Cutremur in Romania, zona Vrancea
Raspunsuri - Pagina 24
alexxia spune:
quote:
Originally posted by vektros
Eu primesc anual la cutia postala o brosurica ce contine instructiuni de genul ce sa faci in caz de calamitate (incendiu, razboi, act terorist, furtuna, cutremur, etc.). Ce mi s-a parut foarte interesant - si am retinut ideea - e faptul de a avea tot timpul pregatit un rucsacel pentru cazurile de evacuare rapida. Acest rucsacel ar trebui sa contina:
- o patura
- schimburi (sosete, tricouri)
- 1-2 pulovere groase
- actele de identitate
- cateva conserve ce nu necesita incalzire sau preparare
- desfacator de conserve
-apa
- lanterna
-un radio mic de voiaj
- baterii
-chibrituri
- bandaje, plasturi, cateva medicamente
-hartie igienica
- prosop, sapun, periuta si pasta
-cutit, lingura, cana metalica
- eventual scutece pentru copii
Cam astea ar fi. Nu se stie niciodata. Doamne ajuta sa nu fie nimic, dar e bine sa fim oricand pregatiti. In cartierul meu e o fabrica. De vreo doua ori a fost deja evacuata populatia din cartier din cauza unor scapari de gaze toxice...asa ca...
Of, dar asta nu mai e rucsacel e ditamai geamantanul.
Altadata nu mai desfac bagajele cand venim din concediu, ca nu se stie niciodata. Uite acum erau bune
Sa va povestesc eu cum se reactioneaza in caz de cutremur = cu calm ( exemplu barbatul meu ).
Ieri seara cand m-am prins si eu ca e cutremur, iau copilul de ceafa il pun in bratele lu' barbate-miu si le dau vant sub grinda ,iar eu ma reped in dormitor dupa haine ca eram cu toti in pijama ( asta se intampla in toiul zgaltaielilor si la cum mai dropaiam si eu cred ca vecinii au crezut ca venim peste ei ).Ma intorc in viteza, ii intind domnului hainele si vine o replica de ma omoara: " Nu pantaloni astia, dai pe ceilalti "
Alexxia
Lumea este plina de frumusete atunci cand inima este plina de dragoste
iselin spune:
quote:
Originally posted by alexxia
Ieri seara cand m-am prins si eu ca e cutremur, iau copilul de ceafa il pun in bratele lu' barbate-miu si le dau vant sub grinda ,iar eu ma reped in dormitor dupa haine ca eram cu toti in pijama ( asta se intampla in toiul zgaltaielilor si la cum mai dropaiam si eu cred ca vecinii au crezut ca venim peste ei ).Ma intorc in viteza, ii intind domnului hainele si vine o replica de ma omoara: " Nu pantaloni astia, da-i pe ceilalti "Alexxia
Lumea este plina de frumusete atunci cand inima este plina de dragoste

iselin spune:
aveti grija de voi!
Vreau sa va spun ca in perioada cu mediatizarea lui Hancu eram in Bucuresti.
Nu fusese de multa vreme un cutremur puternic.
Hancu tocmai vorbise de vreo 2 zile despre ceea ce credea.
La iesirea de la metrou Piata Universitatii stateau niste tineri ce imparteau fluturasi.Am primit si eu unul.Pe drumul spre firma am citit fluturasul mai mult din lipsa de ocupatie.Era o zi tare frumoasa. Doamne, m-a cuprins imediat panica.Nu pot descrie sentimentul in intregime.Erau premonitiile lui Hancu: ``Frati crestini, ultimul mare cutremur...samd``
Am trait cu spaima aceea luni de zile.Cateodata aveam impresia ca e un SF.Toata lumea vorbea despre asta.
In timp am uitat.
Intrebare:Cu ce drept impartea cineva acele hartiute creatoare de panica?
