salutare!
am primit cadou un bonsai si m-am bucurat taaaare, tare mult, ca-mi place de mor! problema mea e ca habar nu am ce-i trebuie si cum ii trebuie mai ales ca am auzit ca ar fi foarte pretentios... ma ajuta cineva?
ralucoantza
Raspunsuri
DARAEL spune:
Intreaba fetele din Japonia – daca nu ma insel, acolo este un adevarat cult pentru ei.
Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT
ligia13 spune:
Sunt de mai multe feluri si fiecare se ingrijesc diferit. Unora le place lumina , unora nu, unii nu suporta lumina de la bec, sunt f multe feluri. Vezi exact ce soi e al tau si apoi cauta pe Net, sigur gasesti sfaturi!
bafta!
Lia spune:
quote:
Initial creeata de ralucoantza
salutare!
am primit cadou un bonsai si m-am bucurat taaaare, tare mult, ca-mi place de mor! problema mea e ca habar nu am ce-i trebuie si cum ii trebuie mai ales ca am auzit ca ar fi foarte pretentios... ma ajuta cineva?
ralucoantza
vezi ce fel de copac e.
psj spune:
Am auzit ca sufera daca se simt neglijati . Bine , in general plantele arata mai bine daca simt ca te ocupi de ele , dar bonsaii se pare ca sint si mai sensibili.
Lia spune:
quote:
Originally posted by psj
Am auzit ca sufera daca se simt neglijati . Bine , in general plantele arata mai bine daca simt ca te ocupi de ele , dar bonsaii se pare ca sint si mai sensibili.
eu am un zarzar-sta afara ca orice copac cumsecade si nu sufera de nebagare-n seama.A facut si flori si zarzare in fiecare an,asa-i de harnicutz
vioconstant spune:
Iata aici si un articol preluat de pe www.eva.ro, cred ca mai au in arhiva "familie" si altele:
"Un bonsai fericit in solul si vasul potrivit!
Solul este cel care influenteaza dezvoltarea sistemului radicular, absorbtia substantelor nutritive si a apei, precum si transpiratia. Este locul in care traieste jumatate din planta, fapt pentru care solul este cea de a doua mare grija pe care trebuie sa o avem pentru ingrijirea corespunzatoare a bonsailor.
In conditiile in care cerintele plantelor variaza foarte mult cu specia, o regula de baza ar fi realizarea unui amestec din 30% nisip si 70% pamant vegetal pentru bonsaii cu frunze caduce, iar pentru cei cu frunze persistente aciculare, 70% nisip si 30% pamant vegetal. Aceasta este insa numai o linie generala de urmat; pinii, de exemplu, solicita chiar un procent mai mare de nisip. Puristii din Japonia cresc pinii in 100 % nisip.
E ideal sa gasiti un tip de sol potrivit atat bonsaiului pe care il detineti, cat si programului de udari adoptat.
Cunoastem chiar cazul unui amator care a folosit o perioada pamant pentru bonsai din magazinele de specialitate, perioada in care a facut si o achizitie, se pare cea mai buna din cate facuse pana atunci, si anume un set de site pentru cernutul pamantului. In prezent, face pentru fiecare dintre plantele sale substratul potrivit cerintelor fiecareia, creand un echilibru intre particulele de argila, pietris, turba, muschi, scoarta de pin, mulci din fibre de cocos si compost.
Sita cu cele mai fine ochiuri permite cernerea si utilizarea celor mai fine particule din componentele necesare, iar cea cu ochiuri mai mari indeparteaza toate bucatile prea mari pentru substratul ce urmeaza a fi creat. Cu ajutorul sitelor cu dimensiuni intermediare se poate face o sortare a particulelor de sol in particule mai mari, folosite ca drenaj in vasele mari, si particule de dimensiuni mai mici, ce pot servi ca decor la suprafata solului, in vasele largi, sau ca drenaj, in vasele mici, asigurand o scurgere mai rapida a apei.
Aceleasi principii de baza pot fi aplicate si in cazul bonsailor tropicali, folosindu-se un amestec cu 70% pamant vegetal si 30% nisip (in cazul plantelor mai pretentioase in ceea ce priveste apa, cum este ficusul, se poate inlocui o parte din scoarta de pin, ajungandu-se la un amestec de pamant vegetal si nisip in proportii egale).
