Gramatica
Raspunsuri - Pagina 12
motanik spune:
quote:
Originally posted by nadine2004
Bravo, Carola!
tema:
nivel plural:nivele sau niveluri?
Din ce imi amintesc eu, nivel are pluralul niveluri.
Iar nivele=pluralul lui nivela (aparat de nivelat sua ceva de genul..).
Andra
Nunta noastra

Noi

ralucami spune:
La intrebarea cu nivel/ nivele, niveluri explicatia am gasit-o aici :
NIVEL, (1, 3) niveluri, (2) nivele, s.n.
1. inaltimea la care se gaseste un punct, o linie sau o suprafata a unui loc, a unui obiect etc. in raport cu un plan orizontal dat. #9674; Nivelul marii = punct situat la inaltimea mijlocie a marilor si a oceanelor care comunica intre ele, in raport cu care se masoara toate altitudinile. Curbă (sau linie) de nivel = linie care unește punctele suprafetei terestre cu aceeasi altitudine fata de o suprafata de referinta; punct, suprafata care corespunde acestei linii. Pasaj de nivel = loc unde se încruciseaza (la aceeasi altitudine) o cale ferata cu o sosea. #9674; Loc. prep. La nivelul... = in regiunea..., in dreptul... #9830; Etaj, cat. #9830; Zona geologica, subdiviziune stratigrafica a etajelor si a subetajelor, care se distinge dupa fosilele caracteristice pe care le conține. #9830; (Fiz., Chim.) Valoarea intensiva a unei marimi in raport cu o valoare de referință.
2. Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a pozitiei, a suprafetelor) orizontale sau cu care se masoară pe teren diferentele de inalțime dintre doua sau mai multe puncte de pe suprafata terestra. #9674; Nivela cu (sau de) apa = instrument construit pe principiul vaselor comunicante, care serveste la determinarea planului orizontal dupa inaltimea la care se ridica apa in doua tuburi gradate.
3. Fig. Stadiu, grad (de pregatire, de dezvoltare), treapta (a calității), indice (al cantitatii). #9674; Nivel de trai = gradul de satisfacere a nevoilor materiale si spirituale ale populatiei unei tari, ale unor clase sau ale unei persoane in conditii istorice date. [Var.: (2) nivélă s.f.] Din nivela (derivat regresiv).
Trimis de cata, 30/03/2004. Sursa: DEX '98
sursa: www.dexonline.ro
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
gianna_r spune:
Hallo, fetele! Doar am trecut p-aici sa vad ce mai e "nou" si am vazut ca v-ati descurcat cu ajutorul internetului.
Fetele, v-ati pus intrebarea:" Ce ne faceam noi fara internet?" Eu îi multumesc lui Dumnezeu ca exista, altfel...nici nu eram azi aici, adica în Germania, ca eu mi-am cunoscut IUBITUL(sotul) pe internet! ![]()
Pupici dulci!
Si ca sa nu fiu "aiurea în tramvai", "majoritatea colegilor a fost ...", "majoritatea" este subiect, iar "colegilor" este atr. in Ac.
Bic spune:
gianna_r eu nu stiu daca sa=i multumesc lui Dumnezeu sau nu.
Eu ador Internetul si sint inca fascinata de viteza de schimb a informatiilor in ziua de azi.
Dar tocmai de aia, sint deja un caz patologic. Sint dependenta de Internet cum e un drogat de heroina. Nu glumesc. Mi-e usor sa ma las de fumat, de baut, dar de Internet mi-este imposibil.
Dar cred ca asta face subiectul unui alt thread.
paula2003 spune:
Si eu sunt una care face foarte multe greseli si nu cred ca ar trebui catalogati oamenii dupa asta ci dupa felul de a fi ca om. Sunt cu scoala, ba chear cu note mari am terminat dar mai am de invatat si o recunosc la acest capitol.
paula2003
& alexandra 
http://pg.photos.yahoo.com/ph/alexa13tinta/
nadine2004 spune:
quote:
Originally posted by paula2003
Si eu sunt una care face foarte multe greseli si nu cred ca ar trebui catalogati oamenii dupa asta ci dupa felul de a fi ca om. Sunt cu scoala, ba chear cu note mari am terminat dar mai am de invatat si o recunosc la acest capitol.
paula2003& alexandra
http://pg.photos.yahoo.com/ph/alexa13tinta/
paula, nu suntem aici sa ne catalogam unii pe altii ci pur si simplu sa amelioram unele lucruri, asta daca ne dorim! Si mie mi se intampla sa nu fiu sigura de cum se spune un cuvant sau altul si imi prinde bine sa primesc sfaturi si pareri de la cineva!
Un alt cuvant des intalnit este: abea Corect: abia
Pe mine, sincer , nu ma deranjeaza daca ma corectati!
arboria spune:
forme gresite --- forme corecte
noi nascuti --- nou nascuti
Alba ca Zapezii --- Albei ca Zapada
Mona Lisei --- Monei Lisa