Nedumerire legata de CIC
Raspunsuri - Pagina 2
dandana spune:
nu trebuie sa faci o reclamatie! trebuie sa faci o hartie pe care sa o depui cu numar de inregistrare, in care sa mentionezi baza legala, detaliat, poti sa pui si sume ca pe astea le stie toata lumea sunt prin lege. sa spui ca solicizi recalcularea pt sept si oct si astepti diferenta in termenul legal care este "data de plata a lichidarii dar nu mai tarziu 20 ale lunii urmatoare celei pt care se face plata" ca doar asa scrie in legea 19 (citat aproximativ), nu? mai poti sa strecori si o fraza cum ca drepturile salariale si cele de asigurari sociale restante pot fi solicitate chiar si la tribunal, perioada de prescripie fiind de 3 ani (codul muncii si legea 19) - asta nu e un citat dar e acolo.
pastreaza o copie!
succes!
paula31 spune:
Hello,tuturor!Draga Clau,se pare ca nu esti singura invatatoare careia i se da salariul "dupa ureche".Eu sunt mai cu mot!Din 1 oct. eu ar trebui sa figurez la cic,i-am trimis secretarei ultimul concediu cu data de 1 oct.,doar pt o zi, deoarece doar de atat mai aveam nevoie pt. a implini 42 de zile de postnatal.Secretara,adormita, m-a platit tot cu postnatal(medical,zice ea),eu pierzand in acest fel cam 2-2500000 lei(avand in vedere ca am un CAR de 2180000 lei),iar cand am sunat-o mi-a spus senina ca ce sa faca daca a gresit,acum nu mai poate face nimic.Imi venea sa o iau la bataie cand am vazut cat de nesimtita este!Dar a avut grija sa-mi spuna ca nu i-am dus copia certif. de nastere al copilului.Subliniez ca ea nu are nici o justificare pt.plata medicalului meu intrucat eu i-am trimis concediu doar pt. o zi din luna.Am 2 intrebari pt. Dandana si Marius,daca pot sa ma ajute:daca ma poate sanctiona la salariu pt. faptul ca nu i-am dus copia certif. copilului si, in acest caz,cat ar trebui sa iau.Va multumesc mult
marius spune:
Nu te poate sanctiona, nu exista asa ceva. Ei au obligatia de a solicita documentele si pot bloca calculatia si plata in cazul ne-furnizarii acestora pentru cazul respectiv. Este suficient sa adminsitrezi documentele solicitate. Cat despre partea "uitata", raspunsul este simplu, se poate face calculatia fie pe un stat separat cu o singura pozitie pentru diferenta "ramasa afara", fie se cuprinde aceste sume la urmatorul stat de plata. Oricum NUn raman neplatite fiind vorba de drepturi sociale(si daca ar fi vorba de drepturi salariale ar fi acelasi lucru).
dandana spune:
paula, totul se rezuma la actele necesare!
secretara e in culpa maxima pt ca ea nu are certificatul medical pt toata luna pe baza caruia ti-a calculat si dat indemnizatia, deci nu va primi banii de la casa
tu ai depus cerere pt cic? ca asa se face! daca ai depus atunci iar are o problema pt ca trebuia sa-ti ceara toate actele!
nu exista sanctiune pt esta dar probabil exista pt calculul gresit al secretarei iar povestea cu "nu se mai poate face nimic" sa o serveasca altcuiva
ce poti sa faci? hartie scrisa, "calcul eronat, astept recalcularea pe baza legii 19" etc
problema ramane insa cu depunerea cererii, daca nu ai depus-o e posibil sa faca o corectie pt medicalul dat (va fi obligata de casa!) si sa ramai neplatita pt luna trecuta. in acest caz disperat, incearca sa aranjezi cu medicul de familie pt prelungirea concediului!
daca ai depus cererea, va fi obligata sa cada la pace cu tine!
doamne, sunt ingrozita de cate bazaconii se intampla!
claujro spune:
Multumesc mult, dandana, chiar daca cu intarziere, am avut probleme cu conexiunea la internet cateva zile. Am sa fac exact asa cum ai spus..... si sa vedem ce iese.
Multumesc inca o data!
Claudia
claujro spune:
Am reusit!!!!
Ieri am primit confirmarea de la scoala, ca-mi vor da indemnizatia conform ordonantei de care le-am spus si de care stiam de la voi si mai ramane sa vedem cum imi vor da diferentele din urma, nu stiau exact cand si cum.
VA MULTUMESC!
Claudia
monica-elizabet spune:
marius, dandana, in primul rand va salut si vreau sa va intreb si eu ceva,2 aniamcotizat la CAS nu si CASS, acum sunt in prenatal dar urmeaza sa nasc zilele astea, dupa cele 42 de zile de postnatal urmeaza sa intru in CIC.
1. unde depun cererea pnetru CIC? tot la vitan?
2. cand depun cererea pentru CIC, inainte sa se termine concediul postnatal sau dupa?
3.inainte nu am cotizat CASS, cand intru in CIC mi se retine obligatoriu acest CASS?
3. si inca ceva...eu acum ridic prenatatlul de la vitan, mai precis tatal meu si e cam aiurea, merge o data sa depuna concediul prenatal, apoi saptamana urmatoare sa-l duca de la etj 2 la 3, apoi ,merge sa ridice banii...stiti cumva exista si o alta modalitate de a intra in posesia acestor bani? card, postas. etc...cum sa procedez?
va multumesc din suflet si sper ca ati inteles intrebarile mele, fiindca nu ma pricep deloc si nu cunosc termenii...doar din ce am citit pe-aici pe forum.
toate cele bune
monica
marius spune:
Daca as locui in Bucuresti macar as raspunde dar de aici de unde sunt nu am cum sa stiu de unde exact obtii banii.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro