se lasa la inmuiat 12 ore, legumele curatate se taie rondele, ceapa marunt, iar ardeiul fara cotor in cubulete.

Preparare:
Fasolea se pune la fiert in apa sarata, cand este pe jumatate fiarta se adauga legumele si ceapa. Cand s-a fiert se ingroasa cu rantas cu boia, se fierbe din nou si se serveste cu "csipetke" fierte separat.


Supa de peste Maria (Balatonmaria) - Maria halleves
Ingrediente:o portie
3-4 buc. peste de orice fel din Balaton (de ex. Caras, biban, cosac sau sabioara)
1 ceapa rosie mare
1 catel de usturoi - 10 g boia dulce
ardei gras sau ardei iute (cireasa)
1-2 cartofi
ulei sau untura si sare dupa gust

Pregatire:
Se curata pestele, se cresteaza oasele si se transeaza in felii late de 2-3 degete. Cartofii se taie in cuburi, ceapa se toaca marunt, ardeiul gras se taie in felii, usturoiul se zdrobeste.

Preparare:
Se caleste ceapa, se condimenteaza cu boia si se adauga ardeiul gras sau ardeiul iute - eventual amandoua - sare si usturoi, se adauga 400 ml apa si se fierbe 10 minute. Se adauga cartofii si cand acestia sunt aproape fierti, se pun in supa bucatile de peste. Se mai fierbe catva timp fara a se amesteca pentru ca pestele sa nu se sfarame. Se serveste separat cu ardei iute tocat si sarat.


Supa de miel cu tarhon din Sarpilis - Sarpilisi tarkonyos baranyleves
Ingrediente pentru 5 portii:
300 g carne de miel fara os
frunze de tarhon, otet de tarhon
2 morcovi
100 ml smantana
2 radacina de patrunjel
100 ml frisca
2 catei de usturoi
un ou
1 ceapa rosie
o legatura patrunjel verde
1 lamaie
1 chifla
faina, ulei, piper alb macinat

Pregatire:
Ceapa taiata marunt se inabuse in ulei, se adauga carnea de miel taiata in cubulete, morcovii, patrunjelul si frunzele de tarhon tocate marunt. Se sareaza, se pipereaza, se caleste putin, se stinge cu zeama de oase, eventual cu apa si se fierbe.

Preparare:
Se amesteca smantana cu faina si se toarna in supa, ingrosand-o. Se condimenteaza cu otet de tarhon, suc de lamaie si se fierbe. Se adauga frisca fara a se fierbe. Se mentine calda pana la servire. Se poate servi cu galuste de chifla: chifla se taie cubulete si se prajesc, frunzele de patrunjel se toaca marunt. Se leaga compozitia cu ou, se adauga putina apa, sare, piper macinat, se amesteca bine si se lasa la odihnit. Din compozitie se formeaza galuste si se fierb in apa sarata clocotita. Dupa ce au fiert se clatesc si se impart in cestiile de supa, apoi se toarna supa calda, se decoreaza cu rondele de lamaie si patrunjel verde deasupra.

Supa din Zselic - Zselici leves
Ingrediente pentru 10 portii:
150 g ficat de pasare
o legatura patrunjel verde
150 g carne de vita
o legatura de marar
150 g carne de porc
o ceapa rosie
500 g oase de porc
300 ml smantana
100 g morcovi
40 g sare
100 g radacina de patrunjel
piper macinat
100 g ciuperci
80 g untura
120 g faina

Pregatire:
Din oase se fierbe o supa de oase, carnea de porc si de vita, legumele se taie cubulete, ficatul de pasare si ceapa se toaca marunt iar patrunjelul verde si mararul se toaca fin, ciupercii se taie felii.

Preparare:
Se prajeste ceapa in untura, se adauga carnea continuand prajirea, se sareaza, se pipereaza si se adauga putina supa de oase si se fierbe inabusit. Se completeaza cu supa de oase, se adauga ciuperciile, ficatul, mararul, patrunjelul verde, se ingroasa cu rantas alb, se fierbe si se finiseaza cu smantana. Se serveste cu galuste de chifla.

Supa rece de vin de Tokaj - Tokaji hideg borleves
Ingrediente pentru 5 portii:
300 ml vin de Tokaj
1 lamaie
500 ml vin alb sec
150 ml de frisca
5 galbenusuri
5 cuisoare
100 g zahar
putina scortisoara intreaga
15 boabe de struguri

b]Preparare:
Cu ajutorul unui tel se bat 50 ml vin alb cu 3 galbenusuri de ou. Restul de vin alb, 150 ml apa condimentata cu scortisoara, cuisoare, coaja de lamaie si zahar se fierb, se toarna apoi galbenusurile cu vin. Restul de 2 galbenusuri se freaca cu frisca si se adauga la vinul fiert condimentat. Luand de pe foc se raceste, se introduc boabele de struguri si se serveste rece.

Supa cu "bocceluta" din Szalka (Mateszalka)
Ingrediente pentru 5 portii:
250 g ciolan de vita
300 g faina
250 g carne de pui
2 oua
200 g morcovi
500 g ciuperci
100 g radacina de patrunjel
o legatura patrunjel verde
100 g gulie
sare, condiment Delikat
50 g telina

Pregatire:
Legumele se curata, se lasa intregi, ciupercii curatate se taie felii iar patrunjelul verde marunt.

Preparare:
Carnea de vita se pune la fiert in apa rece cu sare, cand s-a fiert pe jumatate se adauga carnea de pui si legumele si se continua fierberea la foc mic. Se scot bucatiile de carne, puiul se dezoseaza si carnurile se taie cubulete si se toaca. Se condimenteaza cu sare, piper, verdeata de patrunjel, se leaga compozitia cu ou. Aluatul preparat din faina, celalalt ou si putina sare se intinde si se taie in patratele cu latura de 3cm, se umplu cu umplutura de carne, se formeaza boccelute si se fierb in supa de carne strecurata. Se serveste fierbinte, impreuna cu legumele.


Supa de peste ca pe malurile Tisei
Ingrediente pentru 6 portii:
1,5 kg peste asortat
o rosie mare
100 g ceapa rosie
2 ardei grasi
2 ardei iuti (cireasa)
2 cartofi
100 g taitei in forma de patratele
30 g boia dulce

Pregatire:
Se curata pestele, se taie bucati si se pune intr-o oala. Ardeii grasi fara cotor se taie rondele, rosiile se decojesc, se curata de samburi si se taie in bucati, cartofii se taie cubulete.

Preparare:
Rosiile, ardeii grasi, cartofii, ceapa se adauga in oala in care s-au introdus bucatile de peste, se condimenteaza cu sare, ardeii iuti, boia, se toarna apa si se fierbe 40 minute. Dupa fierbere se scot bucatiile de peste, se strecoara si in supa se adauga taiteii si se fierb. Pestele se repune in supa si se serveste.


Supa cu smantana din Mako - Makoi tejfolos vagott leves
Ingrediente pentru 5 portii:
250 g cazaturi de carne de porc
o ceapa
250 g cartofi
o lamaie
40 g faina
o foaie de dafin
40 g untura
1 ou
1,5 l supa de oase
50 ml smantana
sare, boia dulce, piper macinat

Pregatire:
Ceapa se toaca marunt, carnea, cartofii se taie cubulete, lamaia se stoarce.

Preparare:
Peste ceapa prajita in untura se adauga carnea, se fierbe inabusit, se amesteca cu boia dulce, se stinge cu supa de oase, se adauga cartofi, se condimenteaza cu sare, suc de lamaie, piper, mustar si se fierbe. Se ingroasa cu rantas, se adauga smantana si se da un clocot. Se serveste cu oua fierte taiate cubulete.


Supa macelarului din Tape - Tapei bollerleves
Ingrediente pentru 5 portii:
300 g carne de pasare
o ceapa mica rosie
150 g carne de porc (cazaturi)
30 gr. de unt
100 g morcov
20g sare
100 g radacina de patrunjel
un ardei gras
50 g ciuperci
o rosie
100 g faina
piper macinat, boia dulce
un ou

Pregatire:
Carnea de pasare, carnea de porc degresata si legumele curatate se taie cubulete mici, ceapa se toaca marunt, ciupercile se taie felii iar ardeiul si rosia in bucati.

