recuperarea taxelor (taxback)

recuperarea taxelor (taxback) | Autor: unducthable

Link direct la acest mesaj

Salutare la toata lumea!

Am si eu o rugaminte/intrebare: stie cineva, din experienta proprie sau a unor apropiati, cat si cum se poate recupera din taxele platite intr-o tara, in cazul mutarii in alta tara?
In cazul meu, este vorba de 4.5 ani munciti in Olanda, urmeaza sa ma intorc in Romania in approx. 3 luni.
Stiu ca exista serviciul Taxback din Irlanda, are cineva experienta?

Multumesc anticipat pt. orice informatie!

unducthable

the one who gives should never remember, the one who gets should never forget

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Cand emigrezi din Olanda in afara ei, lasi o adresa la primarie. In vreo luna vei primi un formular de taxe din Olandia pe noua adresa. Iti vor returna taxe pe anul curent sau contrar functie de castigul tau anual prospectat.
Alye taxe gen drumuri poduri.. etc. nu-ti mai poti lua considerandu-se duypa noul sistem de taxe de prin 200-2001 nu mai tin minte.. cum ca ai profitat de ele si tu pe aceea perioada.

Inainte iti puteai lua si pensia, de fapt poti si acum sa ti-o transferi catre un fond privat de pensii daca acel fond corespunde cu standardele lor, daca nu vei primi la 65 de ani pensie din Olanda. Eu am ales a doua varianta ABP-ul avand standarde ridicate si fiind plictisita de plimbat actele in toate sensurile.

Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns unducthable spune:

Multumesc mult pentru raspuns, AC!
Inteleg ca nu ai incercat serviciile taxback (www.taxback.com)? Eu sunt tentat, pt. ca zic ca fac evaluarea gratuit, daca le spui ce venit anual ai avut si cat ai primit inapoi, iti vor spune in cateva zile cam cat vei primi inapoi. Se pare ca ei pot recupera si ceva din pensie. Iau un comsion care pt. tarile din Europa e mai mare, din cauza bataii de cap pe care o implica birocratia mai mare decat in US, de exemplu.
Sunt mai reticent la faza cu completatul formularelor (e.g. teruggaaf), pt. ca am vazut ca legea olandeza e "flexibila" in functie de functionarul care o interpreteaza. Si cum PhD-ii nu se pricep la taxe, pot fi aburiti usor.
ABP-ul asta, din cate stiu, e fond privat de pensie? Daca da, nu inteleg de ce refuza sa inapoieze banii, pe motiv de "solidaritate sociala", daca (,) contributia omului a depasit un prag care e foarte mic, din cate imi amintesc.

Numai bine,

unducthable

the one who gives should never remember, the one who gets should never forget

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kikimi spune:

eu am incercat cu ei pentru noua zeelanda, dar mi s-a spus sa aplic singura. eu stiam ca sistemul e foarte complicat acolo(adica nu-ti dau kiwiotii nimic inapoi), de aceea mi-am zis sa incerc prin ei. cred ca ei te ajuta daca e facila operatiunea. sper sa nu gresesc, dar pe mine nu m-au ajutat. totusi merita un mail. e gratis!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Servus,

nu am incercat taxback.
ABP-ul e privat. Iti dau banii cash daca suma nu depaseste un prag. Cred ca si daca ai lucrat doar ca PhD patru ani tot depasesti. Dupa prag sau iti transfera fondurile sau le pastreaza. De transferat le pot transfera doar la un fond privat cu un grad similar de risc si nu mai stiu ce alte conditii dar ideea e ca tu le trimiti caracterizarea fondului si un organism independent de ABP decide daca-s echivalente... sa mori nu alta. Birocratie ...

Formularele de taxe le-am completat doi ani cu un tip specializat in taxe de la universitate. O comoara de om care ajuta cu draga inima. Situatia mea era complicata, doi angajati, in tzari diferite, cu dubla rezidentza, intr-un an chiar tripla, dar pot spune ca au fost corecti. Nici eu nu am umblat cu smecherii care le taie dragalasenia.. gen donatii catre parinti, sau mai stiu eu ce in acest gen.



Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput