Moneda nationala mai puternica?
Raspunsuri - Pagina 2
Ramonika spune:
Imi explica si mie cineva (da’ asa, mai pe intelesul oamenilor de rand, ca nu toti suntem experti in economie si finante
)… cum de preturile cresc in ritmul in care cresc, iar dolarul de 2 ani mai mult in jos merge, euro si el nu prea salta…
Ca de obicei comerciantii zic ca din cauza inflatiei cresc preturile, ca cica nu-s aliniate (preturile) la cele din UE. Pai dom’le, intreb si eu, vi se pare ca salariile sau pensile (mai ales pensiile) ar fi aliniate?!?! Si sa nu-mi ziceti ca au crescut salariile… Sau pensiile…la ce folosesc cei 50000 lei in plus la o pensie? 
Sa vad si eu dom’le o scadere de preturi, macar o luna sau cat o tine chestia asta cu “descresterea” euroului. Da o descrestere serioasa, nu ca aia de 30 de lei la benzina…
Nu se poate dom’le….... ![]()
copilutzu spune:
Nu vreau sa supar pe nimeni dar ....am impresia ca este vrajelutza electorala
! La sfarsitul lui Decembrie o scada leutzul nostru cat o neghina.Nici nu o sa-l mai gasim....!!!![]()
![]()
![]()
"Ajuta-i pe cei ce nu se pot ajuta pe ei insisi !"
Copilutzu
Razvan Costache spune:
Poate fi/este adevarat dar cel mai probabil este rezultatul intrarilor masive de valuta in tara in preajma sarbatorilor, ca urmare oferta mult nmai mare decit cererea, in paralel cu masurile luate/neluate de BNR. Daca ne gindim la politica legata d eeconomie ginditi-va citi bani fac importatorii acum, din nou in preajma sarbatorilor...si asa unii cllienti politici sint favorizati...Cititi interviul din Ev Zilei: http://www.evenimentulzilei.ro/topstory/?news_id=170829&PHPSESSID=b1aaaaed558bac44d0ed35bbccb9b454
si bucurati-va daca aveti credite in valuta..!! eu nu am!!
Razvan
quote:
Originally posted by copilutzu
Nu vreau sa supar pe nimeni dar ....am impresia ca este vrajelutza electorala! La sfarsitul lui Decembrie o scada leutzul nostru cat o neghina.Nici nu o sa-l mai gasim....!!!
Copilutzu
Manolache spune:
Eu nu mi-as tine banii in lei nici daca ar fi 1 leu = 2 Euro ![]()
Nu sunt economist , dar nici nu imi trebuie ochelari sa observ ca toate "minunile" astea se intampla numai in an electoral , la fel ca si asfaltarea strazilor . Ar trebui sa avem alegeri in fiecare an , ca tare bine-am mai duce-o atunci !
Eu poate sunt un pic mai sceptic , dar stiti cum e cand te frigi cu ciorba... sufli si-n iaurt !
marius spune:
quote:
Originally posted by Razvan Costache
Poate fi/este adevarat dar cel mai probabil este rezultatul intrarilor masive de valuta in tara in preajma sarbatorilor, ca urmare oferta mult nmai mare decit cererea, in paralel cu masurile luate/neluate de BNR. Daca ne gindim la politica legata d eeconomie ginditi-va citi bani fac importatorii acum, din nou in preajma sarbatorilor...si asa unii cllienti politici sint favorizati...Cititi interviul din Ev Zilei: http://www.evenimentulzilei.ro/topstory/?news_id=170829&PHPSESSID=b1aaaaed558bac44d0ed35bbccb9b454
si bucurati-va daca aveti credite in valuta..!! eu nu am!!
Razvanquote:
Originally posted by copilutzu
Nu vreau sa supar pe nimeni dar ....am impresia ca este vrajelutza electorala! La sfarsitul lui Decembrie o scada leutzul nostru cat o neghina.Nici nu o sa-l mai gasim....!!!
Copilutzu
rc
Cred ca este o mica eroare. Importurile sunt consumatoare de valuta Nu se platesc cu lei ci dimpotriva. Ele genereaza defapt cerere(cumparare) de devize. E un exemplu pe invers. Balanta comerciala externa daca e sa discutam de ea este mai buna decat in perioadele precedente inregistrandu-se o crestere a exporturilor dar ramane deficitara importam mai mult (mult mai mult) decat exportam.
BNR nu a intevenit pe piata valutara dar nu e un pic cam mult sa speculam ca din motive electorale nu face asta de peste 1 an? Imi plac raspunsurile justificate obiectiv.
dante01 spune:
electorale, dragilor...
se joaca si bnr-ul ca de, mai e nitel si suntem chemati la vot...
ce crestere reala sa aiba o economie ca cea din ro, sau mai bine zis cum sa aiba bursc crestere fix cu o luna inainte?...
se poate ca pe un interval de un an sa se observe o oarescare crestere, daca treaba merge spre bine, dar eu sunt de parere ca asta e pur si simplu o manipulare din partea bnr-ului sa dea bine acum inainte de alegeri...
din pacate...
bafta!
if you're grabbed by the balls you heart and soul will follow sooner
m34 spune:
Stabilitatea monedei este un punct foarte important pentru economie, dupa parerea mea, iar marii speclaisti in domeniul finantelor trambiteaza mereu ca aceasta stabilitate exista, ca inflatia e mica etc etc. Faptul ca in cateva zile avem o apreciere a monedei nationale de vreo 10% numai a stabilitate nu seamana. Si economia, chiar daca o merge ceva mai binisor, in nici un caz nu a crescut peste noapte ca Fat Frumos. La mijloc este ceva ciudat.
Iar preturile efective de pe piata nu tin cont niciodata de scaderea USD sau EURO, ci numai de cresterea lor, deci aici nu merge prea bine economia.
vikinga spune:
Da Mihai din pacate asa e, uite aici o explicatie gasita in acelasi articol: "Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, este mai mult decit convins ca preturile nu se vor micsora: “In ce priveste bunurile de consum, sint sigur ca nu vom avea marfuri mai ieftine. Politica de preturi a unui importator nu se schimba de la o zi la alta. Importatorul incheie un contract cu furnizorul extern si se obliga ca la o anume data sa achite contravaloarea marfurilor. Importatorul isi ia intotdeauna o marja de risc valutar, pe care o introduce in pret. Daca intre timp se ieftineste valuta, el obtine un profit mai mare, dar nu va cobori preturile”. Chiar nu exista nici o lege sa relgementeze lucrul acesta? Cum e posibil sa fie lasat importatorul sa mareasca preturile "pe raft" la fiecare cent crescut al doralui dar invers nu merge ecuatia?Vikinga& bb Aldo http://community.webshots.com/user/vikinga109
cataghe spune:
Sa ma scuzati daca e un punct de vedere simplist, pentru ca nu am studii de specialitate, dar, in mare, mie mi se pare ca lucrurile stau in felul urmator: eu ca economie, ca sa fiu puternica, trebuie sa produc mai mult decat consum. Deci, trebuie sa produc si sa export. Daca se ia o masura care favorizeaza importurile si defavorizeaza exporturile, asta nu inseamna ca imi fur caciula?
Asta ar fi o chestie. Cealalta intrebare pe care mi-o pun este, in ce fel se justifica aceasta transformare? Dolarul a avut fluctuatii pe piata internationala, insa euro a ramas stabil. Si atunci, ce anume imi genereaza mie aceasta scadere semnificativa a euro in cateva zile? Vorba lu' Cocosila, "pe ce ma bazez"? Ca, exact cum zicea si Mihai, imi vine greu sa cred ca s-a trezit economia romaneasca precum viteazul din poveste... nu s-a intamplat nimic deosebit care sa-mi sustina aceasta scadere...
Cine se pricepe sau e de meserie, poate ma lamureste si pe mine...
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
Ramonika spune:
Acuma cum se mai explica faptul ca euro isi revine? Ce au insemnat de fapt cele 2-3 zile de "prabushire"?
Nu mai pricep!