Preparare:
Carnurile, ceapa, legumele si ciupercile se calesc in putin unt. Se adauga ardeiul, rosia, se condimenteaza, se stinge cu 1,5l apa si se fierbe. Se serveste cu galuste cu unt.


Supa pescareasca de crap a la Szeged - Szegedi pontyhalaszle
Ingrediente pentru 5 portii:
2 kg crap
30 g boia dulce
300 g ceapa
sare
250 g ardei gras
ardei iute

Pregatire:
Crapul se curata, se taie fileuri, se cresteaza, se sareaza si se pastreaza. Ceapa se taie rondele, iar ardeiul si rosiile in bucati potrivite.

Preparare:
Capul, oasele de peste si ceapa tocata se pune intr-un vas cu apa, cu putina sare si se fierbe 40-50 minute, se adauga rosiile, ardeii, boiaua dulce si se continua fierberea. Apoi supa se strecoara si se paseaza. Feliile de peste se fierb in supa condimentata si se asezoneaza cu ardei iute.


Porkolt
Ingrediente:
1 kg. carne de porc
6-8 buc. Ceapa
3 linguri untura
1 virf lingurita boia
sare, piper
1 kg. Cartofi
o bucatica unt
1/2 pahar lapte

Preparare
Carnea se taie in bucatele mici, patrate, iar ceapa pestisori si se pun impreuna la prajit, intr-o cratita cu untura incinsa. Dupa ce ceapa a capatat o culoare aurie se toarna atita apa cit sa acopere carnea, se sareaza, se pipereaza, se adauga boiaua si se lasa cratita la foc sa clocoteasca incet. Porkoltul este gata atunci cind ceapa s-a dizolvat complet iar carnea este fiarta; se face un piure la care se adauga unt si lapte si se serveste impreuna cu porkoltul.


Varza ungureasca
Ingrediente:
250 gr. Kaiser
250 gr. slanina afumata
4 buc. cirnati afumati
100 gr. untura
4 cepe
125 gr. orez
boia dulce, sare, piper
o lingura faina
o ceasca de smintina
1 buc. varza murata

Preparare
Se inabusa in untura cepele taiate pestisori apoi se adauga costita si slanina, taiate cubulete mici. Se sareaza, pipereaza si se pune boiaua. Se lasa cratita pe foc mic cca 1/2 de ora. Se fierbe orezul in apa sarata, se scurge si se stropeste cu apa rece. Intr-o cratita unsa cu grasime se pune un strat de varza acra tocata, un rind de cirnaciori taiati in rondele, un rind de orez fiert, un rind de costita si slanina cu ceapa, in fine un ultim rind de varza. Smintina se amesteca minutios cu o lingura de faina si se toarna peste varza. Se pudreaza cu boia si se pune cratita la cuptor.


Supa concentrata de carne
Ingrediente:
1 kg. carne de vaca
zarzavat de supa
100 gr. Unt
o lingura faina
3-4 cartofi cartofi
chimen, boia, usturoi, sare
crutoane de piine

Preparare
Din 1/2 kg. de carne si zarzavat se pregateste o supa foarte concentrata care se strecoara. Rasolul va putea fi folosit la pregatirea altei mincari. Cealalta 1/2 kg. de carne se taie in bucatele, care se vor praji usor in unt. Se adauga sare, boia, chimen, un catel de usturoi, iar dupa ce se amesteca totul bine se adauga in supa concentrata. Se lasa sa fiarba totul aproape o ora, adaugindu-se apoi cartofii taiati in cuburi.

Mod de servire
Se serveste cu crutoane de piine prajita


Gulas de porc
Ingrediente:
500 gr. carne de porc
4 cepe
500 gr. Untura
o lingurita boia
3 tomate
1 catel de usturoi
chimen
morcov
patrunjel
sare, piper
1 kg. Cartofi
100 gr. Smintina
zahar

Preparare
Se topeste untura intr-un vas mare, se pune carnea taiata in bucatele si se lasa sa se aureasca. Dupa ce au prins o usoara crusta, bucatelele de carne se scot si se tin la cald. In untura ramasa se pune ceapa taiata pestisori. Dupa ce s-a aurit se adauga usturoiul, morcovul (dat prin razatoarea mare), rosiile taiate in felii si bucatile de carne. Se adauga boiaua, chimenul, sarea, piperul, zaharul si se toarna atita apa cit sa acopere mincarea. Cratita selasa la foc mic sa clocoteasca incet. Cind carnea este aproape fiarta se mai toarna o cana cu apa calda si se adauga cartofii taiati in sferturi.

Mod de servire
Inaite de a servi, se adauga smintina si patrunjel verde


Tocana
Ingrediente:
500 gr. carne de vaca
300 gr. Ceapa
150 gr. Untura
250 gr. costita afumata
5 tomate
3 ardei gras
1 pahar vin alb sec
sare, piper
1/2 pahar smintina

Preparare
Se taie cepele pestisori si se auresc intr-o cratita cu 1/2 din cantitatea de untura. Apoi se adauga carnea taiata fisii lungi si subtiri, sarea si piperul. Dupa ce carnea a prins o usoara crusta aurie se toarna vinul si se lasa cratita pe foc mic. Cind carnea este aproape fiarta se adauga fisii subtiri de costita, prajita in prealabil in putina untura. Intr-o alta tigaie se pune restul de untura in care se vor praji usor feliile de rosii si ardeiul gras, care vor fi apoi turnate peste tocana. Inainte de a lua cratita de pe foc se toarna smintina si se lasa tocana sa mai dea citeva clocote.


Prajitura cu brinza
Ingrediente:
500 gr. Faina
30 gr. Drojdie
100 gr. Zahar
3 linguri apa
80 gr. Untura
4 oua
o lamiie
250 gr. brinza telemea
o lingurita scortisoara

Preparare
Se dizolva drojdia in putina apa calda. Se pune faina pe planseta, drojdia in mijloc si se adauga zaharul, untura topita, galbenusurile de ou si coaja de lamiie. Se freaca aluatul si se lasa sa creasca aproape 1 ora. Din aceasta coca se intinde o foaie de 1 cm grosime, care se acopera cu brinza rasa, amestecata cu zahar si scortisoara. Se ruleaza aluatul in forma de rulada, se unge cu galbenus si se pune pe o tava unsa cu grasime. Se coace la foc mic aproape o ora.


Gulas
Ingrediente:
1 kg. carne vitel
1 kg. carne porc (de preferat de la git)
1 kg. Ceapa
4 ardei grasi rosii
sare, piper, boia, chimen, ulei, smintina

Preparare
Carnea se taie cubulete mici, se inabusa impreuna cu ceapa si ardeii, se adauga apa, se condimenteaza si se fiebe la foc mic aprox.2 ore, amestecind mereu. Se ia de pe foc, se adauga smintina.


Salata de ceapa cu maioneza
Ingrediente:
3 cepe mari de apa
maioneza dintr-un galbenus
2 foi de dafin
5-6 boabe de piper negru
o lingurita de zahar
o lingura de delikat
o lingura de smintina
o lingura de mustar extra dulce

Preparare
Ceapa se curata, se taie solzisori subtiri; Intr-un litru de apa se fierbe ceapa taiata cu frunzele de dafin, cu piperul si delikatul timp de 10-15 minute, pina cind ceapa devine usor transparenta semifiarta. Se strecoara ceapa, printr-o strecuratoare, zece minute, se lasa sa se scurga bine de apa, se indeparteaza frunzele de dafin si boabele de piper. Dintr-un galbenus si 150 ml. de ulei se face o maioneza la care se adauga smntina, mustarul si zaharul (optional); sosul astfel obtinut se amesteca cu ceapa, se potriveste se sare.


Langosi
Ingrediente:
25 g drojdie
2,5 dl apa calduta
1 cartof fiert ras
2 lingurite sare
7 dl (420 gr.) faina si faina pentru intins aluatul
ulei pentru prajit

Uleiul cu usturoi: 3/4 dl ulei neutral, 2 - 3 catei de usturoi

Preparare
Pentru 16 buc: Se farimiteaza drojdia intr-un castron si se toarna deasupra apa. Se adauga cartoful ras, sare si faina. Se framinta aluatul. Se lasa la crescut sub un prosop cam 40 minute.
Se pune aluatul pe planseta si se framinta. Se imparte aluatul in 16 bucati. Se aplatizeaza, li se dau o forma ovala. Se lasa la crescut 10 min.
Se pune uleiul la incins, pina la 180 gr C. ( Se contoleaza cu termometrul sau se pune o bucatica de piine alba care trebuie sa se faca aurie in 1 min). se prajesc citeva bucati de aluat o data, cam 4 min. Se intorc dupa 2 min. Se pun la scurs pe servetele de hirtie.
Se pregateste uleiul cu usturoi presind cateii de usturoi si amestecindu-i cu ulei. Uleiul se intinde pe fiecare langos inainte de a se servi.

Mod de servire
Se servesc cu: smintina, ceapa rosie tocata, caviar, somon afumat, cirnati


Piept de pui cu soia si prune
Ingrediente:
4 buc file de piept de pui
sos de soia
ulei
800 gr.prune
miere
1 sticla 1/2 bere

Preparare
Intr-o tigaie se pune ulei si sos de soia, dupa preferinta. Se asaza fileul din piept de pui si se introduce in cuptorul dinainte incins. Cind carnea s-a prajit, se curata prunele de simburi si se taie in doua. Se asaza linga fileurile de pui si se introduce din nou in cuptor pina se aburesc putin. Optional, carnea se unge cu miere si se stropeste cu bere.

Mod de servire
Se serveste cald


Tocanita de vita cu trei ardei
Ingrediente:
500 gr. carne de vita
2 cepe
2 catei de usturoi
o lingura de margarina sau ulei
o lingurita de sare
piper
200 ml bulion
200 ml smintina
boia
o lingura de faina
1 ardei rosu
1 ardei galben
1 ardei verde

Preparare
Carnea se taie cubulete mai mici. Ceapa si usturoiul se taie foarte marunt. Intr-o cratita se pune margarina sau uleiul si se caleste carnea cu ceapa si usturoiul. Se adauga sare piper si boia. Se lasa sa fiarba la foc mic pina scade zeama, apoi se adauga 2 pahare de apa si bulionul. Se fierbe din nou la foc mic cu capac. Cind carnea e aproape fiarta se taie ardeii cubulete in forma de zaruri si se arunca peste carne. Cind totul e fiert se adauga smintina amestecata cu faina si se mai fierbe 5 minute. Se mai poate pune brocolli impreuna cu ardei.

Mod de servire
Se serveste cu cartofi natur


Macaroane cu sos vinatoresc
Ingrediente:
carne de vitel sau iepure
5-6 morcovi
2 cepe
2 linguri mustar
3 galbenusuri
smintina
piper, foi de dafin, biovegetal
paste fainoase (melcisori)

Preparare
Se pune carnea de vitel sau iepure la fiert cu sare. Intr-o alta cratita se pun la fiert morcovii si ceapa. Cind a fiert, carnea se scoate si dupa ce s-a racit se taie bucatele mici. Dupa ce au fiert legumele, ceapa se scoate si se arunca, iar morcovii se paseaza si se amesteca cu mustarul, galbenusurile si condimentele. Sosul obtinut se pune intr-o cratita, adaugind carnea taiata cubulete, doua foi de dafin si condimente (daca mai este necesar). Se lasa sa fiarba impreuna inca 5-10 minute, dupa care se stinge focul si se toarna in sos o cana buna de smintina. Pastele au fiert si ele intre timp, se scurg, se clatesc si se amesteca cu ulei de masline (optional).

Mod de servire
Se servesc pastele fierbinti asezate pe un platou, turnindu-se sosul deasupra. Eventual se presara patrunjel tocat pentru aspect.


Rulouri cu piept de pui si ficatei
Ingrediente:
3-4 bucati piept de pui dezosat
ficatei de pasare
felii de costita

Preparare
Se taie pe lung pieptul de pui, iar ficateii se taie in doua. Se inveleste pieptul de pui si ficatelul in feliile de costita, se prind cu o scobitoare si se dau la cuptor pina se rumeneste costita.


Cotlet in vin
Ingrediente:
cotlet de porc cu os taiat felii
Usturoi
piper, sare, boia de ardei (dulce sau iute dupa gust)
vin alb sec.

Preparare
Cotletul taiat felii se sareaza, se pipereza, se presara cu boia de ardei si apoi se unge cu pasta de usturoi (usturoi strivit in prealabil). Se aseaza feliile una peste alta si se lasa la rece pina pe a doua zi (10-12 ore minimum). Apoi se aseaza bine intr-o cratita, se toarna vinul pina ce il acopera si se pune la fiert la foc mic sub capac. Daca in timp ce fierbe scade se mai adauga vin.

Mod de servire
Cu cartofi natur sau gol cu paine. Sosul este o minunatie.


Cremsnit cu visine
Ingrediente:
Aluat: 150 g faina
100 g unt
50 g zahar
50 ml vin alb
300 g unt
bicarbonat de sodiu
150 g zahar
50 g cacao
60 g faina
Crema: ciocolata menaj
50 g zahar
300 ml lapte
3 galbenusuri de ou
30 ml rom
500 g visine

Preparare
Pe planseta in mijlocul gramezii de faina se pun untul, zahar, oua, vin, bicarbonat de sodiu. Se framanta si apoi se intinde in foaie subtire. Se decupeaza cu o forma de tort, iar din aluatul ramas se formeaza o margine, ca borul palariei. Se coace in cuptor la temperatura potrivita.
Prepararea cremei:
Laptele se fierbe cu zahar, ciocolata se topeste, se freaca spuma galbenusurile cu zaharul, amestecand, se toarna laptele fierbinte si pe foc potrivit, amestecand continuu, pana se obtine o crema consistenta. Dupa ce se raceste, se adauga untul inmuiat, amestecand usor. In final se aromatizeaza cu rom. Aluatul copt se umple cu aceasta crema si deasupra se pun visinele.

Mod de servire
Se pune in frigider si se taie in felii ca un tort.


Cartofi taranesti
Ingrediente:
3-4 cartofi mijlocii (de persoana)
Slanina
sare, piper
4-5 catei usturoi
ulei
smantana

Preparare
Cartofii spalati si curatati se taie in doua (pe lung) si se scoate miezul. Se pun intr-o tava unsa, se sareaza, se pipereaza si in fiecare scobitura se pune cate o bucatica de slanina si o parte din miezul de cartofi taiati bucatele. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor 20-30 de minute. Intre timp, se zdrobeste usturoiul, se pune sare dupa gust si se amesteca cu cateva linguri de ulei pana iese o pasta ca maioneza, adaugindu-se smantana dupa gust. Se toarna apoi peste cartofii calzi.


Tocanita ungureasca
Ingrediente:
1 kg. carnita de purcel
150 ml. Ulei
2 cepe mari sau 3 mai mici
10 rosii mijlocii si bine coapte
300 gr. Masline
o lamaie mare taiata in patru
2 linguri boia dulce de ardei
o lingurita boia iute de ardei
o lingurita piper
vegeta sau sare (dupa gust)
2 linguri de bulion
o legatura patrunjel verde proaspat
o foaie de dafin
20 boabe piper

Preparare
Se spala carnea, se taie in bucati mai maricele, se zvinta si se pune in tigaie sa se rumeneasca. Cind este gata, se scoate, iar in uleiul ramas se caleste ceapa (care inainte a fost curatata si taiata fideluta) si se lasa pina se inmoaie si capata o culoare galbuie. Se adauga boiaua (amindoua felurile), se amesteca bine, dupa care se adauga bulionul, rosiile taiate marunt, carnea, patrunjelul,vegeta (sau sare-nu prea multa, daca maslinele sint prea sarate), piperul si daca este nevoie putina apa. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 20 de minute dupa care se adauga maslinele si lamaia. Se introduce oala (de preferat este oala de fonta) in cuptor la foc potrivit si se lasa in jur de 30 min. Fara capac.

Mod de servire
Se serveste cel mai bine cu mamaliguta, putin mujdei de usturoi si patrunjel proaspat verde.


