Ziua in care tati a fost insarcinat
Tocmai am citit urmatorul articol "The day dad was pregnant" in revista BabyTalk din noiembrie 2004, pagina 70. Autor: Geoff Williams. Sper ca imi este permis sa il traduc si sa il tanscriu aici. Mi s-a parut f. interesant si...funny, in acelasi timp. Din pacate articolul nu se gaseste pe internet, deci nu am cum sa fac referinta la URL.
"Sotia mea a nascut recent cel de-al doilea copil al nostru cind editorul de la BabyTalk m-a sunat cu o sarcina: Sa vezi cum e sa fii insarcinat purtind o "empatica burta"-un fel de costum de "insarcinat" pentru barbati (viitorii tatici il incearca repede in timpul unei clase de "child-birth")-pentru o zi. Sotia mea, Susan, trecind deja prin 9 luni de dureri de spate, greturi, dureri de picioare, a fost foarte incintata sa ma vada gustind un pic din discomfortul ei, chiar daca numai pentru o zi.
Plin de bravada, am insistat ca as putea sa port burta chiar si in timpul noptii, asa incit as putea sa o am pentru 24 de ore intregi. Asta a fost inainte de a afla ca fabricantii burtii sugereaza purtarea ei nu mai mult de 3 ore consecutiv. (Are de a face cu faptul ca barbatul care o poarta sa nu se sperie de modificarile instantanee, sa colapseze sau sa se sufoce, cred eu). A fost tot inainte de a afla ca, purtind burta de insarcinat chiar pentru citeva minute, mi s-ar fi incercat puterea fizica.
Dar a trebuit sa aflu de falsii sini si de punga de vezica urinara ca sa ma faca sa realizez asta. Am imprumutat burta de 15 kg de la College of Nursing de la Universitatea din Cincinnati. De fapt nu era chiar tocmai o burta: consta in 2 sini de spuma intarita; o curea pentru coaste desemnata sa stringa plaminii si sa faca cit mai dificila respiratia; 12 kg de burta; 1 kg de greutate suspendata care simuleaza loviturile bebelusului; si o punga care reprezinta capul bebelusului in interiorul femeii-in cazul barbatului-vezica urinara.
Daca te duci pe situl oficial (www.empathybelly.org), vei afla ca oricine pooarta burta pentru 10 minute sau mai mult se poate astepta la anumite boli, incluzind "durere joasa in spate...constientizarea a tuturor miscarilor corpului...presiune in vezica urinara", si favorita mea, "schimbare in imaginea sexuala proprie si abilitati". Yikes.
Nu "mare" lucru
Am decis sa incerc noua mea burta si noii mei sini in weekend. Simbata, am incercat sa ii dau sotie mele putin timp liber luind cele 2 fetite ale noastre- Isabelle de 2 ani si Lorelei de 3 luni-in vizita la parintii mei. Ziua aceea nu a fost cu ceva mai diferita...am pus "burta" in portbagaj (nu ti se permite sa conduci cu ea pe tine). Am crezut ca ar pute fi mai folositor sa petrec ceva timp in afara casei purtind burta ca sa inteleg cu adevarat ceea ce simte o femeie insarcinata. Dar, de asemenea, am stiut in adincul meu ca, probabil, as uita sa mentionez parintilor mei ce am adus cu mine.
Din fericire, sotia mea a trimis un e-mail amintind tuturor. Intr-o alta fericita pauza, parintii mei aveau ca musafir o prietena, Debbie, care, impreuna cu mama mea, a fost foarte fericita sa ma ajute sa pun pe mine burta. Imediat ce mi-au pus cureaua pe coaste (chicotind in acelasi timp), am simtit ca nu mai pot sa respir. Si cind m-am asezat pe canapea, am simtit imediat o inconfortabila senzatie-punga-vezica urinara. Ca si cum cineva ar trebui sa se duca imediat la baie, de obicei cind e pe autostrada, sau cind se afla in lift...nu mi-a placut deloc sa simt asta. Dar, in general, nu era chiar rau-era mai mult de parca eram o mumie, exceptind ca aveam miinile, picioarele si fata libera. Chiar, ce era asa mare lucru?
"Nu e chiar asa de rau", am spus, uitindu-ma la mama si Debbie, care pareau amindoua euforice de situatie. Dar dupa ce noutatea a trecut, amindoua s-au aruncat intr-o conversatie in legatura cu serviciul.
Am ramas pe canapea, dindu-mi seama ca, da, simt o oarecare presiune in vezica urinara, si desigur, nu puteam sa respir bine, dar nu era chiar asa de dificil. Nu ma simteam mai diferit ca inainte, gindeam, mingiindu-mi sinii falsi. In fata mamei mele.
Mi-am smucit miinile si am incercat sa ma scol singur de pe canapea. Imediat, Isabelle m-a rugat sa o iau in brate. "Oh, doamne", am murmurat, asezindu-ma pe vine. Instructiunile burtii spun ca nu ar trebui sa te apleci fara sa te asezi pe vine; nu am vrut sa imi testez norocul.
Am ridicat-o de jos...Isabelle se pare ca nu a observat ce se intimpla cu corpul meu, ceea ce a fost o mare usurare. (Dupa ce am acceptat aceasta sarcina, am fost ingrijorat ca, atunci cind Isabelle o sa creasca, isi va aminti in ceata de tatal ei cu o burta de insarcinat, tinind un terapist in slujba pentru citiva ani). Fiica mea de 2 ani a fost doar fericita ca o tineam in brate-ceea ce insemna ca unul dintre noi era fericit. Pina la urma, are 14 kg.
"Pari un pic firav", imi spuse mama
"Cred ca e din cauza hormonilor", am oftat. M-am uitat la ceas. Purtasem burta de doar 15 minute, si stiam ca ar trebui sa o mai port inca o ora sau doua. Nu am vrut sa admit , dar, pina acum, nu ma bucuram de sarcina deloc.
Din fericire, toti ceilalti se bucurau. Mama si Debbie faceau glume pe seama mea. Fratele meu, Kevin, si prietena lui, Rachel, s-au oprit pe la casa mamei si fiecare a ris copios. Si tatal meu a facut poze.
Probabil ca am mai stat inca 90 de minute cu burta, si 3 drumuri pina la baie, pina cind am zis ca e de ajuns. Cind am ajuns acasa cu fetele, sotia mea stralucea. "Tatal tau mi-a trimis poze", a spus ea. Am blestemat e-mail-ul. "Si le-am trimis si mamei mele".
"Bineinteles ca le-ai trimis", am spus. Era inevitabil.
"Si lui Shannon i-au placut". Shannon e una din cele mai dragi prietene ale ei, asa ca nu am fost surprins. "Dar inca astept sa aud ce cred Pam si Colleen", spuse Susan, "si Mary Lou, Kim and Mike, Nancy, Sue, and..."
Perfect.
Nu eram suparat ca tata a trimis pozele. Dar m-am suparat ca tata I-a zis lui Susan ca am zis, "Purtind burta asta este mult mai dificil decit, practic, e sa fii insarcinat." Sotia mea imeidat a raspuns: "Spune-i lui Geoff ca, daca ii place, poate sa incerce sa fie insarcinat pentru 5 minute, si va vedea el ce confortabila burta empatica este." Si mi-a insiruit o lista cu lucrurile pe care burta empatica nu le face, ca de ex, "iti da insomnii, hemoroizi, si te face sa impingi bebelusul printr-o deschizatura de marimea unei lamii." De asemenea, mi-a spus ca pot sa scot burta empatica oricind vreau si sa o pun in cutie.
Doamne, e emotionanta.
Dureri de nastere
In ziua urmatoare, sotia mea, fetele si eu am mers inapoi la parintii mei pentru masa de prinz, unde primul fel a fost puiul fript al bunicii mele. Nu eram de nici 2 minute in vizita, cind sotia mea a sarit sa ma ajute sa imi pun burta. Susan a strins centura pe coaste mai strins fata de cit mama si prietena ei au facut-o. "Comfortabil, nu?", a intrebat Susan.
"Nu pooooootttttt sa respir", am spus.
Atunci inseamna ca e bine", Spuse Susan bucuroasa, dupa care a pus si restul pe mine, fara nici o problema, de parca era John Wayne calare pe cal de o mie de ani. Greutatea parea ca se dubleaza, sau tripleaza, de asemenea. Bine, e greu, m-am spus. Greu, greu, greu...gata, mi-am dat seama!
Daca experienta de ieri a fost stranie, acum era de inimaginabil. Ne-am asezat la masa. Unchiul Joe se plictisise ca stateam linga el si ii luasem tot spatiul. Unchiul Larry era amuzat. Ca si fratele meu, prietena lui, parintii mei, sotia mea, care ma intrebau la intervale regulate cum rezist, ca si cum ei credeau ca ar fi fost funny daca nu as fi rezistat bine. Cel putin bunica mea parea ca ma sprijina. Pina cind, dupa cina, se uita la mine si ma provoaca: "Pun pariu ca poti sa iti legi sireturile". Et, tu, Grammy?
Nasterea unei noi aprecieri
M-am retras la etaj cu Isabelle pentru un timp. Ea se juca in fostul meu dormitor, si la un moment dat, am incercat sa ma intinda pe o parte, imaginindu-mi ca as putea sa dorm asa toata nopatea. Sincer, nu stiu cum o femeie poate sa faca asta.
Prinvid-o pe Isabelle cum se joaca, am avut timp sa reflectez la o gramada de lucruri, ca de ex cit de singur te poate face o sarcina sa te simti. Adica, desigur, esti o celebritate pentru un timp. Susan a avut parte de o mare atentie din partea familiei cit timp a fost insarcinata, si eu la fel, intr-un fel diferit oarecum. Dar, in acelasi timp, daca esti singura persoana insarcinata din camera, si singura persoana care trebuie sa se gindeasca la cum sa navigheze de-a lungul camerei, atunci simti un fel de singuratate.
Si neajutorat. Cind Isabelle si cu mine am coborit, ea a vrut sa o iau in brate, dar m-am ingrijorat din cauza scarilor avind un copil in brate. Am strigat la tatal meu, care a salvat-o pe Isabelle din bratele mele, timp in care eu m-am dus la baie pentru, probabil, a 5-a oara de cind sosisem.
Cind mi-am terminat treaba si m-am ridicat sa imi inchid pantalonii, burta ma incomoda. Gifiind, am tras si am tras de fiermoar, pina cind mi-am pus falsul meu stomac pe o tejghea, m-am aplecat si am incercat sa il trag. Am cazut in cada.
M-am ridicat, tinindu-mi pantalonii cu o mina, am coborit scarile.
Am incercat sa imi pun burta pe biroul tatalui meu, care era un pic mai inalt decit tejgheaua din baie. Fara noroc, totusi. Transpiratia curgea pe mine, si ma dureau antebratele de la atita tras de fiermoar.
Dupa 5 minute de lupta, am cedat si am strigat-o pe Susan. Asta era treaba de 2 persoane. "Nu stiu cum iti trageai tu fiermoarul la pantaloni in toate lunile astea", am spus. "Pantalonii de gravide nu au fiermoare", mi-a raspuns.
"Ai dreptate", am spus. "Stii, poate ca de fapt sarcina mea a fost mai grea decit a ta cind erai insarcinata". Sotia mi-a tras o privire care insemna ca o sa dorm in garaj la noapte.
Mai tirziu, Susan s-a mai inmuiat, si inaite de a se expira cele 3 ore mi-a sugerat sa scot burta. Nu am protestat. M-am pus in pielea ei si, trebuie sa admit, nu e usor sa fii insarcinat. Si trebuie sa admir in special femeile care repeta experienta sarcinii.
Susan de fapt se gindeste sa mai avem un copil. Uneori cred ca a innebunit, pina cind ma face Lorelei sa rid, sau sa tolanesc in iarba cu Isabelle, minunindu-ma cum poate sa prinda o furnica si sa fie pur si simplu fascinata de ea. (Asta e pina cind incearca sa o mingiie, si o trimite accidental in uitare.) Este altceva magic despre a avea copii. Si, astfel, pot sa spun sincer ca ar fi fost imposibil pentru barbati sa poarte o sarcina, si daca ar fi sa fac schimb cu sotia mea, as parcurge distanta pentru 9 luni fericit.
Asta e povestea mea. And I'm sticking to it."
