Nasterea neasistata

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pulstar spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Draga Pulstar, imi pare rau, dar intre datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii si convingerile unui oarecare Dr Mercola, specialist in osteopathic medicine, prefer sa cred in primele. N-am vazut pe undeva ca bunul doctor sa aiba vreo calificare in obstetrica, iar din ceea ce scrie, cu regret, deduc ca nu prea are habar despre ce vorbeste. Simpla afirmatie ca monitorizarea fetala nu salveaza nou-nascuti mi se poare mai mult decat dubioasa, si imi ridica mari semne de intrebare privind competentele acestui medic. Eu personal, confuntandu-ma la propriu cu probleme astea, nu pot crede in niste speculatii care contrazic ceea ce vad cu ochii mei in fiecare zi.

Sorry, nu discutam de pe pozitii compatibile.


Cataghe, daca ai fi fost mai atenta ai fi observat ca articolul respectiv nu a fost scris de Dr. Mercola ci de Dr. Marsden Wagner. M.D. care este neonatolog, perinatolog, specialist in epidemiologia perinatala si sustinator al asociatiei de midwifery .
Referinte despre acest medic gasiti aici:
http://www.midwiferytoday.com/bio/wagner.asp
http://www.acegraphics.com.au/articles/wagner03.html

Cat despre datele furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii acestea nu sunt decat niste statistici sterile. In afara de niste cifre nu acestea nu exprima nimic altceva. Articolul respectiv insa tocmai asta face, anume explica care sunt cauzele care au dus la statistica respectiva..




* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pulstar spune:

quote:
Originally posted by descintec
Atunci care e rostul subiectelor tale? De ce porti discutiile respective, demontand la infinit orice argument? Nu lasi loc unui dialog real, in care sa conteze ceea ce spune partenerul de dialog. Eu realmente nu inteleg unde vrei sa ajungi cu subiectul asta.

Descantec, te inseli. Din contra conteaza tot ce spune partenerul de dialog. Nu stiu insa cum anume intelegi tu un dialog. Adica nu inteleg de ce te deranzejaza faptul ca aduc argumente. Fiecare partener de discutie vine cu un set de argumente. Eu fac la fel.
Din punctul meu de vedere nu fac altceva decat sa ..dialoghez.
Asa ca sincer nu-ti inteleg nedumirirea.
Iar ce urmaresc prin acest topic am mai spus-o o data . Dar daca insisti ma voi repeta. Tot ce doresc este sa prezint o alternativa de nastere pe care majoritatea femeilor nu o cunosc, o alternativa rezonabila pentru multe dintre acestea.




* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chri spune:

Pentru Pulstar:Tu spui ca majoritatea femeilor nu cunosc aceasta alternativa, dar multe nu stiu nici cum e sa nasti in spital, de exemplu tu. Multe mai stim cate ceva si despre nasterea acasa si despre cea in spital. nu e ceva de domeniul fantasticului sau rarisimului nasterea acasa, incat sa nu fi auzit despre ea. Ma mir insa ca de la o nastere total neasistata, prezentata de tine in prim moment, ai ajuns totusi la una cu o moasa in caz de nevoie. Asa e mai bine. Vreau sa te intreb un lucru, daca ai face analize si ar trebui sa faci unele tratamente indelungate si costisitoare ca sa ai un copil, ce ai face? Din ideile tale am inteles ca nu merita efortul si mai bine adopti unul. Dar nu ai prefera sa ai puiul tau, sange din sangele tau, chiar si dupa n ani de chin?
Pentru Gazella: In chiar continutul citatului tau scrie "cateva minute", eu cred ca aceste cateva minute sunt totusi mai putine decat 10, in cat vine salvarea. Cunosc multe cazuri in care suferinta la nastere a dat copii care nu s-au dezvoltat normal sau au murit. Cum i-am spus si lui Pulstar, de la nasterea cu sotul a ajuns la nasterea cu moasa de rezerva. De fapt despre ce vorbim aici? De o nastere neasistata sau de o nastere partial asistata?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Exista o zicala: "cand toata lumea iti spune ca esti beat, trebuie sa te duci sa te culci".



Remember, when someone annoys you,
it takes 42 muscles in your face to frown,
BUT it only takes 4 muscles to extend your arm
and smack that jerk upside the head.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_mm spune:

O singura observatie:
Daca este sa luam ad-literam "nasterea neasistata" ar insemna sa ne gandim ca ne inchidem singure intr-o camera sau altceva de genul acesta si nimeni - dar abosult nimeni - nu ne vede si nu ne aude ce facem. Atunci putem spune ca avem o nastere neasistata.
In opinia mea - ca profesionist, vorbesc - o nastere neasistata este nasterea in care ti se permite sa iti urmezi corpul, instincetele, durerea, fie ca esti acasa, in spital, in centrul de nastere, etc. Adica nu esti fortata sa stai la intinsa intr-un pat, nu ti se monitorizeaza permanent bebelusul indiferent daca este sau nu necesar (monitorizarea se face cam o data pe ora timp de aproximativ 5 minute), nu iti pune nimeni perfuzie cu oxitocina daca travaliul avanseaza normal, nu te hidrateaza prin perfuzie atata timp cat poti sa bei apa si singura, nu iti face epiziotomie (taietura) indiferent daca este sau nu cazul si chiar daca tu ti-ai exprimat dorinta sa nu fi taiata etc.
Spitalul ofera intr-adevar siguranta. Eu nu sunt impotriva nasterii in spital asa cum nu sunt impotriva nasterii la domiciliu. Mi se pare normal sa POTI SA ALEGI IN DEPLINA CUNOSTIINTA DE CAUZA. Ceea ce se numeste consimtamantul informat mi se pare un amanunt care, in special in Romania este neglijat. Este foarte adevarat ca este neglijat si in alte tari. Diferenta este ca in America sau in Franta sau in Canada, etc teama de procesele de malpraxis este reala.
Nu stiu! este posibil ca eu sa nu fi inteles ceva asa cum trebuie din subiectul acesta, dar sunt de acord 100% cu primul mesaj postat de Pulstar in cadrul subiectului.
Am fost pusa la punct ca nu am interpretat corect numele subiectului si de aceea am tinut sa dau explicatiile de mai sus.
Fiecare ne aparam punctele de vedere. Exista pareri pro si contra si este normal. Dar supararea si critica gratuita, neconstructiva mi se par deplasate!!!!
Am fost tentata sa nu mai intru pe topicul acesta!!! Pentru ca nu imi placea tonul discutiei. Dar, ar fi insemnat ca Pulstar sa ramana singura in fata furtunii!!!


Oana Melinte-Moraru
http://www.lamaze.ro
http://community.webshots.com/user/oana_mm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Ok, recunosc ca mi-a scapat amanuntul, mi-a fost atrasa privirea de poza din dreapta si denumirea site-ului. Cu toate astea, nu vad unde acel articol recomanda nasterea neasistata, care este subiectul acestei discutii. Cat despre "explicarea" statisticilor OMS, mi se pare destul de partinitoare.
Concluzia mea este: cine vrea sa nasca acasa, go ahead, be my guest! In articol se spune insa clar ca nasterea trebuie asistata de personal calificat, iar locuinta pacientei nu trebuie sa fie la mai mult de 30 de minute de spital. Cat despre personalul medical calificat, cand vor fi si in Romania atatea moase incat sa iti poti permite sa chemi una acasa... nah, ce sa zic! Ar mai trebui sa aiba si posibilitatea de a monitoriza fatul, dupa umila mea parere. Bineinteles, putem si sa abandonam cardiotocograful si sa ne intoarcem la stetoscopul obstetrical, insa eu personal prefer sa profit de avantajele tehnologiei. Si mai trebuie sa ai si posibilitatea de a fi transportata rapid la spital, sub supraveghere, in cazul in care lucrurile merg prost.
Dupa parerea mea nasterea acasa nu tine de lipsa banilor, asa cum se spunea pe aici, ci tocmai de prezenta banilor si a unui nivel de trai ridicat. Intr-un serviciu de obstetrica, doua moase asista, sa zicem, sase nasteri pe tura. Pentru nasterea acasa, pentru aceleasi opt ore iti trebuie 6 moase. Aceste moase trebuie platite. Ele trebuie sa faca o scoala. In plus, domiciliul pacientei trebuie sa fie de asa natura incat sa se poata improviza conditiile necesare pt nastere - nu sterile, cum zicea cineva, dar nici cum sunt multe locuinte din Romania de astazi. O alta cheltuiala o reprezinta transportul mamei si eventual al nou-nascutului in cazul in care sunt probleme. Deci, nasterea acasa intr-o relativa siguranta nu presupune economie, ci dimpotriva, dupa parerea mea.
Romania mai are mult pana sa ajunga la asa ceva.
Insa imi mentin parerea ca scaderea drastica a mortalitatii materne si perinatale in ultimii o suta de ani se datoreaza progreselor medicinii mai mult decat oricaror alti factori. Nu spun ca nu concura si alti factori. Dar in primul rand nu mai mor atatea femei la nastere pentru ca s-a ajuns la un nivel la care cezariana este o manopera relativ sigura. Nu mai mor atatia copii la nastere pt ca prin monitorizarea fetala se poate determina momentul in care trebuie sa se intervina. Nu mai mor atatea mame si atatia copii pt ca ecografia si determinarile de laborator permit obtinerea unui diagnostic precoce si selectarea din timp a sarcinilor cu risc, care necesita un tratament special. Tratament special care este posibil tot prin progresele care s-au facut in medicina.
Problema este ca, asa cum se spune si in articolul dat de Pulstar, exista totusi inca un procent care scapa medicinii moderne, de aceea se spune ca nimic nu iti poate garanta cea mai sigura nastere - chestie pe care, daca bine imi amintesc, am spus-o si eu de mai multe ori aici pe forum. Ei, acest procent este problema. Nu putem prezice totul, chiar cu tehnologia moderna. Si atunci, daca ai noroc si faci parte dintre cele 80% din cazuri care merg bine, e ok, nasti acasa fara probleme. Dar daca nu?
Alta chestiune: un spital e un spital. Te supravegheaza moasa, rezidentii, medicul de garda, eventual medicul tau. Oricare din ei sesizeaza ca ceva nu e in regula, se sfatuieste cu ceilalti. Uneori trebuie luate deciziile rapid. Acasa esti tu cu moasa. Daca ii scapa ceva? Ea e o singura persoana si nu suntem roboti, suntem oameni, putem gresi, putem trece cu vederea amanunte care ulterior se dovedesc a fi cele mai importante, putem pur si simplu sa nu ne dam seama de anumite lucruri, pe moment. Nu e nimeni in preajma care sa poata fi solicitat pt o a doua parere. Prin telefon nu se poate face obstetrica, si in ziua de azi obstetrica a ramas in mare parte bazata pe simturile celui care o practica. Riscul sa se treaca cu vederea ceva important, dupa parerea mea, creste in momentul cand esti singur.
Fiecare decide pentru sine. Insa in ceea ce priveste Romania, va mai curge multa apa pe Dambovita, Somes, Bahlui si Mures pana sa se nasca acasa relativ in siguranta. Acuma, sigur ca da, poti sa nasti si pe camp si in caruta, nici o problema... insa cu siguranta e alta poveste!



To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pulstar spune:

quote:
Originally posted by chri

Pentru Pulstar:Tu spui ca majoritatea femeilor nu cunosc aceasta alternativa, dar multe nu stiu nici cum e sa nasti in spital, de exemplu tu.

chri cunosc mai multe lucruri despre nasterea in spital decat ti-ai imagina tu. Iar despre alternativa nasterilor acasa, iti dau dreptate. Femeile itr-adevar cunosc acest concept insa (in majoritatea cazurilor) din ceea ce au auzit ele de la bunici, ca femeile nasteau acasa in conditii precare cu moasa comunala alaturi(fara nici o pregatire de specialitate). In ziua de azi insa aceasta imagine este departe de a fi reala. Iar eu nu incerc decat sa combat aceasta prejudecata.


quote:
Originally posted by chri
Vreau sa te intreb un lucru, daca ai face analize si ar trebui sa faci unele tratamente indelungate si costisitoare ca sa ai un copil, ce ai face?
Din ideile tale am inteles ca nu merita efortul si mai bine adopti unul. Dar nu ai prefera sa ai puiul tau, sange din sangele tau, chiar si dupa n ani de chin?