Tort de mac din Hajdusag
Ingrediente:
5 oua
150 g zahar pudra
150 g nuca macinata
150 g mac
150 g unt
coaja de la o jumatate de lamaie
gem de piersici
80 g ciocolata de menaj

Preparare
Untul cu o treime din zahar se freaca spuma si se amesteca bine cu galbenusurile. Se adauga nuca si macul macinate si coaja de la lamaie. Zaharul ramas si albusuri se bat spuma tare si se incorporeaza cu grija in compozitia de mai sus. Se toarna intr-o forma de tort unsa cu unt si presarata cu faina. Se coace la foc mic aproape o ora, se scoate din forma, cand s-a racit se taie in trei-patru foi si se umple cu gem de piersici. Se decoreaza cu ciocolata rasa.

Gerbeaud cu miere
Ingrediente:
Pentru aluat:
150 g zahar
2 linguri de miere
0,5 dl lapte
o lingurita de cacao
100 g margarina
1 ou
1 lingura mocca de bicarbonat de sodiu
faina cat cuprinde
Pentru crema:
5 dl lapte
2 pachete de zahar vaniliat
100 g gris
200-200 g unt
zahar pudra
Pentru glazura:
50 g unt
2 linguri (mari) cacao
100 g zahar
2 linguri (mari) apa

Preparare
Ingredientele pentru aluat, cu exceptia fainii si a bicarbonatului de sodiu, se pune intr-un vas termorezistent, si amestecand se fierbe peste aburi, pana cand culoarea aluatului devine caramel. Se ia de pe foc si se amesteca cu faina si bicarbonatul de sodiu. Se imparte pe loc in patru parti.
Pe o planseta cu faina se intind patru blaturi de cate 23 X 30 cm. Se pun la cuptor preincalzit pentru 5 minute la un foc mai mic decat cel potrivit. Sa avem grija, pentru ca se pot arde foarte usor! Fiecare blat se pune la cuptor in parte.
Pentru crema laptele se fierbe cu zaharul vaniliat, adaugand si amestecand continuu grisul. Se fierbe 4-5 minute, dupa care se lasa la racit.
Untul se amesteca cu zaharul pudra pana cand devine spumos. Blaturile racite se ung cu aceasta crema, si se aseaza una peste alta.
Ingredientele pentru glasura se fierb 3-4 minute, se lasa putin la racit, apoi se unge cu ea blatul superior al prajiturii. Acoperit se lasa la racit o noapte intreaga, ca blaturile de miere sa se inmoaie.


Supa crema de oua
Ingrediente:
2 cepe mari
3 linguri de faina
ulei
2-3 oua
faina
smantana
sare, piper, chimen (optional)

Preparare
Se caleste faina in ulei (preferabil de masline), se adauga apa, in care se dau in fiert cepele taiate in 4, la care se adauga sare dupa gust. Dupa 5 minute de cand a inceput sa fiarba, se sparg ouale. Dupa ce acestea se intaresc suficient (cam 10 min), se adauga piperul si cateva boabe de chimen. Cand se ia de pe foc, se adauga smantana.

Papricas de pui cu nokedli
Ingrediente:
1 pui
1 ceapa
boia, piper, sare
1 canita ulei
2-3 foi de dafin
250 ml smantana
2 linguri de faina
nokedli: 1/2 kg faina, 1 ou, sare, apa

Preparare
Puiul spalat si curatat se taie bucati.
Ceapa taiata marunt se caleste in ulei, se adauga boia si piper dupa gust. Se introduc bucatile de carne si se prajesc pana isi schimba culoarea, amestecand cu grija. Se acopera cu apa, se pun foile de dafin si se fierb. Cand carnea este fragezita se adauga un sos alb preparat din 2 linguri de faina, smantana si 1 cana de apa. Se lasa sa fiarba, amestecand continuu inca cateva clocote.
Nokedli: se amesteca 1/2 kg faina cu 1 ou, sare si apa, pana se obtine un aluat moale, dar nu curgator. Se taie cu lingurita galuste si se fierb in apa clocotita 10/15 minute, apoi se scot cu strecuratoarea si se spala sub un jet de apa rece.

Mod de servire
Peste galustele fierbinti se pun sosul si bucatile de carne. Se poate orna cu frunze de patrunjel verde.