Ajutor social pt. gravide casnice ???
Stie cineva daca femeile casnice gravide beneficiaza de ceva ajutor social, daca nu au lucrat in ultimii ani?
Sotia mea e insarcinata (in 8 luni), nu a lucrat in ultimii ani,ea nu cotizeaza, in schimb eu cotizez binisor (peste 2.500.000) lunar la casa de asigurari.
Avand in vedere faptul ca ea se afla in intretinerea mea are dreptul la ajutor social pt. gravide?
Exista ajutor social pentru casnice daca nu cotizeaza la CAS?
(Nu e cazul nostru, dar daca sunt foarte sarace...?)
Cum ajuta statul aceasta categorie de femei?
Multumesc pentru raspuns.
Daddy.
Raspunsuri
Mercedes spune:
Alexis002- exista un ajutor social privind venitul minim garantat dat de legea 416/2001 dar este destinat tutturor persoanelor care realizeaza venituri sub cele din grila in functie de nr. de persoane.
Avand in vedere ca tu ca sot ai un salar de peste 2.500.000 lei lunar familia voastra nu se incadreaza in aceste grile.
Cuantumul ajutorului social
- se stabileste ca diferenta intre nivelurile venitului minim garantat si nivelul venitului net lunar al familiei sau persoanei singure;
- la stabilirea venitului net lunar al familiei si, dupa caz, al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeaza.
NIVELUL VENITULUI MINIM GARANTAT este de:
- 825.000 lei pentru persoanele singure;
- 1.480.000 lei pentru familii formate din 2 persoane;
- 2.057.000 lei pentru familii formate din 3 persoane ;
- 2.547.000 lei pentru familii formate din 4 persoane ;
- 3.041.000 lei pentru familii formate din 5 persoane ;
- cate 205.000 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane, care face parte din familie.
Vei putea beneficia tu ca sot de cresterea si ingrijirea copilului dupa ce sotia ta a nascut din a 43 a zi daca ai cotizate zece luni din ultimele douasprezece inainte de a se naste copilul vostru
Tu in momentul de fata trebuie sa beneficiezi de o deducere suplimentara daca sotia ta se afla in intretinerea ta.
Alexis002 spune:
Multumesc pentru raspuns.
As mai avea o intrebare:
Ce inseamna sau ce intelegi prin "deducere suplimentara"?
Si inca una:
Pot beneficia de o reducere a programului de lucru (de la 8 ore la 7 sau 6 ore), fara a-mi afecta salariul?
Multumesc anticipat.
Mercedes spune:
in cazul tau se va scadea din venitul net - 1.800.000 lei reprezentand deducerea personala de baza care este la fel pentru toata lumea pentru anul 2004 si 900.000 lei deducerea suplimentara pentru sotie rezultand venitul baza de calcul.
Deci avantajul pe care il ai este ca cei 1.800.000 + 900.000 lei( pt. sotie) nu se impoziteaza
Despre reducerea timpului de lucru pentru sot eu nu am gasit asa ceva in legislatie.
Sincer nu stiu daca este aplicabil si pentru sot. Eu inclin sa cred ca nu