Iata ca, la fel de mult poate ca si tehnica udarii, este deosebit de important a urmari plantele cu mare atentie, cu scopul de a le descoperi cerintele si preferintele, astfel incat sa ne bucuram de prezenta lor o vreme cat mai indelungata.
In articolul urmator vom discuta pe larg despre alegerea ghiveciului potrivit pentru bonsaiul dumneavoastra!...
Vio
Dana P spune:
Noi am avut colectzie de bonsai. Intr-adevar unii sunt extremd e pretentiosi.
Singurul care a suopravietzuit este un ficus pitic. Restul au murit pe rand. Cel care era din ceai a fost mancat de cotoi. Restul s-au stins incet si sigur.
Succes sper sa nu patesti ca noi.
dana
Lia spune:
quote:
Originally posted by Alina Moscovici
Si noi am avut de vreo trei ori bonzai de apartament si desi am respectat cu strictete sfaturile de pe etichetuza ... tot s-au prapadit saracutzii ... Si stiu de la mai multe persoane (Israel si SUA) fosti owners de bonzai, ca e cam dificil sa-i mentii alive ...
Cine stie, poate le prieste numai in Japonia
Succes,Alina
Ajutati cazulwww.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=32436" target="_blank"> alinas
nici macar in Japonia nu le prieste la toti,din pacate.eu am avut o gramada.n-am stat sa ma gandesc prea mult de ce au decedat,ca am cumparat altii.zarzarelul e campion.
Am avut un merisor-o splendoare!dupa ala mi-a parut rau,ca facea flori si avea si merisoare in acelasi timp-era tare dragut.am sa caut poze si am sa le postez.
ralucoantza spune:
salutare!
in primul rand vreau sa va multumesc mult pentru raspunsuri!
maaama, ce mi-au facut astia... data viitoare comand un zarzarel!![]()
dar... hai mai fetelor, ca eu nu vreau sa moara... e asa de frumusel saracu`... chiar mi-e drag!
nici nu va dati seama cum a trebuit sa cotrobai prin casa dupa eticheta, sa vad exact cum se numeste bazdagania! si am aflat ca se numeste ``Serissa``. sunt pretentiosi astia, sau pot sa-ncep sa-mi iau ``la revedere`` de la el?
ralucoantza
Danna spune:
Nu-ti lua la revedere de la el, ca nu este chiar atat de greu de ingrijit.
De 2 ani am cativa bonsai (in numar de 9), la toti le merge bine si iti pot spune despre serissa ca este foarte usor de intretinut. Sunt foarte multe varietati cunoscute sub numele de serissa -
"Snow Rose" Serissa, Japanese White Serissa, Japanese Pink Serissa, Variegated Serissa, Chinese Serissa. Este o planta subtropicala care se intretine si creste foarte bine in camere.
Trebuie udata in fiecare zi, cel mai bine este sa ii faci o baie. Adica iti trebuie un vas, o cutie mai mare decat ghiveciul lui, unde sa pui apa cat sa-i acopere trunchiul pana la jumatate (de preferat apa de ploaie sau apa statuta). Il pui pentru maxim 5 minute., apoi il lasi in chiuveta sa se scurga. Cu o sticla ca aceea pentru curatat geamuri, in care pui apa, stropesti coroana lui.
Serissa creste foarte bine in lumina puternica si ii place soarele si locurile incalzite. Tinuta in locuri cu lumina puternica va inflori de mai multe ori. Trebuie avuta mare atentie insa la dupa amiezele foarte calduroase si insorite.
Serissa trebuie fertilizata cu ingrasamant special o data la doua saptaminani de la inceptuul primarii pana in iarna.
Procesul de tundere al unui bonsai are o importanta deosebita. Tunderea bonsaiului are un dublu rol: reduce inaltimea copacelului si ingroasa trunchiul.
De obicei taierile se executa primavara (si aici ma refer la eliminarea unor ramuri), cu putin timp inaintea aparitiei frunzelor. Aceasta perioada este cea mai buna pentru ca planta se afla inca in repaus vegetativ, iar dupa tundere ea va avea vigoarea necesara sa se regenereze.
Prin tundere se elimina ramurile si lastarii care nu se afla la locul potrivit. Frunzulitele si lastareii mici care nu cresc si depasesc coroana se pot tunde oricand.