Nu credeti nimic, daca e sa se intample doar Dumnezeu poate hotari!
aissa spune:
Am trecut noaptea cu bine, desi am fost singura si am dormit cu lumina aprinsa si TV deschis. Cat despre cei care seamana panica, n-au minte, iar televiziunile ii tin in studio pentru ca senzationalul se vinde bine.
Oricum, ce vrea Dumnezeu sa se intample, se va intampla. Noi suntem mult prea mici. Chiar daca am stii cu 30 sec.inainte nu am avea decat timp sa ne panicam, sa ne avantam pe scari si Doamne fereste sa ne apuce pe acolo...
Poze cu noi
Cristina, sper o viitoare mamica de ghemotoc mic-mic

OtiliaLia spune:
Am mai scris mai devreme, la pagina 11, dar repet, ca vad ca nimeni n-a vazut ce scrie :
Exista astfel de sisteme in Japonia folosite pentru trenurile de mare viteza (sunt plasate pe parcursul caii ferate) si care prin semnal radio opresc automat trenul. Problema este ca ele nu pot detecta producerea cutremurului decat cu cateva secunde inainte. De altfel la ultimul cutremur serios din Japonia, din 23 oct acest sistem de protectie n-a fost eficient (n-a functionat) fapt care a dus la deraierea unui tren.
arboria spune:
Dragele mele,
Intr-adevar, dintre toate dezastrele naturale, cutremurele sunt cele mai infricosatoare. Dar sa traiesti in fiecare clipa cu frica de cutremur!... Ce viata e asta? Cand e sa se termine, se termina si gata.
E buna ideea cu rucsacul, dar ca sa il lasi acasa, langa pat. Doar nu o sa il cari dupa tine in supermarket sau la gradinita. Hai sa trecem peste instinctul ancestral de conservare (care are si el rolul lui, foarte important) si sa nu prelungim starea asta de neliniste la infinit.
Televiziunea se stie ca are un rol manipulator, de aia io am incredere mai mare in internet decat in ea.
Este o reactie normala sa iti fie frica in clipa producerii cutremurului, dar nu e normal sa te lasi coplesit de teama asta zile de-a randul dupa.
Mai bine ne gandim la familie, copii, adica la lucruri mult mai importante decat Hancu & comp.
Ganduri bune tuturor!
Julia
gandacelu spune:
draga otilia
am vazut mesajul tau!
e adevarat ca astfel de sisteme sunt extrem de utile si nimeni nu are nimic impotriva lor... noi "luptam" acuma cu "sistemele" neautentificate ale prezicatorilor de ocazie, care ne ameninta ca "anul asta, dar asta-asta, daca nu cumva celalalt, va fi si vom pati..." etc etc etc! pentru ca:
1. info e falsa (un cutremur nu se poate prezice decat, cum spui si tu, cu 20-30 secunde inaintea declansarii lui)
2. baga panica in lumea de buna-credinta (care nu stie ca UN CUTREMUR NU SE POATE PREZICE, si nu stie de MANIPULAREA MASS-MEDIA si altele si altele...)
ad_risnov spune:
Aseara la Antena1 m-a enervat cumplit desteptul de Mandruta cu intrebariel lui stupide
. Parca vroia neaparat sa-l faca pe omul ala sa spuna ca va mai fi un cutremur major
.
Pt. ce toate astea?
De ce nu l-or fi chemat pe Hancu
?
Adriana - mamica lui
Rares (13.02.2004)
Album Rares
Bebelusi ian.-febr. 2004
CristinaT spune:
sursa:http://www.expres.ro/social/?news_id=170229
Sfaturile generalului Nemes, comandantul Protectiei Civile: Ce trebuie sa faceti la cutremur
Comandantul Protectiei Civile, generalul de brigada Liviu Viorel Nemes, ne sfatuieste sa nu alergam in timpul “zgiltiielilor”. Altfel, spune el, exista riscul ca panica sa produca mai multe victime decit cutremurul insusi! Generalul exemplifica prin situatii din trecut, cind unele persoane s-au aruncat pe fereastra din cauza atacurilor de panica. Pentru a nu ajunge la asemenea gesturi-limita, comandantul Protectiei Civile ne spune ce trebuie sa facem cind se declanseaza un seism, in functie de locul in care ne surprinde acesta. (Georgeta Ghidovat)
In casa. “Persoanele surprinse de cutremur intr-o casa veche trebuie sa se adaposteasca sub grinda, sub o masa solida, intrucit exista riscul ca tavanul sa se prabuseasca. Si beciurile sint adaposturi bune, daca acestea exista”.
