legislative
Salutare tuturor!Multumesc tuturor celor care au o contributie la acest forum.Efoarte util.
Sunt nou venita si...aproape nou mamica:bb Cosmin care e in burtica de vreo 7 luni si un pic,ii pupa pe toti ceilalti bb si pe mamicile lor.
Lamuriti-ma cu o chestiune:am impreuna cu tatal meu o s.c.(un s.r.l.), si singura carte de munca care apare pe sc este a mea(contabil, cu salariul min. pe economie).Eu voi intra cit de curind in prenatal si apoi in concediu de crestere a copilului(2 ani).Exista obligatia sa apara pe sc min.o carte de munca,si daca da,pot face carte tatalui meu care actualmente este pensionat pe caz de boala(EVENTUAL CU MIN. DE ORE DE MUNCA,2ore dupa codul muncii?)?
Iar eu citi bani pot lua pe prenatal(de la Casa de Pensii sper)la un sal. de 2800000?
Multumesc mult de tot,si va pupa Mia si bb Cosmin :&.
Raspunsuri
Mercedes spune:
poti sa i faci tatalui tau carte de munca daca este pensionat de boala grad 3 daca vrei
Daca vei fi in prenatal si cic dupa aceea carnetul tau de munca va aparea in continuare pe sc numai ca contractul tau va fi suspendat
prenatal si postnatal se calculeaza cu 85% din sal brute pe ultimele sase luni lucrate fara sa ti sa scada mai apoi impozitul si sanatatea
Mercedes spune:
Adica nu firma ta plateste ci incaseaza de la casa de pensii suma ta cuvenita, repet asta in cazul in care esti singura pe firma.
Scuze de termenii pe care i am folosit dar am observat ca esti angajata pe post de contabil pe firma
arielaplatinca spune:
Buna!Sunt noua in acest forum ,si am o intrebare care ma framanta tare.Sunt studenta in ultimul an si sunt insarcinata in luna a 5-a.Nasterea va fi in aprilie 2005 si nimeni nu stie sa-mi spuna daca voi primi indemnizatia de ingrijire pt. copil,dupa cele 42 de zile de lauzie sau numai dupa licenta sau poate deloc.Va rog mult sa ma ajutati in aceasta problema.Va multumesc anticipat.
mia_tincu@yahoo.com spune:
Ariela, din cite stiu eu, ca sa iei indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa fi cotizat la CAS(adica sa fi fost in "cimpul muncii") min 10 luni.Dar cum nu sint experta, mai bine mai asteapta vreun raspuns de la cineva mai in masura...Pupici.
mia_tincu@yahoo.com spune:
quote:Buna dimineata si merci din nou.Trebuie sa-ti spun ca sint contabil mai mult cu numele,pt. ca mi-am transferat cartea de munca aici cind am ramas fara servici la o alta s.c.,ca sa-mi mearga vechimea si continuitatea in munca.Ca dealtfel s.r.l.-ul asta e un magazin mixt prapadit undeva intr-un sat si imagineaza-ti ca sint doar citeva facturi de toate,venituri pe masura.Important e ca mi-am platit luna de luna darile la stat,asa ca macar voi lua bani pt. Cosmin cind se va naste.De aceea sint eu cam in ceata cu legea,stii?
Originally posted by Mercedes
Adica nu firma ta plateste ci incaseaza de la casa de pensii suma ta cuvenita, repet asta in cazul in care esti singura pe firma.
Scuze de termenii pe care i am folosit dar am observat ca esti angajata pe post de contabil pe firma
Sa ai un week-end minunat impreuna cu ai tai cei dragi.
dandana spune:
mia, vezi ca daca esti microintreprindere TREBUIE sa ai un salariat si in fiecare luna stat de plata si, eu personal, nu asi intra in discutii cu cei de la finante daca acest salariat poate sau nu sa fie in cic! e o problema complet separata de cea discutata aici dar care iti poate crea probleme in viitor. adica e posibil sa pretinda ca suspendand contractului tau nu mai indeplinesti conditia de micro.
daca angajezi pe cineva cu 2h si il mai trimiti si APROAPE toata luna in concediu f plata atunci vei avea putine dari si esti acoperita!
e o parere!
Mercedes spune:
mia_tincu@yahoo.com - ok mersi la fel si tie
arielaplatinca- anii studentiei se considera stagiu de cotizare precum si somajul.
Dar pentru a putea beneficia de CIC ar tb sa ai luata licenta inainte de a naste
Nastere usoara iti doresc
marius spune:
Concediile de maternitate sau ingrijirea copilului sau indemnizatiile de orice natura prevazuta de legea asigurarilor sociale nu reprezinta prin jurisdictie inexistenta contractului de baza, acesta exista este activ dar in stare de suspendare ca raspundere a legislatiei muncii si implicit fiscale din acest an. Nu de anulare. In consecinta pentru microintreprinderi este indeplinita conditia existentei a cel putin 1 salariat chiar daca acesta se afla in una din starile prevazute de legile in vigoare ca suspendare. Mai mult decat atat salariatul(a) in cauza va figura in mod obligatoriu pe statele de plata in conformitate cu status-ul lui juridico-economic el existand de drept, si de fapt in raporturile economice.
Pe scurt este Ok si pt microintreprinderi.
Marius