Nu vad ce relevanta are intrebarea ta in legatura cu subiectul de fata. Dar daca esti curioasa o sa-ti raspund. Raspunsul este nu. Daca este sa am copii ii voi avea. Daca nu, nu.




* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

quote:
Originally posted by pulstar
(off topic: In ritmul asta vom ajunge o masa amorfa de degenerati. Pai asa daca ajung sa se reproduca toti degeneratii, handicapatii si toti cei care sufera de boli genetice(ca doar stiinta permite) cred si eu ca in 2000 de ani vom ajunge o specie de Frankensteini care nu numai ca-si pierd abilitatea de a da nastere in mod natural dar vor pierde si orice urma de umanitate ramasa in ei. Ceva de genul mutantilor din "Total Recall".


suntem deja o populatie de degenerati, uita-te putin in jur, suntem dependenti de medicatie si doctori, procentul copiiilor care au alergii, diabet si alte probleme a crescut enorm in ultimii ani. Cati dintre noi am fi azi in viata fara antibiotice sau fara operatii?? eu am fost un copil sanatos si tot am avut o operatie care mi-a salvat viata. cati din copiii nostrii ar supravietui fara antibiotice? cati dintre adulti ar supravietui fara medicatie pentru tensiune?? e usor sa vi sa spui ca suntem aceiasi ca acum cateva sute de ani si nu ne trebuie decat alimentatie sanatoasa , pe mine nu ma intereseaza nici ce situri citezi ca sa argumentezi aceasta pozitie, pentru ca diferentele sunt mult prea evidente.

quote:
Eu sunt de parere ca natura trebuie lasata sa-si urmeze cursul. Cine poate avea copii in mod natural sa aibe, cine nu sa adopte unul sanatos si cu potential de a da nastere asa cum a lasat D-zeu.)


nu are importanta ce crezi tu despre asta, ci faptul ca se intampla. Oamenii vor deveni tot mai dependenti de asistenta medicala si probabil ca reproducerea asistata va fi considerat ceva firesc. Asta este rau dar in acelasi timp are avantaje, unul din ele este acela ca se va incerca in timp eliminarea defectelor acumulate in ultimele sute de ani.

quote:
Oz, topicul de fata se refera la femeile sanatoase care pot si vor sa nasca natural. Femeile care s-au nascut in eprubeta sau prin ingineria genetica pot sa nasca cum vor ele.


draga mea, o femeie care ramane gravida, duce o sarcina normala si face o cezariana de urgenta ESTE considerata sanatoasa, ghinionista, in cazul in care si-a dorit o nastere naturala...dar sanatoasa.

quote:
Si chiar si asa, nu este o regula care spune ca femeile nascute din mame cu problrme de conceptie sau nastere, nu pot da nastere la randul lor decat prin aceleasi interventii cu ajutotul carora ele insele au fost nascute..


nu este o regula...genetica nu este matematica unde 1+1 va face intotdeauna 2, in genetica exista numerosi factori care determina o anumita tentinta si in general totul functioneaza pe principiul echilibrului, in momentul in care echilibrul stricat este uneori greu de prevazut directia si mai ales intensitatea modificarilor care vor apare. Exemplul pe care ti l-am dat era foarte clar dar se pare ca refuzi sa intelegi ce ti-am explicat eu acolo, intr-o singura generatie, daca introduci un element nou (medicina moderna in cazul acela) poti avea un surplus de 1/5 din populatie care are o incarcatura mult mai mare de defecte decat populatia initiala. Daca tu consideri ca asta este irelevant atunci vorbesc singura.

Si ca sa-ti raspund la intrebare, nu intotdeauna fetele nascute din mame cu probleme vor avea probleme la randul lor, dar sansa ca ele sa mosteneasca caracteristicile mamei sunt foarte mari si chiar daca defectul nu va apare in prima generatie el va fi prezent in fondul genetic al familiei respective si poate sa apara la a 2-a sau a 3-a generatie. Daca populatia este incarcata de 'defecte' sansa ca in cateva generatii sa te confrunti cu o 'explozie' de probleme este foarte mare, pentru ca indivizi aparent sanatosi se combina cu alti indivizi aparent sanatosi si poate rezulta o generatie de indivizi care sa combine problemele de pe ambele linii (materna si paterna), ceea ce nu se intampla in cazul in care indivizii care prezinta anumite defecte se autoelimina din populatie.

Pot sa-ti dau un exemplu clar, o prietena de-a mea a fost nascuta prin cezariana din cauza conformatiei bazinului mamei sale, pe vremea aia nu se faceau cezariene la cerere ci doar de necesitate. Acum traieste in Canada si gravida fiind i s-s spus clar ca o nastere naturala nu intra in discutie din cauza problemelor cu bazinul. Oricat de sanatos ar fi mancat si oricat de pozitiva ar fi fost tot nu schimba nimic, intelegi? fara doctori mama ei nu ar fi reusit sa o nasca si aici defectul respectiv disparea, dar cu ajutorul cezarienei a nascut nu o fata ci 2 care au acesta problema si care la randul lor vor naste fete cu acesta problema. Si DA, bunica era perfect sanatoasa si a nascut fara probleme, si ce-i cu asta?????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pulstar spune:

oana_mm, iti multumesc pentru suport, si pentru clarificarile facute in legatura cu subiectul de fata.
Intr-adevar o nastere neasistata, asa cum o vad eu se poate realiza atat in spital cat si acasa. Eu insa sunt pentru varianta acasa. Iar moasa din punctul meu de vedere trebuie sa intervina doar cand este cazul, si nu tot timpul respectand o procedura rigida. Asadar daca mama se descurca singura aceasta ar trebui lasata in pace. Moasa trebuie sa fie acolo doar pentru situatiile neprevazute.

quote:
Originally posted by cataghe

Cu toate astea, nu vad unde acel articol recomanda nasterea neasistata, care este subiectul acestei discutii.

Intr-adevar articolul citat nu recomanda(dar nici nu exclude) nasterea neasistata, de fapt nici nu era vor despre asta in articolul respectiv, ci despre datele referitoare la statisticile OMS (care nu mi se par a fi deloc partinitoare).

quote:
Originally posted by cataghe
Insa imi mentin parerea ca scaderea drastica a mortalitatii materne si perinatale in ultimii o suta de ani se datoreaza progreselor medicinii mai mult decat oricaror alti factori. Nu spun ca nu concura si alti factori. Nu mai mor atatea mame si atatia copii pt ca ecografia si determinarile de laborator permit obtinerea unui diagnostic precoce si selectarea din timp a sarcinilor cu risc, care necesita un tratament special. Tratament special care este posibil tot prin progresele care s-au facut in medicina.


Am toata sustinerea si admiratia pentru aparatura moderna si pentru procedurile medicale care permit diagnosticarea precoce a sarcinilor cu risc. Si este foarte corect ca aceste investigatii medicale sa fie facute din timp. Insa alternativa nasterii la domiciliu se adreseaza femeilor sanatoase care duc o sarcina fara probleme, si nu celor care prezinta o sarcina cu risc.




* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Pulstar, tu nu tii cont de ceva.Oricat de informata,sanatoasa, sportiva si viteaza ar fi o femeie insarcinata,frica de nastere tot exista.Nu poti fii sigur ca totul iese bine, oricat de multe ai fi citit si facut inainte.
Iti dau un exemplu: eu am cantat de multe ori pe scena.Vreau sa-ti spun ca oricat de bine pregatita eram (si crede-ma ca eram) tot aveam emotii groaznice.Dar cand trebuie sa nasti...
Eu mi-am dorit f. mult sa nasc cat se poate de natural,insa n-a fost posibil, Sofia nu era intoarsa cum trebuie.Daca as fi ales nasterea neasistata am fi avut amandoua mari porbleme.Si suntem sanatoase, manacam sanatos si mergem si pe munte..Toata sarcina am facut miscare.
E foarte frumos sa nasti acasa fara frica si cu incredere si bucurie.dar nu e realist.
Cred ca cel mai bine ar fi ca in spital sa se creeze o atmosfera destinsa, propice unei nasteri normale, suportabile.Pana acolo mai e cale lunga...

Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi

Cele mai frumoase fete

Mergi la inceput