La bloc. “La fel, e bine sa ne refugiem sub grinzi, sub mesele solide, sub peretii de rezistenta. Sa nu alergam catre ferestre ori pe balcon in nici un caz! Si sa nu intram in panica pentru ca au fost cazuri in care unele persoane s-au aruncat pe fereastra. Este bine sa fim prevazatori. Sa fixam bine mobila, sa nu depozitam pe balcoane substante inflamabile ori periculoase si, mai ales, sa nu depozitam prea multe lucruri pe balcon. De asemenea, actele si valorile de familie trebuie asigurate pentru a fi la loc sigur in cazul unei evacuari. Nu trebuie sa iesim pe scara de evacuare, care se pot prabusi primele, ori sa folosim lifturile, pentru ca energia electrica se poate intrerupe in orice moment”, precizeaza generalul Nemes. “Nu se poate spune care sint cele mai periculoase etaje, cele de jos sau cele superioare, pentru ca depinde foarte mult de felul cutremurului si de vechimea blocului respectiv. O masura foarte buna este oprirea urgenta a alimentarii cu gaze pentru a nu se produce scurgeri si eventuale explozii”.
Pe strada. “Daca sintem surprinsi de cutremur in timp ce ne aflam pe strada, este bine sa ne departam cit mai mult de blocuri. Exista riscul sa cada ghivece cu flori, reclamele luminoase, obiecte de la balcoane ori antene de pe cladiri”.
In metrou. “Cei surprinsi calatorind sub pamint trebuie sa asculte recomandarile personalului de la metrou. Mecanicul va opri trenul si, probabil, in functie de gradul de periculozitate, daca se va intrerupe alimentarea cu energie electrica, va evacua cetatenii catre refugiile special amenajate. Important este ca toata lumea sa isi pastreze calmul”.
La volan. “Soferii trebuie sa opreasca masina daca au fost surprinsi in trafic de cutremur. Trebuie sa ia in calcul distanta fata de cladiri si de sistemele de iluminat. Reclamele de pe cladiri pot pica oricind. Este foarte important ca soferii sa faca loc Salvarilor, masinilor jandarmeriei, politiei, care se afla in misiuni de salvare”.
La scoala. “Profesorii trebuie sa-i indrume pe elevi sa se adaposteasca sub banci. Panica ii poate face pe cei mici sa fuga din clase si se imbulzeasca pe scari, ceea ce este foarte periculos”.
Pe ape. “In barca sau pe vapor nu este nici un fel de pericol. Se produc valuri, dar nimic mai mult. Deci, fara panica!”
5 ani -14 februarie 2005
http://www.babiesonline.com/babies/o/oana/
smillaraaq spune:
Eu la cutremur nici nu m-am gandit la tocul usii. De fapt nu m-am gandit la nimic. Eram in baie, dadusem drumul la apa sa ma spal pe maine, ma uitam cum curge apa si mi se parea ca linoleumul de pe jos face valuri. Imi ziceam, cum valuri, cand dedesubt e ciment? :)
Sa nu va fie frica; aveti incredere in Dumnezeu si nu va uitati in gura prezicatorilor de ocazie. E aberant, in conditiile in care lumea e deja speriata dupa cutremur, tu, ca televiziune, sa vii sa intretii panica (sau s-o re-creezi), dar de la OTV nu m-am asteptat niciodata la mai putin. Dupa parerea mea insasi sursa descalifica stirile astea!
Va pup si fiti tari.