Zile desprinse parca din filmele cu prosti
Raspunsuri - Pagina 4
Burtocika spune:
Bestiale fazele !
Hai sa va zic si eu una: acum vreo 2 ani, cind imi amenajam casa, cautam eu gresie si faianta pe la Valea Cascadelor. Am luat pt 2 bai si holuri, o gramada de gresie si faianta, am dat o caruta de bani si n-am luat din aia ieftina, romaneasca, dar nici din aia scumpa, am luat ceva mediu, spanioleasca. Si cind sa caut eu si pt bucatarie, unde vroiam o culoare mai speciala ca s-o asortez cu zugraveala din casa, am ajuns si la un magazin de prezentare al firmei Mapisa (nu e nici reclama, nici antireclama). Cum intram noi in magazin (eu cu sotul), cum se lipeste de noi o vinzatoare acra, ne masoara din cap pina in picioare (si doar nu eram in rochie de seara la cautat faianta prin Valea Cascadelor, ca cine a fost pe-acolo stie ce praf si tiganie e ...) si ne intreaba ce cautam. Si ii spun eu ca vrem o faianta bej-rose, si cucoana imi raspunde dispretuitor ca "Mapisa nu face asa ceva", de parca as fi intrebat-o daca nu are c...t de vinzare ! Cind am vazut intr-un colt ce cautam si am intrebat-o, mi-a raspuns ca "ala nu e roz, e ... " nu stiu ce (exact pe ala l-am cumparat de la un magazin alaturat, cu mai putine fite. Si numai de-a naibii, ca sa nu-i dau satisfactia ca m-a alungat din magazin, m-am plimbat prin tot magazinul si m-am uitat la toate chestiile expuse, cu ea rasuflindu-mi in ceafa, ca parca as fi plecat cu placa de faianta sau cu vreo cada de dus in brate !
Boghi
http://community.webshots.com/user/bogdanai
trisha spune:
Haideti sa va spun si eu. Nasc (acum vreo doi ani jumate). Se duce fericitul tatic la Starea Civila cu actele necesare pentru cea alocatie. Din prevedere, baiatul ia si certificatul de casatorie (noi nu avem acelasi nume de familie). Discutie intre functionara, cu certificatul roz-culoarea fericirii in mana, si sotul meu:
-Sunteti divortat?
-Nu, doamna. Ne-am pastrat numele
Sunteti in divort?
-Nu, doamna.
-E copil in afara casatoriei?
-Nu, doamna.
Dupa care discutia continua intre functionara cu pricina si o alta colega de-a ei, cu sotul meu de fata:
-Draga, tu ai mai pomenit asa ceva? Pai casatoria asta nu e legala!
-Poate si-au pastrat numele!
-Cum, draga, sa-si pastreze numele! Pe sotie trebuie s-o cheme ca pe sot!
-Draga, dar e voie sa-si pastreze numele!
-Daaaa?
Pana la urma, s-a dumirit si angajata Starii Civile (iara nu vanzatoarea de la Aprozar) cum e cu legislatia in domeniu.
Bafta,
Trisha
motanik spune:
Ma duc zilele trecute la supermarket. Am si un card si cand cumpar ceva imi dau puncte pe el (cand strang multe puncte le pot folosi), dar il uitasem acasa. Cumpar si cand platesc zic ca nu am cardul ala la mine, imi zice casierul ca nu e nici o pb, sa pastrez chitanta si in cel mutl 20 de zile sa o aduc cu cardul la el inapioi ca imi baga puctele respective.
Bun. Ma duc as doua zi, mai cumpar ceva si imi iau si chitanta veche, evident. Stau la coada la casa juma de ora, dau cardul, imi trece cumparaturile si apoi dau si chitanta veche, la care casierita zice: 'nu pot sa fac eu asta, mergeti la customer service'....
Care customer service insemna sa stau la alta coada in alta parte a magazinului........
Sa nu-ti vina sa le tragi cateva injuraturi de mama lor??
Andra
http://community.webshots.com/album/170190778fEpvgj
mamica dulce spune:
incredibil subiect!!! am citit tot si m-am recunoscut in multe ipostaze..mai ales faza cu luatul diplomei de la facultate...
cu pierdutul cererii,cu spaga si tot tacamul,dormit pe la prieteni..
cu pungile...aici se dau pungi de-a moaca numa vinerea si numai la un supermarket,in rest daca vrei punga-10 centi aia mica,20 aia mare.Cred ca sunt singura care cumpara de fiecare data ca urasca sa plec cu punga la magazin si in plus am nevoie de ele pentru pampersii juniorului.
cu vanzatoarele ...am patit.o si eu de multe ori,dar in mare cam ce-au povestit fetele...cred ca e materie de examen,prea la fel sunt mai toate in orice colt al tarii.
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce
poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0
dante01 spune:
hai ca m-am distrat...
vorba cuiva, atunci iti vine sa musti din ei, apoi te detasezi un pic si parca te umfla rasul...
e, ce vreau eu sa va zic nu e despre vanzatoare acre, functionare de la posta la fel de acre sau mai stiu eu ce...
anul asta am pus centrala termica, motoiv de sapat dupa info pe net si ceva stress...
in fine, dupa ceva vreme, ma hotarasc cam ce vreau, incep sa caut firme cu care as putea face treaba...in capul meu, voiam sa cumpar materialele si sa fac si instalatia prin casa cu aceeasi firma, sa nu ma plimbe de la unii la alti daca e ceva in neregula, ba ce e centrala ba ca e teava sau mai stiu eu ce minune...
in fine, fiind si pe aici, a trebuit sa sap cumva si la capitolul asta, asa ca pune-te pe mail-uri si cerere de oferte...
am trimis cred la vreo 10-15 firme, mai toate din Bucuresti (cu toate ca noi stam in ploiesti, dar nu gasisem o firma de incredere in orasul nostru) si mi-au raspuns cel mai repede dupa cateva zile...in cel mai bun caz, dupa o zi, adica acceptabil...
in fine, nu o sa dau nume, dar astia care mi-au raspuns primii, mi-au dat si niste preturi bune, asa ca eram incantat la prima vedere de ei...
dupa ce l-am trimis schita detaliata a apartamentului, asteptam oferta finala, cu tot ce inseamana ea, de la primul cot pana la ultimul robinet, sau ma rog, ce se putea deduce de pe hartie ca stiu ca realitatea de pe teren difera uneori...
asa...si trece o zi, trec doua, nimic...
intru pe chat cu ei, vb cu cineva de acolo, foarte amabil si de treaba, verifica ca au primit schita de la mine, zice ca e la intocmire oferta si ca va mai dura un pic ca fiind vorba de executie la ploiesti e nevoie de aprobarea celor de la executii insa in maxim 2 zile voi avea un rapuns...
si trec 2 zile, trec 3, trec 4...in cele din urma (nu mai dadeam nici de ei pe chat, iar pe mobil il sunasem pe unul de la ei invreo 2 zile la rand si nu-mi raspunsese) pe un forum unde am citit despre chestiuni din astea(centrale, caloriofere si alte minunatii) ii fac de kko explicand clar ca astept de mai bine de o saptamana o oferta care nu mai vine...In fine, trebuie mentionat ca aveau si oferta speciala in perioada aia si eu ma gandeam cum fac sa trimit mai repede banii in .ro sa prind si eu oferta minune...
la vreo zi sau doua dupa asta, primesc un mail de la astia pe care ii facusem cu ou si cu otet, ca asa e clientul roman ca daca se intampla sa aiba si firma o mica problema (cica li se bulisera sistemul de la munca si drept urmare nu au putut face oferte vreo saptamana) el sare in sus cat casa si din astea...
mi s-a pus pata si am scris si eu un mail cc la cei ai caror dealeri erau si m-am luat de ei...bine mai nene, pai de ce nu zisezi asa, ca nu se supara nimeni... care e treaba, acum putusi sa dai mail sa-mi bati obrazul, cand mie imi ardea buza sa primesc ofera nu ai gasit 5 minute sa-mi scrii un mesaj...
in fine, au lasat-o moarta in papusoi...la vreo sapatamana dupa, desi eram clar hotarat sa nu mai fac cu ei treaba, le mai dau un mail; cum ca inca mai asetpt glorioasa lor oferta...
mi se rapunde ca imi va fi trimisa in cateva ore (dadusem de altcineva de data asta...)
in fine, draguta de ea a sosit la vreo 3 zile, probabil ca o trimiseserea in ziua aia dar au avut probleme cu vre-n server de mail ceva ca mi-a venit de 3 ori odata...
in fine, in plus era oferta generala, nici decum ce cerusem eu...
i-am bagat si anume pe undeva si am zis basta...
pana la urma am facut toata treaba cu o firma din ploiesti, insa nici cu astia nu am fost lipsit de peripetii, dar m-am tinut de capul lor pana le-am facut cum am vreu eu...cea mai misto faza cu astia e ca eu comandasem teava de cupru de 1mm in carne...majoritatea folosesc de 0.7 dar eu am vreu de 1...in ziua cand au venit cu materialele, prima grija a fost sa ma uit la teava, era de 0.7... ce credeti?...
i-am zis celui care venise cu ei ca eu am comandat de 1, mi-a zis ca nu se poate ca mi-ar fi spus colegul lui ca nu au, ca nu se gaseste ca nu exista, ca nu se mai fabrica si tot felul de bazaconiii...
l-am sunat pe asta cu care vb eu, il intreb daca am cerut teava de 1 si daca mi-a mai zis altceva decat ca mai ma costa t€...
zice da si nu...adica da ca i-am cerut, si nu ca nu mi-a mai zis nimic...
astalalat de era la mine acasa, asociatul lui deci nu vre-un angajat sau ceva, imi zice ca aia e, nu au teava de 1...
eu ii zic ca daca ei nu au, le pot zice eu unde gasesc sau ma pot duce eu sa o iau...![]()
zice ca nu se gaseste, ca va trebui sa caute in depozite pe la furnizori si poate revin peste 2-3 zile...asa ca acum plecam...ii zic ca nu-mi place cum pune problema, adica in loc sa rezolve problema sau macar sa caute solutii, zice ca se cara...repet, asta era patron, nu angajat....
imi zica ca am dreptate...
merci, stiam...
in fine, pleaca si peste 2 ore vine cu teava de 1 mm in dinti...
gasise...![]()
![]()
![]()
berbecii de montau caloriferele aveau schita cu unde si ce calorifer vine...in balconul de la bucatarie, caloriferul nu era la locul lui, ci depasat vreo 40 cm catre stanga, i-am pus si l-au pus unde voiam eu...in dormitor erau sa-mi puna unul mult mai mic, care de fapt vine pe un hol...noroc ca i-am vazut la timp...
in fine, a fost nebunie mare, dar am scapat...
vecinii saracii au suportat cu stoicism, nu mi-a batut unl la usa cat dadeau astaia gauri prin toti peretii sa bage tevile...
cum ne-am mutat doar de 1 an acolo si inca nu stim multi din ei, am pus pe usa un afis prin care ne ceream scuze pentru deranj si le multumeam pentru intelegere...cred ca si asta a fost un plus...
acum, despre vanzatoare, ca tot se vb aici despre ele...
eu am intalnit vanzatoare dragute si amabile...
cam acum vreo 2 saptamani, intr-o sambata, cautam cu viitorul meu cumnat inelushul de logodna pentru viitoarea mea actuala cumnata...
si eram imbracat ca de santier, ca asa arata casa noastra...cu toate astea nu am avut nici o problema in a intra in omnia si a cere sa vedem inelele de la cele cateva magazine cu astfel de produse, apoi am mers si langa hotel prahova unde mai e o bijuterie si pana la urma am intrat si la robert si augustin, ala pretentios...nici o problema, ne-a aratat o tanti mai in varta toate inelele, nu s-a strambat la noi si nu a fost nici o problema...
deasemenea, observ ca vanzatoarele la magazinele din jurul blocului (stam la Paltinis, pt cine stie zona ma refer la cele de la cofetaria enescu si cele din jur) sunt amabile si binevoitoare...
la capitolul asta, am si eu o intamplare comica cu vanzatoare...
eram o data prin magazinele de pe republicii, nu mai stiu ce cautam ,ceva de imbracat...si cum eram cam in viteza, intram cam in fiecare magazin, faceam ochii roata prin marfa in 2 timpi si 3 miscari si daca nu vedeam ceva ce ne placea o taiam...
intr-un astfel de magazin, o doamna mai in varsta, nu a apucat sa ne vada ca noi eram deja pe punctul de a faca stanga imprejur si ne intreaba daca dorim sa ne arate ceva...![]()
![]()
draqul din mine, nu s-a putut abtine si uitandu-ma cu un ochi atent la biata femeie i-am zis: nu, nu...![]()
gata, inchei...
bafta!
if you're grabbed by the balls you heart and soul will follow sooner
carmita_baby spune:
Hai sa va zic si eu una de-am crezut ca fac crima.. Ei nici chiar asa, dar pe aproape
.. Mamaia m-a rugat prin primavara sa merg cu ea la banca, sa o ajut cu ceva, ea fiind femeie de la tara. In fine, ajungem la banca(intr-un mic orasel pe langa Bucuresti), 2 tute ca nu le pot numi altfel, la ghiseu. Ok.. Nu era nimeni la coada si cu toate astea cu greu ne-au dat atentie "doamnele". Dupa ce catacdisesc ele sa vada ca existam si noi pe acolo.. Una din ele, cred ca avea in jur de 40 de ani, o ia pe mamaia la per tu. Nici eu nu vorbesc cu mamaia cu dumneavoastra, asa m-am obisnuit de mica, dar cand am auzit ca "doamna" ii vorbea mamaicii mele cu tu (si asta pentru ca o vazuse imbracata normal ca o femeie de la tara) am crezut ca imi clocoteste sangele in vine si mi s-a urcat la cap. Am rugat-o foarte politicos sa ii vorbeasca cu dumneavoasta mamaicii mele pentru ca are o anumita varsta si nu e frumos. La care a sarit de fund in sus si au inceput, ea si colega ei sa ma numeasca pe mine nepoliticoasa. Eu de obicei sunt foarte politicoasa. Am inceput sa le vorbesc si eu la per tu. Pe cuvant imi venea sa le iau la bataie, fara gluma
Dupa care au inceput amandoua sa imi faca morala lu` peste: ca vezi doamne eu as putea fi fi-sa si ca se poate sa fiu eu atat de nepoliticoasa? Eu??????? Deci tot eu eram cea nepoliticoasa in final
Va vine sa credeti asa ceva??? In fine nici eu nu m-am lasat mai prejos si i-am zis sa inchida gura ca o cumpar pe ea cu tot cu banca ei 
Pupici
Carmen
Clover spune:
Am una superbuna...
Saptamana asta trebuia sa ma duc sa-mi schimb cardul. Dupa o neclaritate legata de sucursala la care trebuia sa ma prezint(adica in orasul de bastina sau in Bucuresti), sunt la brd si o tanti foarte amabila imi spune ca sa nu-mi fac probleme cardul e in bucuresti, a venit si codul pin si ca pot sa ma duc sa-l ridic.
Buun ma hotarasc azi sa ma duc, sa fac si eu ceva la timp...Dupa ce ajung la brd-ul cu pricina(de la unirii, ca cel de langa banca nationala e pustiu acum) si intreb 3 persoane incotro sa o iau ma trezesc la un ghiseu. Tanti iar foarte mabila imi da codul pin si imi spune sa ma asez la coada la intrarea intr-o cutie de-aia cu chibrituri cu geamuri transparente. Si ma asez la coada. Si stau si stau si stau si stau si iar stau si-mi amortesc picioarele( apropo, erau 4 persoane in fata mea nu mai multe) si stau si stau si stau si ma dor umerii si simt ca o sa ma prabusesc. Aproape o ora. Si intr-un final intr-un in cutia de chibrituri si ii spun persoanei ca am venit sa-mi iau cardul. Butoneaza imi superaplicatia lor si-mi spune ca n-a venit cardul inca. De unde sa fi venit, nu stiu. Am impresia ca din cand in cand niste berze arunca cu pachete carduri in banci. Nu pot sa-mi explic reactia interioara. De a dracu ma aranjez comod sprijinindu-ma de spatarul scaunului si ii spun tipei ca mi se pare interesant in contextul in care am sunat si mi s-a spus sa vin. La care ea imi explica cum ar explica unor copii tampiti ca e valabil pana marti(de parca problema mea era cardul, nu drumul la banca si coada) si parca pana marti mai e un secol. Nu stiu ce m-a oprit sa nu comentez. Probabil oboseala. Existau doau persoane care puteau sa-mi spuna sa nu vin(persoana de la telefon si cea de la ghiseu) ca doar au aceeasi baza de date. Dar de ce sa nu stau o ora degeaba? La ce naiba mai au calculatoare daca nu le pot folosi cand trebuie?
Asta in contextul la care acum 2 ani la bcr le-a luat 3 minute sa-mi dea cardul nou.
A si faza cea mai misto este ca in timpul ala cand asteptam si simteam ca mi se prelinge orice urma de energie din mine, se auzea o tipa vorbind de vaccinul coipului si o alta tipa tipand isterica la o angajata la telefon. Ceva legat de un cont evident...Domnii de la brd, nu ma intereseaza politica interna de tratament a angajatilor dvs. dar n-am chef ca eu chiar daca sunt un amarat client fizic sa aud tipete in timpul meu liber. Total profesionist. Bravo voua!
ralucah spune:
ohooooo....hai si io!
"Din ciclul cum nu mi-am luat eu masina de spalat!!"
Am sa incep cu inceputul ca sa aveti toate datele problemei: eu in decembrie anul trecut mi-am facut o firma mica,si am mutat cartea de munca pe firma mea. Pe cartea de munca aveam vechime patru ani la vechiul loc de munca (agentie de publicitate). Buuuun.
Si intr-o zi cu soare, imi vine mie boala (da boala grea ) ca m-am saturat sa merg cu traista de toale murdare la mama si zic sa imi iau si io o masina de spalat mai "belea" in rate. Cu zambetul pe buze si optimista ma duc la Cora. Tanti de la ghiseu imi zice amabila nevoie mare ca pentru credit nu am nevoie decat de adeverinta de salariu, factura de lumina si buletin. Ok. O mai intreb o data daca sigur doar atat.SIGUR!. Ma uit eu la raft vad o whirlpool frumusica foc la promotie 10 milioane. Adica rata fo 300 mii/luna. Suuper. Plec de la Cora ma duc in Giurgiului, iau tot ce imi trebe si ma intorc victorioasa la Cora. Eeeee..tanti deja nu mai e amabila..."Carte de munca aveti??". Zic da (eu prevazatoare facusem copie). Se uita ea...sa imi dati nr. de telefon de la firma ; Ii zic numarul, verifica ea..."Aaaaaa, pai vad ca nr. de tel e pe alta societate!. Zic "Normal, ca e cladire de birouri!".
Ea: " Pai nu merge trebuie sa imi aduceti contractul de inchiriere dintre firma si cladire!!!"
Eu : "Pai contractul este o chestie confidentiala, cum sa ceara un angajat acest contract pentru o amarata de rata la masina? Si care este legatura??"
Ea "Asa zice in regulament!"
Eu: care regulament vreau sa il vad
Ea: E CONFIDENTIAL
Eu (cu parul maciuca deja) : Pai va aduc contractul de la Connex, merge?
Ea: NU E VALABIL. Trebuie sa imi aduceti si cartea de munca in orginal, si contractul de inchiriere al sediului firmei!!!
Eu: pai parca ziceati ca nu imi trebuie decat buletin, adeverinta , factura de lumina
Ea: Da, dar ne rezervam dreptul de a cere si documente suplimentare
Eu: Pai si de ce nu ati spus de la inceput, ca sa aduc tot si sa nu mai bat atata drum d epomana
Ea: ASA E REGULAMENTUL
In fine plec de acolo naucita...ma duc la biroul Raiffesen. Un nene amabil, ia doosarul se uita...mai trebuie aia si ailalta. Buun..zic....macar sa imi spuneti daca aduc toate alea, daca imi da-ti masina au ba.
El:alte credite mai aveti?
Eu:Nu
Sotul lucreaza?
Da, are si carte de munca
Apartamentul este proprietate?
Da
Buunn, zice...sa verific in calculator daca va acorda credit!
El: Imi pare rau, va respinge calculatorul!!
Eu: Ce face domne'?
El: va respinge
Eu: Pai de ce?
El: Nu pot sa va spun, E CONFIDENTIAL!!!
Concluzia: am luat o super masina de spalat second de la Vitan cu 5 mil.
PS: Am plecat de la Cora PLANGAND!
Si de-as avea darul prorociei si tainele toate le-as cunoaste si de-as avea atata credinta incat sa mut si muntii din loc iar dragoste nu am...nimic nu am!
Samsara7 spune:
Capitolul "Parcursul unui emigrant "
Luna iulie 2002
La primaria sectorului 1 din Bucuresti, unde incercam sa imi fac transcrierea casatoriei (obligatie prin lege: in termen de 6 luni cetateanul roman casatorit in strainatate trebuie sa scoata un certificat romanesc, declarandu-si noua starea civila).
Ma inarmez cu originale si fotocopii, cu traduceri legale si legalizate apoi merg la primaria capitalei (de unde apartin dupa nastere plus prin faptul ca nu mai am domiciliu legal in Romania, fiind rezident francez). Iau frumos un formular, dupa ce fac stanga, dreapta, stanga-dreapta pe culoare in cautarea informatiei. Il gasesc, il cumpar si il completez apoi fac coada la usa cu pricina.
Greu inteleg dupa ce regula se intra (intrebi cine e ultimul la rand, apoi observi ca sunt altii care nu mai stau la coada si intra buluc, deoarece trebuie sa revina sa isi ia documentele; nu mai zici nimic caci stii ca si tu vei revenii si vei enerva pe altii) In toata treaba asta, omul de rand care vine cu jalba in protap, nu are nici o vina, totul fiind organizat alandala de administratie.
Intru intr-un final si ma trezesc intr-o camaruta intunecoasa cu trei birouri ponosite de care stau proptite 3 doamne care mai de care mai tafnoase! Una (sefa lor) e mai cu mot decat toate, se vede de la o posta ca daca o nevrozezi pleci cu buzele umflate (iti gaseste ea o hiba). Dau buna ziua politicos si sunt indrumata pe muteste, cu un gest fara drept de replica, sa ma adresez sefei. Inaintea dumneaei se afla deja un om intrat peste rand, ca sa isi recupereze actul (dupa cum i s-a spus ca dupa x minute-ceasuri sa se intoarca). Deja pare enervata tare ,asa ca atunci cand imi vine si mie randul sa imi expun doleantele, totul explodeaza. In primul si in primul rand cum de am tupeul sa deranjez primaria sectorului 1 care are atatea pe cap, si de ce nu ma duc la primaria de care apartin cu domiciliu? Explic ca cei ca mine, cu domiciliul in strainatate, aici trebuie sa se adreseze. Mi se raspunde acru ca mda, dar ei sunt prea ocupati din cauza desteptilor de la MAE care le trimit pe cap un potop de oameni, asa ca sa rezolv treaba la primaria unde am locuit ultima oara. O iau putin la rost vizavi de faptul ca imi vorbeste de parca as fi potcovar si refuz sa fac alt drum cand stiu ca ma aflu acolo unde trebuie.In lehamite imi cere buletinul: ii explic ca e expirat si ca in cazul meu ma pot identifica doar cu pasaportul . "Aaaaa, nu! Nici vorba (si aici tonul devine acru de mi se strapezesc pe loc dintii). Nu aveti buletin, mergeti sa va faceti unul!Dar sa nu reveniti la noi ca bateti drumul de pomana" .
Degeaba explic ca nu am dreptul la schimbarea buletinului, si da-i si spune-i ce zice legea...Degeaba o iau cu logica, madama o tine una si buna pe a ei. Imi da replica cu satisfactie : "legea lor", la primarie, asta e! Fara "bolentin" sunt nimeni, nu imi pot face nimic . Dupa care striga sa vina persoana urmatoare si se face ca nu ma mai vede.
Merg asadar la primaria de unde apartineam cu ultima adresa de Bucuresti. Stau la coada imensa,incapatanata sa nu dau spaga orice ar fi. Ajung la ghiseu si imi vine randul la o functionara cu fata de spate. Trec peste faza cu buletinul, increzatoare in steaua mea! Ii dau cu tupeu formularul de la primaria sect.1 modificand frumos cifra in 4. O citeste cu atentie dupa care gaseste cu cale sa adauge un amanunt intr-o parte, iar cand ii arat ca completasem "amanuntul" imi explica dulceag (dupa "ah, nu observasem") ca e imposibil ca primarul sa primeasca o cerere asa mazgalita (de ea, dar ce importanta!). "Mergeti va rog la biroul de pe hol si cereti o alta cerere tip"! Imi face si hatarul de a-mi permite sa nu mai stau inca o data la coada... Nu mai zic nimic, sperand sa rezolv totusi problema.
Gasesc holul si biroul cu pricina: o masa de lemn la care sta o dactilografa (vadit pensionara cu jumatate de norma)si alaturi de ea o masina de scris hodorogita, care parea ca a prins inceputul primului razboi mondial. In ce o priveste pe dactilografa, face concurenta periculoasa butoiului cu muraturi pus de tata un an inainte.
Cereri tip? Nu exista dom'le; trebuie stat cuminte la coada in timp ce dactilografa noastra le bate tacticos,intr-un unic exemplar, tacanind cu o mutra scarbita -dar cu constiinciozitate-, zeci de punctulete pt spatiile goale ale forumularului. Dintr-un sertar prapadit scoate de fiecare data, cu un gest mecanic, o cutie de bomboane de ciocolata (asortata cu consumatoarea glucidelor si cu masina de scris),in mod evident neincapatoare pentru bancnotele ce reprezinta plata formularului blestemat. Formular platit la sectorul 1 cu 1000 de lei, si care aici costa un mizilic de 30.000 de lei. Mi-a luat cateva secunde sa il obtin de la nenea cu fotocopiile la primaria nr.1 si imi va lua in final 1 ora si jumatate ca sa il obtin de la primaria nr.4. A trebuit sa astept cu rabdare ca cetatenii dinainte sa dactilografieze copii dupa certificate de nastere, de casatorie si bineinteles faimoase cereri tip (altele decat ale mele si lungi cat o zi de post). Pana sa ajung insa in fata a trebuit sa inghit faptul ca dactilografa, ca sa isi pastreze entuziasmul, a gasit ca suna mai organizat daca odata ce tacane la masina un certificat de nastere de pilda, sa ceara sa vina in fata toti cei ce au de facut numai si numai certificate, si numai si numai de nastere.
Orice rebeliune a fost inabusita din fasa. Daca doresti sa ai hartiuta pretioasa, trebuie sa astepti rabdator,sa te topesti de cald sa numeri mustele de pe tavan, sa suporti zgomotul celor doua usi ce se deschid de sute de ori pe minut, si mai ales: sa ai bani potriviti. Caci toata lumea stia ca pe o raza de un km nu gasesti nici un chiosc, nici un comert amarat. Ca prin minune, nici un xerox, asa cum se intampla pe langa orice primarie ce se respecta .Unicul aparat de fotocopiat care exista si-a dat obstescul sfarsit alaturi de masuta dactilografei si i s-a lipit un afis pe care scrie "Defect!", ca sa inteleaga orice fraier ca unica sansa este dactilografa si faptul ca primaria ii permite sa castige un ban in plus in afara de pensie.
Ma gandesc la bietii oameni care au venit sa declare decesul cuiva drag si care sunt obligati sa suporte toata comedia asta a primariei.Asa ca tac si bineinteles ca formularul meu nu figura in prioritatile dactilografice, deci voi reusi sa am trofeul A4 inainte sa ma apuce Anul Nou.
Ma intorc la ghiseul cu functionara care seamana cu iubita lui Popeye Marinarul. Care intr-un final imi cere ...B.I.-ul blestemat! Iar explic, si iar mi se explica ca nu se accepta orice ar fi pasaportul! Evident ma aflu in postura omului in afara legii. Afisul de pe ghiseu e nu se poate mai clar si inteleg intr-un sfarsit ca legea scrisa nu se pune cu cea nescrisa. As vrea sa fac scandal dar nu mai am putere! Imi trebuie o pila la primar , as putea sa o am dar in continuare ma incapatanez sa cred ca voi putea rezolva pe calea obisnuita. Plec sa platesc si taxa de 1500 lei la sediul principal al Primariei sectorului, undeva pe langa piata Unirii. Starea civila, adica unde ma gasesc, nu incaseaza bani (cu exceptia actelor dactilografiate, in minunata cutie de bomboane si desigur fara chitanta).
Trec inca cateva zile pana cand rezolv totusi chestia cu buletinul de identitate (alte cozi la politie, si ajung la Directia Generala a lui Peste undeva prin Drumul Taberei unde se fac toate buletinele, indiferent de sectia de care apartii)! Acolo troneaza un afis cat roata carului, tiparit cu litere albastre (culoarea sperantei) in care se explica ca de fapt ma pot identifica cu pasaportul fiind rezidenta in alta tara. Din pacate nu il pot lua cu mine la primarie ca dovada, asa ca imi fac totusi un buletin de identitate. Aleg de data aceasta sa nu suflu o vorba de faptul ca am plecat de la mama si de la tata, si ii dau inainte ca nu am observat ca buletinul a expirat. Tine figura, platesc alte taxe, imi fac o fotografie in care arat ca scapata de la balamuc si dupa cateva zile intru in posesia actului pretios prin care intru in randul oamenilor, am un nume , o adresa, un cod numeric.
Ma intorc la mandra de la primarie cu actele in dinti! Ale cozi, alte emotii si ca prin minune ajung tot pe mana dnei Popeye marinarul. Verifica ea sarguincios totul, eu scot mandra buletinul si imi zic ca s-a am terminat cu hartogaria. Dosarul va ajunge la politia Capitalei si dupa 3 luni certificatul meu va fi gata.ha ha ha!
Deja visez la o cafea aburinda si o tigara otravitoare cand vocea functionarei ma trezeste la realitate: "Pasaportul va rog!" Ii arat buletinul cel obligatoriu si da din cap dezaprobator, dezmintind cu nerusinare afisul de deasupra capului : "Aaa, nu, va trebuie pasaportul! Daca nu il aveti mergeti acasa si il luati! Fara pasaport nu va pot avansa dosarul!" ! Scot victorioasa pasaportul pe care prevazatoare cum sunt, nu renuntasem sa il car in geanta .
Citesc dezamagire pe fata interlocutoarei! Dar care nu dureaza mult, caci o idee, se vede stralucitoare, ii readuce buna dispozitie (ce
nu face omul pentru o cutie noua de ciocolata!). Mi se explica ca trebuie mers la circa de politie, personal, daca nu vreau sa risc intarzierea dosarului.
Asa ca plec la politie, unde am parte de un tratament oribil! Sunt scoasa pe usa afara, caci pt a ajunge la persoana care se ocupa de dosare de genul acesta , trebuie sa trec prin biroul in care se afla ghiseistele de la "starea civila" unde lumea se calca in picioare. Sunt balacarita pe un ton amenintator, dar reusesc sa ajung in final unde trebuie! Femeia ofiter este teribil de antipatica si realizez dupa figura ei ca am fost colege la aceeasi scoala. Nu mai are importanta! Dosarul e depus dupa alte serii de du-te vino la xerox-ul de peste drum (de fiecare data uita bineinteles ca trebuia o fotocopie si dupa cutare ori cutare act).
Nu mai am decat de asteptat sa se scurga timpul.
Sfarsitul lui septembrie
O saptamana inaintea expirarii termenului de 3 luni, vin la inmormantarea lui tata. Imi iau inima in dinti, daca tot ma aflu in Romania, si dupa inmormantare merg la primarie sa vad daca pot totusi scoate blestematul de certificat (care imi trebuie ca sa imi refac la consulat pasaportul , ce va expira si el in primavara, aoleo!)."Nu e gata, doamna, vi s-a spus trei luni, apai asteptati trei luni".
Ma intorc in Franta, si sun din cand in cand la primaie sa aflu vesti. Nu e gata nici dupa cele 3 luni. Intr-un sfarsit insa primesc raspunsul favorabil, asa ca vin special in tara sa termin mascarada.
E deja luna februarie.
Popeye imi spune surazatoare ca da, dosarul e in raft. Sa fac bine si sa merg la biroul unde se declara nasterile si se depun actele de casatorie. Fie si asa, inca putin si scap! Iaca am reusit si fara spaga, si fara pile, dar vai de neuronii mei morti in batalia cu birocratia! Sunt hotarata sa nu regret nimic.
Salut politicoasa cele doua functionare, care imi raspund idem la suras. Explic ce si cum. Una din femei e vadit neinteresata, e treaba colegei! care colega pare foarte incantata de sine cand imi spune ca trebuie sa intocmeasca actul cu pricina, dosar rezolvat nu inseamna treaba sfarsita. "Ha-ha-hat, mai doamna, ce credeti ca un certificat se scrie asa una doua!?". O intreb duios la ce au trebuit cele 3 luni? Da din umeri ca "asta e procedura si acum sa astept frumusel la usa, iar daca printr-un noroc nu o sa aiba prea multi doritori in ale casatoriei, si nici proaspeti tatici, poate va reusi in ziua cu pricina sa scrie nenorocitul de certificat".
Dupa care imi surade angelic lasandu-ma sa subinteleg ca daca nu sunt fata inteleapta, voi avea cosmaruri cu starea civila sector 4.
Asa ca renunt la toate bunele intentii in favoarea detronarii spagii. Nu mai am rabdare, ma simt dintr-odata exasperata, asa ca depasesc raza de 1 km patrat din jurul primariei, gasesc un chiosc non-stop si cumpar o punga mare, neagra si opaca pe care o platesc destul de scump, trantesc in ea o punga de cafea verde si ma reinfintez la biroul de nasteri si casatorii. Nu facea nimeni anticamera, dar functionara se declara debordata. O rog printr-un subterfugiu sa ma lamureasca cu nu stiu ce si asez pe scaun punga care lasa sa se intrevada o forma promitatoare. Doamna se aseaza intr-un tarziu si sare ca arsa. Priveste atent acolo unde isi tine la cald poponeata si imi zambeste (iar!) sagalnic. Imediat isi face mila de mine si scoate catastife diverse unde trebuie sa semnez, si in sfarsit faimosul certificat in alb. Mi-l inmaneaza completat in sfarsit fara sa uite sa ma certe ca dau de furca administratiei. Auzi asa, ce e aia sa iti pastrezi numele dupa primul sot? Unde s-a mai pomenit asa ceva? Daca vreau sa accept numele ca definitiv al actualului sot, va usura procedura, de nu, va trebui mereu sa explic tuturor birocratilor (romani, francezi si alte neamuri la nevoie) de ce am atatea nume: unul dupa primul sot, unul dupa al doilea sot iar dupa legea franceza figurez in primul rand cu numele de fata, insa nu si dupa legea romaneasca, care mi l-a anulat. (trebuie sa fac proces sa il recuperez)
Simt ca explodez, asa ca accept un unic nume: cel al actualului sot, francez! Si simt ca trebuie sa fac totul, absolut totul ca nu cumva sa fiu nevoita sa divortez , ca e bai cu starea civila.
Plec fericita
neuitand sa ma felicit in gand ca am emigrat.
Scurt P.S.
M-a pus
si am mers si la Circa Financiara in aceeasi saptamana. Unde am descoperit ca bolentinul meu e considerat fals, deoarece codul numeric nu exista! Eu nu exist, nici buletinul meu nu exista! Ori a fost anulat! Drept sa spun nu m-a mai interesat sa aflu! Sfantul pachet de cafea de la chioscul de la colt a fost suficient pentru a sterge orice urma de suspiciune! "Se mai intampla sa faca si politia erori!". Dupa care mi s-a dat in 3 minute hartia specificand ca nu figurez cu datorii si impozite (ceea ce e de doua ori adevarat: prima oara pentru ca intr-adevar nu am, si a doua oara pentru ca sunt inexistenta). Asadar sunt fara nume, fara identitate si cu un cod numeric bidon!
Asa va trebuie cand vi se pune pata sa emigrati! 
Michaela
laurajr spune:
Mie cand incepe sa-mi mearga prost, apoi ma tine macar 2 zile !
Miercuri :1. vin vesela de la serviciu si gasesc in cutia postala un tom de vreo 2 cm cu o citatie agatata...observ ca au primit si ceilalti vecini, aud vorba la scara alaturata si ma alatur si eu sedintei adhoc .Terenul pe care e construit blocul ( in 1962) plus o buna bucata de strada e revendicata de o cucoana stabilita acum in Germania.Bun, a fost terenul parintilor ei, nationalizat abuziv, cred ca-l vrea inapoi, dar noi ce sa facem, sa ne luam casa in spate ca melcu si sa plecam in alta parte ?
2. Ingandurata si prea putin lamurita cu ce ne asteapta in viitor , ajung acasa si in 5 minute ma suna o mama ( ca mai fac parte si din comitetul de parinti la grupa la fii-mea sa mergem la Metro sa luam ceva de Mosu Nec.Ne foim pe acolo vreo 2 ore, cadem de acord ce sa luam de Mosu asta si de urmatoru ( si tineti cont ca eram 4 femei acolo, trebuia sa-mi inchipui ca e prea frumos sa fie adevarat!) platesc cu cardul meu cumparaturile mele personale, ajung acasa si descopar ca mi-am uitat cardu Metro la magazin...
Joi
1.Sun de dimineata la Metro sa ma interesez de card, normal ca nu s-a gasit nimic, trebuie sa ma milogesc de altcineva sa-mi faca un card ca asta era pe o firma a cuiva cu care nu am mai tinut legatura .
2. Colegul meu de birou se imbata ( la birou ca sa fim bine intelese ! ) , face scandal, sare la mine, eu plec din birou, el inchide usa cu cheia, pleaca acasa si ma lasa afara ca pe un catel...misto faza, nu ? Recuperez cheia, intru, noroc ca el e plecat ca altfel il bateam cu dosarele in cap, incerc sa ma calmez ca clocotesc de nervi, si vine o colega care fara sa ma intrebe ce s-a intamplat cu adevarat, imi arunca : Hai nu mai fi fraierasi te enerva si tu pt toate nimicurile ! Cu calm de gheata o intreb cum ar reactiona ea daca i s-ar vorbi urat, ar sari cineva la ea la bataie si ar mai si lasa-o afara in frig ? Faza la care ea , f. ofuscata imi spune ca nu se poate discuta cu mine, ca-mi vars nervii pe cei care-mi ies in cale !
si nici macar n-am ridicat tonul cu o liniuta la ea...Reuseste sa ma enerveze si mai tare, incerc sa ma adun pt orele de serviciu ce mi-au mai ramas...
3.Ajung acasa , gasesc in usa instiintare ca sa iau alocatia fetei, vina mea ca n-am observat ca de maine abia pot sa o fac, merg la usa, ma las in genunchi la ghiseele alea facute special sa stai plecat in fata functionarelor superplictisite si ticaite, tipa refuza sa-mi dea cei 210.000 amarati ( stai-ar statului in gat banii astia ! )ca sa vin maine ca azi nu are bani...
4.Ca sa rup ghinionul mi-am luat o pereche de pantaloni frumosi si sper ca azi sa nu se mai intample nimic, mi-e greata de toate, de serviciile de la noi, de nesiguranta si tracasarea zilnica !