restituirea veniturilor din 2003
Am primit de la finante instiintarea de restituire a veniturilor realizate in 2003. Am ramas total socati la suma trecuta de ei : 5 mil.
Incepand cu martie 2003 am primit lunar pana in decembrie 8 mil/luna, iar din ianuarie 13.5 mil/luna. Am inteles ca pe anul trecut s-a impozitat , insa nu inteleg cum imi restituie doar 5 mil pe tot anul 2003. Printr-o cunostinta am apelat la o angajata de la finante care mi-a spus ca ei nu au nici o legatura cu suma respectiva , ei asa au primit raspuns de la Fortele de munca, si m-a sfatuit sa fac o contestatie si sa mentionez ca astept raspuns in scris . Am mers la Fortele de munca insa nu vor sa accepte contestatii , mi-au zis ca nu vor restitui mai multi bani, pt ca se iau dupa nu stiu ce lege(nici angajatele nu stiu care e aceasta lege) , iar in caz ca se schimba...voi vedea eu daca primesc mai mult sau nu.
Va rog sa ma lamuriti ce ar trebui sa fac? Mi se pare mult prea putin 5 mil in total pe 9 luni
Multumesc anticipat
Dana&bb Andy(1 an si 8 luni)
http://community.webshots.com/user/danaiakob
Raspunsuri
marius spune:
Ari nevoie de fisa ta fiscala pt 2003 si de sumele declarate ca venit pe acelasi an (daca exista altele decat cele din fisa(ele) fiscale. De acolo e simplu.
dandana spune:
dana, in primul rand pe instiintare scrie cum poate fi contestata suma? vezi ca termenele sunt stranse si trebuie sa opresti plicul pt data de pe el!
nu prea inteleg ce treaba au fortele de munca aici
apoi, ai putea sa ne spui care sunt veniturile tale pe anul 2003, trebuie sa ai o copie dupa fisa fiscala sau fisele fiscale.
apoi totul e simplu, vorba lui marius!
Dana_ spune:
Imi cer scuze , in Cluj Fortele de munca sunt in aceeasi cladire cu casa de pensii . De Casa de pensii vroiam sa spun.
Am gasit un articol aici :
http://www.expres.ro/transilvania/?news_id=169976
Eu sunt una dintre cele aproape 1800 femei "furate de Casa de pensii" si nu vreau sa ma dau batuta , deoarece sunt sigura ca ar trebui sa primesc mult mai multi bani.
Am sa copiez aici decizia de impunere anuala care am primit-o prin posta in data de 27 oct :
Denumire Decizie curenta
1. Venit net/Pierdere din activitati
anuale 0
2. Venit net/Pierdere din profesii libere 0
3. Venit net/Pierdere din valorificarea
drepturilor de prop. intelectuala 0
4. Venit net din cedarea folosintei
bunurilor 0
5. Venit net/ Pierdere de raportat
(rd. 1+ rd.2+ rd3+ rd.4) 0
6. Venit net din salarii recalculat
(rd.6.1-rd.6.2) 136682397
6.1 Venit net din salarii 136862397
6.2 Diferente din regularizare (chelt. prof
contrib. sociale,cotiz sindicat) 180000
7. Venit net/Pierdere din strainatate
de raportat 0
8. Venit anual global (rd.5(venit) +rd.6+
rd.7(venit)) 136682397
9. Pierderi fiscale reportate din anii
precedenti
9.1 compensate 0
9.2 de reportat 0
10. Deduceri personale cuvenite 22800000
11. Venit anual global impozabil
(rd.8-rd.9.1-rd.10) 113882000
12. Impozit pe venitul anual global datorat 27605880
13. Impozit pe veniturile cu impunere finala 0
14. Impozit anual total (rd.12+rd.13) 27605880
15. Contravaloarea materialelor folosite
in constructia de locuinte 0
16. Reducere impozit (20% x rd 15.) 0
17. Impozit anual datorat(rd.14.-rd.16.) 27605880
18. Obligatii stabilite privind platile
anticipate 32755290
19. Credit fiscal extern recunoscut 0
20. Total obligatii stabilite in contul
impozitului anual(rd.18+rd.19) 32755290
21. Diferente de impozit anual de regularizat
a. diferente in plus (rd.17-rd.20)
b. diferente in minus (rd.20-rd.17) 5149410
Administratia finantelor publice isi rezerva dreptul de a modifica impozitul calculat in conditiile declararii eronate a veniturilor in perioada de prescriptie a impozitului pe venit .
