logodna,cas. civila, nastere, cas. religioasa?
Buna! Vin (iar) cu o noua intrebare. dar pina a o lansa este musai sa va prezint situatia
Eu si al meu sot ne am casatorit civil si ne am si logodit la biserica urmind a face si cununia religioasa anul viitor spre toamna
Evenimentele ne au luat o inainte si iata ne asteptind un pui, undeva prin mai, iunie...
Preotul, ne tot sfatuieste sa facem nunta cit mai curind, asta stim si noi, ca ar trebui facuta cam intr un an... asa cum aveam si de gind s o facem, insa anumite persoane ne sfatuiesc insistent sa ne casatorit religios pina la nasterea puiului, ca asa este bine pt pui
Acum, cele dintre voi, care mai au ceva notiuni de sfaturi bisericesti, nu putem din acest punct de vedere (spiritual)sa facem nunta DUPA nastere, avind in vedere faptul ca sintem logoditi?
http://community.webshots.com/user/tora97
"da aripi unui copil, dar lasa l sa invete singur sa zboare" Marquez
"Sunt doua feluri de a-ti trai viata...
Unul - de a crede ca nu exista miracole
Altul - de a crede ca totul este un miracol" Albert Einstein
Raspunsuri
Freia spune:
Tora, din cate stiu din "batrani" angajamentul vi l-ati dat in fatza lui Dumnezeu. Ce puteti face, sa fie bine pt bebe... e ca botezul si nunta sa le faceti in aceasi perioada.. chiar zi daca puteti.
inca odata, felicitari pt: casatori, noua familie si bebe din burtica.
Freia si
Alexa
http://community.webshots.com/user/freia_ro
http://community.webshots.com/user/freia_ro_capsunika
motanik spune:
Tora, felicitari pt familia ta frumoasa.
Eu nu am notiuni religioase foarte documentate, dar stiu ca e bine sa fiti casatoriti reliogios atunci cand botezati bebeul..Cum adika v-ati logodit religios? in ce a constat asta?
Pe preot l-ai intrebat? El ce ti-a zis? Nu to la fel, ca e bine sa va si casatoriti? Subscriu ideii de a face nunta si botezul in aceeasi zi (doi iepuri dintr-o lovitura, scutiti si timp si bani si alergatura).
Sa iti traiasca bebeul! Si toti cei dragi1
Andra
http://community.webshots.com/album/170190778fEpvgj
adriana spune:
Draga Tora,
eu stiu ca slujba de logodna este legata de cea a casatoriei - nu cred ca are aceeasi valoare ca Taina Cununiei intreaga, e o jumatate de masura.
Tu te casatoresti ca sa-ti mearga tie bine, sa nasti un copil sanatos si sa te impaci cu sotul bine, asa incat de ce sa nu faci sluba religioasa cat mai repede? Cine stie cum vor sta lucrurile peste un an?
Punand una langa alta cele doua momente, se estompeaza mult din maretia evenimentului.... O sa-ti placa sa alergi intre sot si copil la momentul respectiv? Sa nu simti si tu ca ceva unic se intampla, atat la botez cat si la cununia TA?
szivarvany spune:
Nici noi nu am facut cununia religioasa, pentru ca nu am vrut eu (dar asta e alt subiect). Preotul care a botezat-o pe fie`mea mi-a spus ca in momentul in care voi fi pregatita, ne asteapta. Si ne-a multumit ca am dus-o pe Giulia si am botezat-o. O fi un preot mai modern
!
Leoaicele Daria &
Giulia (16.08.2004.)
"La vita e` una bataglia, la morte un`avventura"
http://community.webshots.com/user/giulia16
irina.c. spune:
Din punct de vedere spiritual este bine sa faceti cununia religioasa cat de curand.Biserica ii considera pe cei necasatoriti religios ca traind in curvie,pacat de moarte,care impiedica de la Sf.Impartasanie si de la pomenirea la Sf.Liturghie.Cei morti in acest pacat se duc in iad.Logodna nu este echivalenta cu Taina Cununiei,deci,ca sa zic asa,"nu se pune".Ar fi bine sa faceti cat mai curand nunta,ca sa va puteti imparatasi si sa fiti pomeniti la slujbe.Plus ca acum mai ai,cat de cat, si dispozitie,caci dupa ce o sa nasti o sa fiti foarte obositi si foarte preocupati de multe alte lucruri.Am avut o prietena in aceeasi situatie si a facut nunta cand era in luna a 7a.I-a fost un pic greu,dar nu a regretat.Doamne ajuta!Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
ver@ spune:
Nici noi nu am facut cununia religioasa din motive financiare,apoi a venit bb si am fost sfatuiti sa o facem cu botezul dar iar nu s-a putut si imi pare bine,ca nu stiu cum ar fi fost,dar oricum greu ca bb trebuie alaptat,ce as fi facut,alergam cand la bb,cand la invitati?
Ori o faceti inainte de a naste,ori dupa vreun an al lui bb.
VERA si VLADUTZ(11 luni)
http://community.webshots.com/user/vgv_vera
tora97 spune:
ei, stiu ca logodna nu are valoarea cununiei... stiu ca este un echivalent a jumatate de cununie, este o promisiune...
cum mai stiu ca doar logodit fiind nu poti cununa... ei, vreau sa va spun ca noi am cununat, numai logoditi.. si sora mea, atunci cind era logodita la fel, preotul a spus ca daca sint siguri ca si vor pune cununiile nu este nici o piedica..
de aceea intrebam, in conditiile in care nu am depasi 1 an de la logodna, nu am putea sa ne casatorim religios dupa nasterea puiului?
nu cred a a face si nunta si botezul in acelasi timp este o varianta prea buna... caci in acea perioada voi alapta si vorba cuiva, voi alerga intre musafiri si pui...
http://community.webshots.com/user/tora97
"da aripi unui copil, dar lasa l sa invete singur sa zboare" Marquez
"Sunt doua feluri de a-ti trai viata...
Unul - de a crede ca nu exista miracole
Altul - de a crede ca totul este un miracol" Albert Einstein
Miguelle spune:
Draga Tora,
Logodna la biserica are valoarea unui legamant, dar nu da binecuvantare pt relatii trupesti. Prin logodna cei doi isi promit in fata lui Dumnezeu ca se vor cununa.
Prin cununie insa, mirii primesc binecuvantare pt relatii trupesti si pentru nastere de prunci. Cred ca ar fi foarte bine sa faceti nunta cat mai repede (cred ca dupa postul Craciunului), pt ca copilul sa va gaseasca cununati. Pana faceti nunta, traiti in pacat. Asa ca e bine sa curmati situatia asta cat mai curand.Va sfatuiesc bine cei care insista sa faceti cununia religioasa.
Nu uitati inainte de nunta sa va spovediti, iar pe tine Tora, preotul te va impartasi dupa spovedanie indiferent de pacatele tale, din cauza ca esti insarcinata.
Numai bine!
Rodica spune:
Tora, Miguelle ti-a explicat corect ce este bine sa faci.
Aranjamentele lumesti, invitati, masa, cheltuieli....din pacate primeaza in fata celor adevarate, spirituale. Cununia religioasa este o mare taina, de care nu trebuie sa te indoiesti. Nu este o formalitate. Prin ea, nasii, invitatii, parintii si preotii se roaga lui Dumnezeu pentru miri. Dand la o parte hainele frumoase, florile si ascultand cuvant cu cuvant slujba, participand la ea cu atentie, descoperim intr-adevar cata putere are.
Am suferit de curand un mare, mare necaz, care m-a deschis ochii sa nu mai aman niciodata ceea ce este intr-adevar important din cauza convenientelor, a lumii.....
Multa intelepciune, rabdare, si fericire alaturi de copii!
Casa de piatra si intelegere in familie.
( Am citit aproape tot pana acum si te admir- Doamne Ajuta!)
Rodica
Miguelle spune:
Rodica, si mie tot un necaz mi-a deschis ochii, si acum multumesc lui Dumnezeu ca am inteles, cu toate ca am platit mult.
Tora, sa nu pui pret pe haine sau petrecere. Daca ai bani, fa o nunta mare. Dar daca nu ai, sa nu te cramponezi de asta. Poti sa faci o nunta cu o rochie alba simpla si cu o petrecere acasa, cu rudele si cativa prieteni. Caci cununia e in fata lui Dumnezeu, nu pentru nuntasi.
Numai bine si sa fie intr-un ceas bun!