Salarii negociate si confidentiale in institutii ?
Buna,
Am si eu o nedumerire. Este legal ca intr-o institutie bugetara salariul sa fie negociat de fiecare angajat in parte cu seful direct si sa fie confidential? Inteleg, cand de vorba de un patron sunt banii lui si da cui vrea cat vrea. Dar ce drept are un sef ales de un colectiv sa imparta dupa bunul plac banii statului la angajati? Mi se pare normal sa existe salarii diferentiate in functie de performantele fiecaruia, dar sa se stabileasca intre 4 ochi e chiar bizar! Eu lucrez intr-o astfel de institutie si ni s-a promis ca de anul viitor asa vor decuge lucrurile. Nu de alta, ma inteleg bine cu seful si nu as avea de pierdut, dar nu mi se pare corect.
Si cum partea legislativa nu este tocmai punctul meu forte poate stiti vreo lege care reglementeaza modalitatile de salarizare.
Multumesc mult,
Raspunsuri
marius spune:
Nu exista asa ceva. In institutiile de stat incepand de la organigrama si pana la salarizare sunt bine precizate, in cele mai mici amanunte din toate punctele de vedere. Salariile sunt publice, oficiale si ca valoare si ca modalitati de acordare (criterii de ocupare a postului, remunerare, conditiile care sunt obligatorii chiar si derogarile daca sunt admise sunt precizate ca limite de competenta) Confidentialitate nici atat. Sunt mici exceptii in sistemul fiscal de exemplu la partea de bonificatii, dar salariile sunt oficiale si nenegociabile. Nu exista asa ceva.
Anca Vlad spune:
In cazul nostru (universitate) salariul se incadreaza intr-o grila cu minim si maxim. Intre limite poti jongla cum vrei. Iar seful cel mare, care a venit cu ideea, este de profesie economist!!!
Anca Vlad spune:
Iar chestia cu confidentialitatea se aplica deja. Ni s-au dat niste exemple de salarii dar fara nume pentru ca nu e voie!!!!
palmyrah2002 spune:
Contractul colectiv de munca la nivel de ramura - INVATAMANT 2004
Art 38(2)-" Salariul este confidential,angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii."
Referitor la salariile negociate in functie de performantele fiecaruia :
- nu se poate iesi din limita minim - maxim;eventual pentru functiile cu coeficienti se poate alege un coeficent intre minim si maxim - se practica si la noi;
- Cum sa fac diferentierea intre doua persoane cu vederi despre munca total diferite?
Am aceste optiuni:minim- maxim sau coeficient de mijloc.
- singura problema este obiectivitatea persoanei care stabileste salariile;
- intrebare :
Cf.Ord.68 fct.de tehnicieni,contabili,etc.se echivaleaza cu functia de administrator financiar!E corect ca o persoana cu raspundere mare pe aceeasi functie cu un ad-tor financiar intr-un sector cu raspundere minima sa aiba acelasi salariu?
A_Iulia spune:
Da' mie nu mi se pare deloc bizar. Ci as zice chiar ca ar fi normal asa. cu exceptia firmelor mici unde poti negocia salariul direct cu patronul, in toate celelalte companii salariul ti-l negociezi cu un alt "angajat". Ce conteaza ca-s banii statului sau a unor actionari, respectivul trebuie sa negocieze in avantajul angajatorului, evident. (nu inseamna bani mai putini, ci maxim de obiectivitate). Daca face abuz, o face pe pielea lui, risca.
Adina + Olivia Karla 04.03.2004
pozele noastre
marius spune:
Nu e chiar asa. Banii de la buget sunt bani de la buget nu dupa bunul plac al unui administrator. Legile sunt clare. Pt exemplul dat mai sus am o observatie importanta. Se refera la partea de salarizare din universitati cu surse de finantare extrabugetare. E fundamental diferit. Eu discut de surse bugetare nu extrabugetare. Universitatile( si nu numai ele) au dreptul sa isi organizeze surse proprii de venit avand un grad de autonomie decizionala destul de mare pt aceste surse proprii.
Anca Vlad spune:
Eu sunt de acord cu Marius. Intr-o firma particulara angajatul care negociaza salariile da socoteala patronului deci stie ce risca. In cazul nostru cum poate un sef de catedra care este cadru didactic sa dispuna modificarea salariilor dupa bunul lui plac? Cum poate imparti niste bani care vi de la buget intre 4 ochi si apoi le face confidentiale. Voi daca ati fi in locul lui cat v-ati face salariul?
palmyrah2002 spune:
Anca,eu stiu ca in Facultati salariile se modifica in consiliul profesoral(in functie de bugetul pe care il are alocat Facultatea)si nu de seful de catedra fara acceptul celorlalti.
Asta chiar e o problema!
Decanul nu are nici un cuvint de spus?
Cristina