Diferenta stabilita/constatata in minus (rd.21.b ) in suma de 5149410 lei , se compenseaza cu obligatiile neachitate in termen , din anul fiscal curent , iar diferenta se restituie conform prevederilor legale in vigoare. Impotriva masurilor dispuse prin prezenta se poate face contestatie, care se depune in termen de 30 de zile de la comunicare , la organul fiscal emitent.
ili spune:
Dana ,ai inaintat cerere la CNPAS Cluj pt.restituirea impozitului ?
Am citit articolul ,deci pentru nici in anul 2003 banii pt maternitati nu trebuia impozitate ,pentru cei cu contracr de asigurare ?
ili
Dana_ spune:
Cand am citit articolul din EVZ am ramas surprinsa sa aflu ca au fost mamici care au facut cerere. Eu am mers la Casa de pensii si mi-a zis cucoana de la ghiseu ca nu accepta cererea, probabil au fost multe mamici si au inceput sa refuze a primi cereri.
Ili , normal nu trebuiau sa-i impoziteze .
Eu ma tot intreb....numai in Cluj se intampla chestiile astea?
Nici nu stiu la cine sa apelez, dati-mi un sfat va rog.
Multumesc anticipat
dandana spune:
eu personal sunt muta , adica nu mai inteleg nimic
cum adica NU SE IMPOZITEAZA indemnizatia de maternitate? pt 2003 vorbesc!
iar legea 19/2000 e chiar legea pensiilor
adica de ce s-ar impozita la persoanele angajate si nu si la cele cu contracte de asigurare, nu-i tot o asigurare?
cineva mai in tema sa ma lumineze ca sunt in ceata rau de tot!
dana, tu ai o situatie a drepturilor tale si a impozitelor de la casa de pensii? sau ei au trimis ceva la finante si tu nu stii nimic?
oricum ar fi trebuie sa faci contestatie urgent la finante pt ca, din punctul tau de vedere, ei sunt cei care trebuie sa-ti dea impozitul inapoi.
de asemenea o cerere scrisa cu nr de inreg la casa de pensii ca sa obtii o situatie clara a drepturilor tale brute si a impozitelor platite!
poti sa ne descrii putin situatia ta inainte de martie 2003, adica conditiile acelui contract cu casa. de acolo putem sa luam suma asigurata si aflam cuantumul indemnizatiei
brrr! chestia asta e valabila si la un alt judet?
dandana spune:
uf, sa nu creada cineva ca am ceva impotriva ca unele mame sa primeasca niste bani! cu cat mai multi cu atat mai bine si cu cat mai multe mame cu atat mai bine. de aia am fost extrem de incantata cand, anul trecut, s-a descoperit ca se putea plati putin pt a se primi mult, perfect legal, si destul de suparata ca dupa ce s-au prins au inasprit legea. nu m-am aflat in nici-unul din cazuri!
dar in acelasi timp nu mi se pare corect ca in anumite situatii indemnizatia pt cic sa fie impozabila si in altele nu!
mai ales ca eu nu gasesc portita din lege, si asta ma roade teribil!
marius! liviu! voi stiti ceva?
marius spune:
Am citit textul in cauza dar...din pacate nu pot sa fiu de acord. Sumele au fost impozabile si nu exista nici un temei legal de neimpozitare. Sa vedem mai cu atentie.
Fiscalitatea precizeaza in mod cert ca veniturile obtinute chiar si din maternitate sau ingrijirea copilului sunt venituri fiscale impozabile.
In legea 19 nu scrie nicaieri ca indemnizatiile obtinute nu ar fi impozabile.
In care lege sau paragraf scrie ca indemnizatiile obtinute ar fi neimpozabile altele decat pt anul 2004?
dandana spune:
da marius! ai perfecta dreptate!
si totusi, inteleg din mesajele de pe forum (din perioada trista pt mine cand am lipsit) ca se intampla si la braila !
iar articolul din evenimentul cita pe cineva de la finante cluj
SI DACA?
unde ne-am mai putea uita? ca eu am "sters" deja rapid legea 19 in varianta aia copletata cu informatii pana la 2002
ha, ce interesant ar fi! zau ca m-am tacanitcu totul!
marius spune:
Pai aveti varianta legii 19 actualizata pana la 1 septembrie 2004 daca vreti la mine pe site, ma rog pe cel comercial nu pe cel personal.
Marius