Apropos de purtat burti si saci. La scoala fetitei (14 ani) unei prietene de ale mele li s-a dat ca sarcina sa poarte in brate si mai tot timpul un sac de fasole de 5 kg timp de o saptamina ca sa isi dea oarecum seama cum e sa ai un copil. Interesant, nu? Oare in Ro de ce nu se poate testa chestia asta...cred ca multor fetite le-ar pierde cheful de a face sex timpuriu sau neprotejat.
http://community.webshots.com/user/emma_ana
http://community.webshots.com/user/emma_ana_musat
Raspunsuri
CryssUK spune:
Iuliana,
Superrrr experiment!
tb sa i-l dau sa citeasca si prietenului meu, speram in curand viitor sot si apoi tata.....
Toti barbatii ar tb sa faca un astfel de experiment ca sa nu mai fie cu gura mare ca nevasta sta degeaba (vorba unui unchi de al meu care are o lipsa de respect colosala fata de femei).Dar, asa sa fie o burta de vreo 15 kg
ca sa simta! :))
Pup,
Cristina
Dena spune:
M-am amuzat copios!!
Da e o metoda buna si pt tati si mai ales pt fete tinere cum spune Iuliana mai sus...
Denisa si bebica din burtica - 36 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi
Catan spune:
Faina faza cu experienta asta.
Dar nu stiu daca un barbat rezista citeva min in pielea unei femei insarcinate![]()
Pupa Catan si trupa de pitici cumintei foc![]()
http://community.webshots.com/user/catya106
Bubbles spune:
Super tati!
Trimis si la sot, sa ia aminte ![]()
Eu inca sper (in imaginatia mea de copil inocent
) sa facem asa: unu' un
, altu' al doilea
... si sa fie frati buni, facuti din noi = parinti responsabili ![]()
Bianca
rachel owen spune:
Suuper!!!! 
Sotul meu spune ca noi suntem 2 insarcinati (gravizi) si o singura burtica, 
si sunt de acord. Desi greul l-am dus si il duc eu, a fost si este foarte mult alaturi de mine, si impartaseste sarcina mea (noastra).
Probabil ca nu ar accepta totusi experimentul pe pielea lui. O sa il intreb cand vine acasa (
).
Ce a uitat sa mentioneze acest tatic, si ce nu impartasesc tatici, oricat de devotati ar fi, sunt si bucuriile unei sarcini, pt ca, sa fim serioase, exista si atatea momente de fericire in sarcina, dincolo de atatea neplaceri. 
Rici
26 sapt. si "minunea lumii" din burtica 
Poze:
http://community.webshots.com/user/Rici_intalnire_DC-new
http://photos.yahoo.com/rachelowen77
http://community.webshots.com/user/rici_o (Rici si burtica magica)
„Dumnezeu să te tină în palma mâinii Sale, iar îngerii să te îndrume mereu.”
ionela-roxana spune:
Super!
Se pare ca se poate sa simta si ei pe pielea lor cum e!Pacat ca nu "vad" si partea placuta a lucrurilor!
Primele miscari,acea zenzatie unica care-ti ramane in minte mult timp.....
Am sa-i arat si sotului mesajul,poate asa realizeaza ca nu e asa usor sa duci o sarcina cum credea el!
Curajos barbat,al meu oricum duce cu el o burta de 20 kg zilnic asa ca cel putin idee despre cum e ,are!
Roxi si bb Rares 9. april.2002
http://ca.f2.pg.photos.yahoo.com/saracutionela
acina spune:
Super experimentul , dar din pacate f putini barbati ar incerca sa fie "insarcinati" macar cateva ore..
Anca
sheherezada spune:
Super experiment!Da barbata-miu nu cred ca ar accepta sa treaca prin asa ceva!
"Nu exista culmi de neatins ci numai aripe prea scurte"
sheherezada
danat spune:
Suuuuuper faina ideea! Ar trebui sa fie o conditie pt toti acei barbati care au nevestele gravide. Sa faca si ei asta, cot-la-cot, macar pt 24 de ore! Da' cum sa-i constringi sa accepte?!
Dana - mama lu' Radu Stefan
Poze la: http://community.webshots.com/user/danateu